“Deuren completer via de groothandel verkopen.” Niet alleen de houten deuren, maar ook het beslag, de accessoires en alle bewerkingen aan die deuren via de bouwmaterialenhandel verkopen. Dat is het idee achter Skantrae Expert. Dit nieuwe platform is ontwikkeld om de voor de fabrikant essentiële driehoek met de consument, vakman en dealer verder te optimaliseren. “Meer gemak voor de vakman, tijdwinst en meerverkoop voor onze dealers en volle orders voor Skantrae”, zegt Frank van Putten, binnen Deli Home verantwoordelijk voor het platform.

Via Skantrae Expert worden de dealer en vakman snel samengebracht. “De bouwmaterialenhandel is voor de meeste vakmannen het dagelijkse startpunt van de werkdag. Bij de bestelling van deuren kopen ze nu het beslag en de accessoires vaak nog bij een ijzerwarenhandel. Die tijd kunnen ze zich besparen door het bijpassende beslag en de accessoires meteen bij de deur mee te bestellen. Daarin kunnen de dealers met Skantrae Expert snel en goed adviseren. Als de deur dan bij de dealer geleverd wordt, heeft de vakman alles wat hij nodig heeft om de deur te monteren. En voor de dealer biedt het eenvoudige kansen op additionele omzet.”

Faalkosten verminderen

Een belangrijk winstpunt dat het nieuwe platform oplevert, is het terugdringen van faalkosten. “Bij de ontwikkeling hebben we persoonlijk gesprekken gevoerd met 170 vakmannen en ook met meerdere dealers. Nu worden deuren door de vakman vaak besteld via een appje of foto met wat gegevens. Die worden door de dealers verwerkt, waarna de deuren bij ons worden besteld en uitgeleverd. Dat gaat regelmatig verkeerd omdat de details niet juist zijn. Daardoor staat bij veel dealers zeker een tot twee meter aan onbruikbare deuren in de hal. Geld dat de dealer of vakman kwijt is, want die deuren verkoop je niet meer.”

Door de bestelling via Skantrae Expert te plaatsen, kan veel nauwkeuriger gewerkt worden. Van Putten: “Zo gebeurt het nog wel eens dat voor een linksdraaiende deur, hang- en sluitwerk voor een rechtsdraaiende deur besteld wordt. Die fout kan in Skantrae Expert niet gemaakt worden omdat het op een slimme manier is ingericht. Dat voorkomt veel fouten en daarmee extra kosten.”

Inzichten in levertijden

Veel consumenten oriënteren zich inmiddels online als ze op zoek gaan naar nieuwe deuren. “De meeste vakmannen die wij gesproken hebben, gaan op basis van die voorkeuren samen met de consument kijken naar de uiteindelijke keuze. Daarbij heeft de vakman zelf direct inzicht in de beschikbaarheid en levertijd van het gekozen model.” Vervolgens kan de vakman zaken als maatvoering en draairichting eenvoudig doorgeven aan de dealer.

Sneller completere offertes maken en opvolgen

Door Skantrae Expert te gebruiken voor het maken van offertes aan vakmannen kan de dealer veel sneller werken. Gemiddeld is een medewerker van een bouwmaterialengroothandel tussen de 15 minuten en 1,5 uur kwijt aan het maken van een deurenofferte. “Met Skantrae Expert kan dit veel sneller, denk aan 5 tot 15 minuten voor complexe offertes. Alle artikelnummers en passende accessoires worden immers direct bij de gekozen deur aangeboden.”

Ook in de afstemming met de vakman is de opvolging van de offerte in Skantrae Expert eenvoudig en overzichtelijk. “Zo wordt het opvolgen van een uitstaande offerte wel heel eenvoudig gemaakt en zal het percentage conversies van offerte naar order snel gaan toenemen. Niet onbelangrijk, deurenkennis is niet langer noodzakelijk voor een medewerker van de groothandel, inzet van Skantrae Expert zorgt ervoor dat alle facetten van een deurenbestelling doorlopen worden. Zo kan elke verkoopmedewerker eenvoudig deuren aanbieden en bestellen.”

Aan alles gedacht

In de nieuwe online tool komt de belofte van Skantrae, ‘aan alles gedacht’, volledig samen. “Naast de deuren die we aanbieden en het beslag en de accessoires zit ook de derde pijler erin: het uitvoeren van de bewerkingen aan de deuren die het monteren en afhangen ervan eenvoudiger en sneller maken. Deze diensten kunnen onze dealers aanvullend aanbieden aan de vakman, die daardoor veel minder tijd kwijt is op het project. Het meegeleverde hang- en sluitwerk kan op de deur gemonteerd worden zonder voorbereidend werk aan de deur door de vakman.”

Die bewerkingen worden uitgevoerd in het eigen bewerkingscentrum van Skantrae in Zevenaar. “Daarin hebben we de afgelopen jaren flink geïnvesteerd. Zo hebben we het centrum verder geprofessionaliseerd na de uitbreiding en interne verhuizing van ons magazijn in Zevenaar. Daardoor kunnen we nu op drie CNC-machines bewerkingen uitvoeren en de bestelde deuren voorbereiden voor de vakman.”

Steeds meer bewerkingen

Deze service wordt, gezien de groeiende vraag naar bewerkte deuren, erg gewaardeerd door de aannemers en andere vakmannen. “Alle deuren uit de SlimSerie lijn worden voor uitlevering bewerkt, maar ook voor andere deuren geldt dat we steeds meer voorbereidende werkzaamheden gaan overnemen. Het vraagt vaak veel tijd om dit tijdens een klus zelf te doen. Van alle deuren die we leveren, gaat inmiddels meer dan de helft via ons bewerkingscentrum.”

De verwachting is dat door de introductie van Skantrae Expert dit aandeel verder zal groeien. “We koppelen meeropbrengst en vereenvoudiging voor zowel de vakman als onze dealer en kunnen zelf onze verkoop en dienstverlening via de handel verder compleet maken. Met centraal in die driehoek de consument die hiervan profiteert.” 

“Met dit online platform kan elke verkoopmedewerker eenvoudig deuren aanbieden en bestellen”

Startup MetisPro

Voor de ontwikkeling van Skantrae Expert is binnen Deli Home startup MetisPro verantwoordelijk. “Het is voortgekomen uit de vraag hoe we ons als digitale timmerfabriek verder kunnen specialiseren en ontwikkelen. Oplossingen en services op maat spelen daarin een grote rol. Voor de deuren geldt bijvoorbeeld dat we toe willen naar oplossingen waarbij de vakman op een klus minder handmatige bewerkingen hoeft te doen”, zegt Van Putten, die als venture lead leiding geeft aan het team van tien specialisten. “Een groot team en dat toont het belang dat we er aan hechten ook wel aan.”

De developers, designers en growth hackers werken verdeeld over de week op verschillende locaties. Op het hoofdkantoor van Deli Home in Gorinchem, bij Skantrae in Zevenaar en in Amsterdam en Zeist. Van Putten: “Die laatste twee locaties zijn bewust centraal gekozen omdat de teamleden op verschillende plekken wonen. Zo proberen we iedereen tegemoet te komen. En de locaties Gorinchem en Zevenaar spreken voor zich.”

Voorlopig richt MetisPro zich op de verdere ontwikkeling van Skantrae Expert, maar Van Putten sluit niet uit dat de startup ook naar andere op maat-oplossingen gaat kijken.

Skantrae, Zevenaar, 031.658.66.00, info@skantrae.com, www.skantrae.com