Wat doe je als je als fabrikant overtuigd bent van de voordelen van een tegellijm, maar dat niet zelf wilt gaan roepen? Dan organiseer je een test met onafhankelijke tegelzetters die aan de slag gaan met acht veel gebruikte en voor hen onherkenbare tegellijmen van diverse fabrikanten. Weber gooide de webercol LC 220 lichtgewicht stofarme tegellijm in de strijd. Met succes: 90% van de tegelzetters koos blind voor deze tegellijm.

“We hebben de aanwezige tegelzetters acht verschillende lijmen laten testen. Daarbij was niet bekend met welke lijm ze aan het testen waren. Wij wilden van ze weten hoe ze de vloeiing, verwerking, geur en substantie van de gebruikte lijmen ervaarden”, zo licht Wilfred te Riele, Channelmanager Bouwmaterialenhandel, toe.

Uiteindelijk kozen negen van de tien tegelzetters webercol LC 220 blind als beste uit de brede selectie. “Een mooie bevestiging voor ons dat we met deze lijm echt een product hebben waar tegelzetters blij van worden.”

Smart lijmkam

De praktijktest heeft niet alleen subjectieve gegevens opgeleverd van de tegelzetters die de lijm verwerkt hebben. Sasha Hens, productmanager tile fixing & waterproofing van Weber Benelux: “We hebben tijdens de blinde test de tegelzetters laten werken met een speciale revolutionaire smart lijmkam. Deze lijmkam is door ons moederbedrijf Saint-Gobain ontwikkeld. De lijmkam heeft sensoren die de kracht meten die nodig is om een lijm te verwerken. Ook die testresultaten toonden aan dat webercol LC 220 het meest eenvoudig te verwerken was. Deze lijm laat zich tot wel 20% lichter verwerken dan alle andere geteste lijmen.”

Omdat er steeds grotere tegels worden toegepast, ziet Weber Beamix de verbeterde verwerkbaarheid als groeimarkt voor de komende jaren. “Tegelzetters moeten grotere oppervlakten en tegels inlijmen, dus het is belangrijk om de kracht waarmee ze die lijm moeten verwerken zo beperkt mogelijk te houden. Daarop gaan wij ons de komende jaren nog meer richten.”

Sneller en schoner werken

Die focus ligt overigens breder dan de ontwikkeling van lichtgewicht alleen. Hens: “Ook zaken als stofbeperking en verwerkingssnelheid zijn enorm belangrijk. Bij de ontwikkeling van onze poederlijmen besteden we veel aandacht aan het zoveel mogelijk voorkomen van stof tijdens de verwerking ervan door de tegelzetter. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat zij schoon kunnen werken.”

En een lijm die lichter te verwerken is, kan ook sneller verwerkt worden. Hierdoor kan de tegelzetter op arbeidstijd besparen. Te Riele: “De tegels en arbeidskosten vormen in een tegelproject de grootste kostenposten. Als we met onze lijmen kunnen bijdragen aan het verkorten van de arbeidstijd, levert dat de tegelzetter direct tijdwinst. Tijd die hij kan gebruiken voor een volgend werk.”

Twee nieuwe tegellijmen

Ook met de twee nieuwe tegellijmen die Weber Beamix toevoegt aan het assortiment wil de producent het werkcomfort van tegelzetters verbeteren. “De nieuwe lijmen zorgen voor een compleet assortiment in de handel. Van het fijnere tegelwerk tot de grote XXL-tegels”, zegt Wilfred te Riele.

Goede prijskwaliteit

Eén van de nieuwe tegellijmen van Weber is de webercol project+ S1 tegellijm. “Een prijsvriendelijke tegellijm voor het fijnere project tegelwerk”, zegt Sasha Hens.

Tegelijkertijd is een tweede tegellijm geïntroduceerd; de webercol megaflexx S2. “Een product voor alle kritische ondergronden en bij uitstek geschikt voor het verlijmen van de grote XXL-tegels die al enige tijd erg populair zijn. Echt een tegellijm voor het zware werk dus.”

De introductie van de nieuwe tegellijmen komt in een periode waarin het volgens Te Riele ‘merkbaar rustiger’ is in de bouwmaterialenhandel. “In België is het nog stiller dan in Nederland, maar ook hier merk je dat projecten stilvallen. De vraag naar standaard bouwmaterialen neemt af. Gestegen grondstofprijzen en hogere looneisen worden tegenwoordig doorberekend aan de markt. Fabrikanten hebben vorig jaar een deel van de marge ingeslikt, maar daaraan komt een keer een einde. Belangrijk om nu het hoofd koel en de kosten in de gaten te houden.”

Lichtgewicht en stofvrij

De vertrouwde webercol LC 220 tegellijm zit qua toepassing tussen de twee nieuwe tegellijmen in. “Dit is een lijm waarmee alle tegelzetters uit de voeten kunnen. Een lichtgewicht en stofvrije lijm die zich eenvoudig en lichter laat verwerken dan andere lijmen” zegt Te Riele.

Volgens Hens is de lijm een voordelige keuze voor bijvoorbeeld het tegelen van een toilet. “webercol LC 220 is verpakt in zakken van 15 in plaats van 25 kilo en daarmee kan een tegelzetter ongeveer hetzelfde werk doen als met 22 tot 25 kilo standaard lijm. De prijs per volume is daarmee vergelijkbaar met traditionele lijm, alleen krijgt de tegelzetter er wel veel meer gemak voor terug.”

Groeiambitie in handel

In de Belgische bouwmaterialenhandel is Weber marktleider binnen de tegellijmen. “Wereldwijd zijn we ook een van de grootste aanbieders. In de Nederlandse handel hebben we via Jongeneel en Pontmeyer een mooi en breed afzetkanaal richting de tegelzetters”, zegt Te Riele, die aangeeft dat de producent wel de ambitie heeft om het aantal verkooppunten en partners verder uit te breiden.

“Ons assortiment is breed en diep genoeg om een mooie aanvulling te zijn voor andere partners in het professionele kanaal”, vult Hens aan. “Daarbij kunnen ze profiteren van onze wereldwijde positie en ruime ervaring.” 

Profiteren van eigen R&D

Voor de ontwikkelingen binnen de assortimenten van Weber Beamix kunnen de productspecialisten rekenen op de R&D-afdelingen van moederbedrijf Saint-Gobain. “Daar zit veel specialistische kennis, waarvan wij ook in Nederland en België volop profiteren. Zo zetten we de ontwikkeling naar lichtgewicht varianten binnen veel meer producten door, omdat we zien welke successen we daarmee kunnen halen. Wellicht kunnen we de huidige zakken met lichtgewicht tegellijmen van 15 kilo wel naar 10 kilo terugbrengen met nog steeds dezelfde prestaties en te verwerken oppervlakten”, schetst Te Riele.

Hens: “Binnen die onderzoeksafdeling wordt ook continu gewerkt aan nieuwe technieken waarmee we producten nog slimmer, sterker en beter kunnen maken en waarvan de eindgebruiker uiteindelijk de vruchten plukt. Zo zijn en blijven we voor zowel de verwerkers, maar ook voor de bouwmaterialenhandel een waardevolle partner.”

Weber Beamix, Eindhoven, 040.259.79.00, info@weberbeamix.nl, www.weberbeamix.nl