Nog meer besparing van tijd en geld: Kwaliteit en veiligheid in een slim design: de introductie van het dievenklauwloze AXA Titan® veiligheidsscharnier is een bijzondere mijlpaal geweest voor AXA. Nu introduceert de hang- en sluitwerkleverancier een vernieuwde versie.

De belangrijkste eis voor het ontwerp van het Titan veiligheidsscharnier was een hoog draagvermogen, omdat deuren door betere isolatie en dubbel glas steeds zwaarder werden en het feit dat de SKG3-keuring uitgebreid werd. Daardoor zouden maar liefst vijf scharnieren nodig zijn om dit keurmerk te kunnen behalen. Een ander item was de dievenklauw, die in sommige omstandigheden de timmerindustrie een uitdaging gaf bij het lakken van het dievenklauwgat.

Als antwoord werd het AXA Titan veiligheidsscharnier ontwikkeld, dat dubbel gerold is. Hiermee werd een hoger draagvermogen bereikt en werd het zogenaamde ‘openpellen’ van de knoop voorkomen. Zo werd een sterk scharnier gecreëerd dat in de standaard inkrozing van 89 x 89 x 3 mm paste. Door gebruik te maken van een gepatenteerd schuif-vergrendelingssysteem werd de scharnierpen geblokkeerd. Een dievenklauw was hierdoor niet meer noodzakelijk, waardoor tijd bespaard wordt.

Doorontwikkeling

“De enthousiaste ontvangst in de markt betekende echter niet dat we sindsdien stil hebben gezeten: zelfs een innovatief ontwerp kan altijd nóg slimmer”, zegt productengineer Martijn Terlouw. “En wie ziet verbetermogelijkheden scherper dan de professionals, die er dagelijks mee werken? Hun feedback is dan ook cruciaal geweest in de doorontwikkeling van het scharnier.”

Automatische vergrendeling

Het eerdergenoemde schuif-vergrendelingssysteem, dat een extra handeling vergde, werd kritisch onder de loep genomen. Daarbij werd een automatische vergrendeling voor de vernieuwde Titan als uitgangspunt genomen. Deze automatische vergrendeling moest gerealiseerd worden binnen de ruimte van het huidige schuif-vergrendelingssysteem.

De oplossing werd gevonden in een nieuw, gepatenteerd borgveer-vergrendelingssysteem. Hierbij vindt de automatische vergrendeling van de scharnierpen bij een deur of raam in gesloten stand direct plaats. De scharnierpen wordt in de scharnierknoop getikt en een waarneembare klik geeft de bevestiging van de borging.

Ontgrendeling

Het ontgrendelen gaat minstens zo eenvoudig: de deur wordt geopend, de borgveer wordt met een schroevendraaier opengezet en de scharnierpen kan probleemloos eruit getikt worden. Omdat de schuif uit het eerdere ontwerp is weggelaten, is het aantal montageschroeven teruggebracht van negen naar acht stuks. Dat zijn aanzienlijke besparingen: in het aantal schroeven, maar ook in de montagetijd. En er is nog een voordeel van dit nieuwe borgveer-vergrendelingssysteem. In de scharnierpen is een smalle groef aangebracht, waarin de borgveer past. Deze veer houdt over de gehele diameter de scharnierpen vast, waardoor de noodzakelijke verjonging van de pen minder diep is en de kerndiameter van de pen is toegenomen. Hierdoor is de pen sterker en nog moeilijker te manipuleren. Met dit vernieuwde borgveer-vergrendelingssysteem wordt volledig voldaan aan de feedback van de professionals.

Toekomst

De vorige versie heeft inmiddels in de productie in Veenendaal plaatsgemaakt voor de vernieuwde Titan. Een rvs-versie staat voor later op de planning en ook aan een stalen kantelaaf uitvoering wordt gewerkt. Voor deze vernieuwde variant zijn diverse marketingactiviteiten aan de orde. De (in)directe klanten zijn inmiddels via een nieuwsbrief van deze vernieuwde Titan uitvoering op de hoogte gebracht. Verder is het product met een aparte landingspagina prominent op de AXA-website aanwezig, inclusief een productpagina met alle relevante data, zoals onder andere een frees- en productmaattekening. Het komende jaar besteedt het verkoopteam extra aandacht aan deze vernieuwde Titan veiligheidsuitvoering. Relaties kunnen tijdens de bezoeken via een presentatiedoos voor het eerst fysiek kennismaken met de vernieuwde Titan. 

“De ontwikkeling start met een idee, daar maken we prototypes van. Daarna kijken we of dat exemplaar voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van veiligheid, gebruiksgemak en de haalbaarheid in de productie.”

AXA Titan veiligheidsscharnier

Het vernieuwde AXA Titan veiligheidsscharnier is zeer geschikt voor ramen en buitendeuren – inclusief de bredere, dikkere en zwaardere deuren – waarbij meer draagvermogen een vereiste is. Door het extreem hoge draagvermogen kan bij de meest gangbare deuren de Titan probleemloos bij een deurdranger met een rem/demping of waar een deurstopper op minder dan 60% van de deurbreedte staat, worden gebruikt.

 • Hoger draagvermogen door unieke dubbele rolling
 • 180 kg met slechts 3 scharnieren
 • Voldoet met slechts 3 in plaats van 5 scharnieren aan SKG3 (weerstandsklasse 3)
 • Past in de standaard inkrozing van 89 x 89 x 3 mm
 • Snelle montage door automatische vergrendeling met gepatenteerd vergrendelingssysteem
 • Eenvoudige ontgrendeling
 • Geen kop meer op de scharnierpen, waardoor het scharnier strakker en rustiger oogt
 • Door extreem hoge zijdelingse sterkte uitstekend te combineren met deurdrangers en deurstoppers
 • De nieuwe lageropbouw van kunststof in combinatie met staal, voorkomt krakende of schurende geluiden
 • De lagers zijn lichtlopend, geruisloos, slijtvast en zelfsmerend
 • De speciale stervormige schroefgaten verlagen de kans op schroefbreuk
 • Voldoet aan Politie Keurmerk Veilig Wonen en SKG3

AXA, Veenendaal, 0318 536 111, www.axahomesecurity.cominfo.axa.home@allegion.com