Staatsbosbeheer en Heijmans slaan de handen ineen om OSB plaatmateriaal gemaakt van hout uit Nederlandse bossen te verwerken in Hollandse houtskeletbouw woningen. Staatsbosbeheer levert jaarlijks stamhout aan de fabriek van West Fraser in Genk (België) waarmee West Fraser 40.000 m3 OSB plaatmateriaal onder het label Hollands hout produceert.

De grondstof is afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer en FSC gecertificeerd. Met de nieuwe houtskeletbouwfabriek in Heerenveen gebruikt het bedrijf de Hollands hout OSB platen in de houtskeletbouw woningen van het Heijmans Horizon woonconcept. Zo meldt Heijmans.

“Hoe dichterbij we grondstoffen verwerken, producten maken en afnemen hoe minder transport en daardoor ook minder CO2-uitstoot. Heel logisch, maar toch gebeurt het nog te weinig, terwijl er vaak voldoende materiaal voor handen is. Dat kan anders, vinden wij. Hollands hout plaatmateriaal is een stap in de goede richting om in de keten te verduurzamen. Een volgende stap zou de verduurzaming van het transport zijn,” zegt Harwil de Jonge, directeur Vastgoed bij Heijmans.

Minder uitstoot

Het stamhout uit de bossen van Staatsbosbeheer legt een korte afstand af per schip naar de fabriek in België. Deze verkorte transportafstanden gelden ook voor het plaatmateriaal als het per vrachtwagen retour naar Nederland komt. Vergeleken met import van OSB plaatmateriaal uit andere landen scheelt dit in CO2-uitstoot.

“Niet elk deel van de boom is geschikt om te verzagen tot planken en balken, maar kan dan wel worden gebruikt voor de productie van plaatmateriaal. Een steeds groter deel van ons houtvolume wordt hiervoor ingezet. Door OSB platen van Hollands hout te gebruiken kunnen bouwers hout uit de bossen van Staatsbosbeheer constructief toepassen in Nederlandse huizen,” zegt Kasper Broek, houtspecialist van de afdeling Markt en Ontwikkeling bij Staatsbosbeheer. De fabriek van West Fraser verwerkt de stammen tot constructieve platen. Vanaf december 2023 zijn deze platen verkrijgbaar via de vestigingen van Pontmeyer.