Met de opening van een vestiging in Waalwijk zet het Belgische Lecot haar eerste 'echt nieuwe stap' in de Nederlandse bouwgroothandel.

Sinds de overname van Biermans in juli 2020 heeft Lecot alle bestaande vestigingen al sterk vergroot en/of gemoderniseerd (Breda en Kapelle) ofwel verhuisd naar een grotere locatie (Werkendam en Vianen). Maar nu is het dus tijd voor de eerste nieuwe vestiging, in Waalwijk.

Nederland even overnemen?

In een Lecot-interview met MIXpro in 2020 spraken we met eigenaar Rik Lecot al over Lecots expansie-scenario's in Nederland. “Wees gerust”, temperde hij de verwachtingen. “Wij denken niet dat we Nederland even over kunnen nemen. Nederland is een mature markt waar al veel concentratie heeft plaatsgevonden. Daarom bezien we het stap voor stap. We hebben al ervaring met Nederland in de toelevering van de timmerindustrie, maar niet met winkels.” Dus maakte de firma een plan om te starten met eigen winkels. Eerst twee, later nog twee. Dichtbij de grens om vanuit het Belgische netwerk de service te kunnen bieden die Lecot typeert. “Gemakkelijk aan dat scenario is dat we gewend zijn eigen vestigingen te bouwen. We kennen alle details en kunnen dan meteen vanuit onze eigen systemen beginnen. Nadeel: we beginnen steeds vanaf nul.”

Zie ook 'Slag om de ijzerwarenhandel' over nieuwe toetreders die zich een positie (willen) verwerven in de Nederlandse ijzerwarenhandel. of lees over de meest recente buitenlandse overname in de Nederlandse bouwgroothandel.