Na de verhuizing naar de nieuwe locatie aan de Paderbornstraat in Zwolle is Transferro klaar voor verdere groei richting 2040. De inkooporganisatie wil al enige jaren doorgroeien, maar werd daarin beperkt door gebrek aan mogelijkheden in het pand aan de Lingenstraat. “Daar zaten we al langere tijd aan de grenzen van de capaciteit. Hier kunnen we onze ambities waarmaken. Meer leden en onze dienstverlening waarborgen en verder uitbreiden”, zegt directeur Arap-John Tigchelaar.

Het nieuwe onderkomen is hemelsbreed niet ver verwijderd van het pand waarin Transferro sinds 2003 gehuisvest was. In ruimte, mogelijkheden en voorzieningen verschilt de nieuwbouw enorm. “We verdubbelen bijna in oppervlakte en dankzij de veel efficiëntere indeling kunnen we de komende decennia weer groeien. We zijn hier klaar voor de toekomst en kunnen meer leden verwelkomen en assortimenten en voorraden desgewenst uitbreiden”, zegt Tigchelaar.

In een keer goed doen

Belangrijk uitgangspunt richting de toekomst is duurzaamheid. “We hebben een gebouw neergezet dat, als het om duurzame prestaties gaat, over 20 jaar nog steeds courant is. We willen het in één keer goed doen en zijn voor GPR 8.5 gegaan, de hoogst haalbare duurzaamheidsscore.”

Een uitspraak die door bouwcoördinator Jos Pierik wordt bevestigd. “Het is echt een waanzinnig technisch gebouw met veel slimme installaties.”

De inkooporganisatie beschikt in het nieuwe onderkomen over verschillende magazijnen die efficiënt op elkaar aansluiten. Tigchelaar: “Naast een hal voor de opslag van de ADR-assortimenten hebben we een magazijn voor de ugly’s, een groot pickmagazijn en een klein pickmagazijn. Daarnaast hebben we het aantal kardexkasten verdubbeld tot acht. En door de ruimte voor crossdocking slimmer in te richten, vergroten we ook daar onze capaciteit.”

Transparantie centraal

Samen met Tigchelaar was Pierik verantwoordelijk voor het Plan van Aanpak. “Nadat de contouren waren opgesteld, zijn we aan de verdere indeling gaan werken. Waar komen de kantoren, hoeveel ruimte hebben medewerkers nodig en hoe richten we elke ruimte optimaal in. We hechten veel waarde aan transparantie en mede daarom is veel glas toegepast. Op verschillende plekken in het gebouw zorgen we bewust voor zicht op de operatie. Zo kijk je vanuit de kantine de ontvangsthal in. Aan de basis van de inrichting van het nieuwe pand liggen twee logistieke rapporten. “Het ene is gericht op onze groeiambities, het tweede onderzoek gaat over kansen om verbeteringen in het orderpickproces door te voeren zodat dit zo efficiënt mogelijk wordt georganiseerd”, zegt Tigchelaar.

Toe naar gerobotiseerd picken

Het stroomlijnen van het picken en het verzamelen van orders is sinds september 2022 de verantwoordelijkheid van supply chain manager Carry Struis. “De nieuwbouw was al gestart en de eerste inrichtingsplannen waren al gemaakt door mijn voorganger toen ik nieuw bij Transferro binnenkwam. Op de vraag of ik daarin nog zaken wilde veranderen, heb ik als eerste voorgesteld de rollenbaan zoals die was ingetekend aan te passen. Deze baan biedt grote voordelen om sneller en semiautomatisch orders te picken. Daardoor kunnen we hier met dezelfde medewerkers dagelijks veel meer orderregels verwerken dan we aan de Lingenstraat konden. Bovendien is er met het inrichten van het magazijn rekening gehouden met de mogelijkheid om het pickmagazijn volledig gerobotiseerd en geautomatiseerd te laten opereren.”

