“Continu zoeken naar nog slimmer”: ‘Wat als er een slimmere manier is om een badkamer te tegelen?’ Deze vraag van Helmut Wedi lag in 1983 aan de basis van het huidige wedi GmbH, onder meer bekend van de wedi bouwplaat met blauwe XPS-kern. Vier decennia later is het bedrijf uitgegroeid tot wereldspeler met sinds 2017 een eigen productielocatie in de Verenigde Staten en 500 medewerkers in dienst. Toch staat Helmuts vraag naar slimmere oplossingen nog elke dag centraal.

Om stil te staan bij het 40-jarig bestaan van wedi werden in januari handelspartners uit Nederland, België en Luxemburg uitgenodigd om naar het hoofdkantoor en de fabrieken in het Duitse Emsdetten te komen. “Al sinds de start onze vertrouwde thuishaven en bovendien het thuis van het overgrote deel van onze medewerkers. Wedi acteert op mondiale schaal, maar we zijn nog steeds een echt familiebedrijf”, zegt Dennis Platteel, countrymanager Benelux van wedi.

Tijdens het tweedaags bezoek kregen de gasten niet alleen een uitgebreide blik in het heden en de toekomst, wedi stond ook uitgebreid stil bij de historie. “Binnen wedi staan sinds de start innovatie en groei centraal. Slimme producten en systemen die een oplossing bieden voor uitdagende klussen. Door daarin steeds verder te innoveren en investeren kunnen we, via de handel, tegelzetters, stukadoors en andere professionals helpen bij hun werk.”

Snelle groei

Nadat Helmut Wedi in 1983 onder de naam wedi Wannenbauelemente startte met de productie van badkuipelementen, leidingbekleding en profielen, deed de wedi bouwplaat al snel zijn intrede. Platteel: “Een plaat met een XPS-kern met daarop een wapening van glasvezel en afgewerkt met mortel. De XPS-kern is 100 procent waterdicht en dat maakt de bouwplaat in combinatie met de glasvezelversterkte voor- en achterzijde geschikt als stabiele en sterke ondergrond voor tegel- en pleisterwerk. In natte ruimtes, maar ook daarbuiten.”

Die productie vond tot 1988 plaats in een tent van 250 vierkante meter achter de woning van Wedi. Door de snelle groei van het bedrijf werd in dat jaar een nieuwe productielocatie van in totaal tweeduizend vierkante meter gebouwd en in gebruik genomen.

Een jaar eerder kreeg het geëxtrudeerd polystyreen hardschuim dat de kern van de bouwplaten vormt, haar typerende blauwe kleur. Daaraan zijn de bouwplaten en andere bouwsystemen van wedi tot op de dag van vandaag te herkennen.

Grote veranderingen

De jaren ’90 stonden in het teken van grote verandering. Zo maakte de naam wedi Wannenbauelemente GmbH in 1991 plaats voor wedi GmbH. Vier jaar later werd het eerste deel van de nieuwbouw van het kantoor en de productiefaciliteit in Emsdetten in gebruik genomen, een jaar later gevolgd door een extra productie- en een extra verwerkingshal. “Nu zijn deze hallen onderverdeeld in drie fabrieken. Een voor de bouwplaten en -systemen, een voor onze vloeroplossingen en een voor projecten zoals wellness en zwembaden”, zegt Platteel.

Stephan Wedi, de zoon van Helmut, maakte in 1997 zijn entree binnen de organisatie en werd in 1998 algemeen directeur na het overlijden van zijn vader. Met wedi Fundo Shower Elements voegde de producent in 1998 douchevloerelementen toe voor inloopdouches. Platteel: “Vloerelementen waarmee een douchevloer snel en eenvoudig waterdicht en op afschot gemaakt kan worden zodat de tegelzetter verzekerd is van een waterdichte ondergrond.”

Internationale expansie

Aan het begin van deze eeuw opende wedi in Lyon een tweede kantoor en distributiecentrum. “We vinden het belangrijk om dicht bij onze klanten te zitten. Daarom hebben we inmiddels ook in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Italië en Zwitserland eigen lokale vertegenwoordigingen. Australië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn sinds 2020 onze laatste uitbreidingen”, aldus Platteel. De Benelux-markt heeft geen eigen vestiging, Platteel en zijn team werken ook vanuit Emsdetten.

In 2004 werd met wedi Logistik een eigen logistieke tak opgericht, waarmee tot op heden alle bestelde producten en systemen worden afgeleverd. “Ook voor de levering van de klanten in de Benelux geldt dat alles rechtstreeks vanuit de fabriek naar de klant gaat. Dat kan de groothandel zijn, maar ook een grote klant van onze handelspartners als het om een groot project gaat. Dan leveren we op de gewenste locatie.”

Onderdeel van Ardex

Nadat in 2006 ook het management, marketing en sales naar de Hollefelderstrasse verhuisden, was wedi geheel centraal gehuisvest. Het management werd in 2015 uitgebreid met de toetreding van Fabian Rechlin, die nog steeds verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding. Stephan Wedi ging in 2022 met pensioen.

‘We zijn smart, wat inhoudt dat we altijd een oplossing proberen te vinden voor een concrete vraag’

Wedi maakt sinds 2021 onderdeel uit van de Ardex groep. Platteel: “We zijn onderdeel van een groep met in totaal 56 fabrikanten met een totaalomzet van ruim 1 miljard euro. Binnen die groep vormen we wel gewoon een eigen entiteit, en kunnen we onze eigen koers blijven bepalen. Daarbij kunnen we wel onderling gebruikmaken van elkaars expertise.” 

Ambities komende 40 jaar

Tijdens een rondgang door de fabrieken en kantoren kregen de gasten vervolgens een inkijkje in de systemen en oplossingen die wedi anno 2024 biedt en de ambities voor de komende 40 jaar. Platteel: “We zijn smart, wat inhoudt dat we altijd een oplossing proberen te vinden voor een concrete vraag. Van een enkele klant, maar ook van de markt. Zo hebben we vorig jaar de wedi Sanwelldouchewandmodule geïntroduceerd. Ontstaan vanuit de vraag ‘wat als de techniek al is ingebouwd in een douchewandmodule?’. Het resultaat is een module die als achterwand of vrijstaande scheidingswand ingezet kan worden.”

Een andere noviteit die tijdens de rondgang werd getoond was de wedi Top Wall. Een naadloos alternatief voor tegels en een slimme oplossing voor sneller badkamerontwerp.
De platen met vier verschillende natuursteenontwerpen zijn gemakkelijker te verwerken dan grootformaat tegels. Daarnaast zijn de muurplaten 100% waterdicht in het totale systeem te installeren.

wedi GmbH, Emsdetten (D), +49.257.215.61.27, info@wedi.nl www.wedi.net.nl