Rust in proces

Voor het zover is, is het volgens Struis belangrijk om rust te creëren. “Rust in het proces zorgt al voor meer efficiency. Als die rust er is, kun je nadenken over uitbreiding. Daarbij moeten we voor ogen houden dat onze logistieke dienstverlening altijd ten dienste van de leden moet staan. Dat geldt ook voor het werk van de kantoormedewerkers. Wat voor ons efficiënt is, hoeft voor leden niet altijd efficiënt te zijn.”

Zo doet Transferro momenteel een proef met het picken van orders op winkelpadniveau. “Een dynamische werkwijze die we in een semiautomatisch magazijn veel efficiënter kunnen organiseren. Die efficiency biedt bovendien kansen om andere vormen van dienstverlening aan te bieden”, zegt Tigchelaar.

Standaardiseren biedt kansen

In de optimalisatie van het orderpicken biedt standaardisatie een grote kans. “Zo werkt Van Marcke met een volledig gerobotiseerd magazijn en standaard kratten. Een werkwijze die voordeel kan opleveren voor de hele keten. Om dat voordeel optimaal te laten zijn, moeten er wel duidelijke afspraken zijn. Neem Knipextangen, die worden door de producent per 6 stuks verpakt. In de kratten van Van Marcke passen bijvoorbeeld 37 tangen. Het is voor de hele keten belangrijk om de kratten op de ideale eenheid te vullen. Als we daar met producenten als Knipex voor kunnen zorgen, zorgt dat voor efficiencyvoordeel door de hele supply chain”, zegt Tigchelaar.

Fulfilment voor leden

Het nieuwe thuis van Transferro biedt de inkooporganisatie volgens Tigchelaar de kans om grote slagen te maken in de uitbreiding van dienstverlening. “Dienstverlening waarmee we nog efficiënter worden voor onze leden. Zoals dropshipment, nu nog een extra service die we kunnen bieden. Dat kan in de toekomst een standaard dienstverlening worden, waarbij we zelfs het volledige fulfilment voor leden kunnen gaan verzorgen.”

Bang om daarmee uiteindelijk als tussenhandel overgeslagen te worden, is Tigchelaar niet. “Daarvoor vraagt onze markt een te fijnmazige distributie waarin wij een rol blijven spelen.”

Leveren aan niet-leden

Naast groei in leden, assortimenten, voorraden en dienstverlening, biedt de nieuwbouw Transferro ook de mogelijkheid om op termijn aan derden te gaan leveren. “Dat is zeker een optie en daarover krijgen we ook al vragen uit de markt. Onze focus ligt tot en met 2024 op een goede start hier en de dienstverlening aan onze leden. In de toekomst kunnen we dan kijken naar een model voor niet-leden. Daarover gaan we eerst in overleg met de leden met de vraag of zij dat ook willen en tegen welke voorwaarden”, zegt Tigchelaar, die inmiddels al wel met meerdere potentiële nieuwe leden in gesprek is. “Nieuwe leden waarvoor we nu gelukkig weer ruimte hebben.” 

“We kunnen hier meer leden verwelkomen en assortimenten en voorraden desgewenst uitbreiden”

‘Tailormade en multifunctioneel’

Het nieuwe onderkomen van Transferro is het derde bouwproject dat bouwcoördinator Jos Pierik voor de inkooporganisatie begeleidt. “Geen logistieke doos, maar een tailormade en multifunctioneel gebouw. Gecompartimenteerd en logisch aan elkaar gekoppeld, waardoor het een flexibel gebouw is”, zegt Pierik. Zo heeft Transferro een van de magazijnhallen voorlopig zelf nog niet nodig. “Deze hal wordt tijdelijk verhuurd totdat Transferro hem nodig heeft. Dan is de hal eenvoudig met de andere hallen te verbinden.”

Bij het ontwerp en de uitstraling van het pand heeft het bouwteam volgens Pierik de rand opgezocht. “De gemeente Zwolle wilde een grijs pand, wij wilden dat het gebouw Transferro een gezicht geeft en past bij de transparantie van de organisatie. Dat geldt ook voor de inrichting binnen, van de grote showroom en kantoren tot magazijnen en logistieke ruimtes.”

Transferro, Zwolle, 038.206.80.00, info@transferro.com, www.transferro.com