Onbewust maakte ik mij schuldig aan seksisme. Ik belde Isero Den Bosch met een vraag over het vervangen van een slot en kreeg een vrouw aan de lijn. Nadat ik haar mijn vraag had voorgelegd, verwachtte ik dat ze me zou gaan doorverbinden met een man met verstand van zaken. Maar ze verbond me niet door, ze gaf zelf het antwoord.

Eerder die dag werd ik door mijn dochter gebeld. Er was bij haar ingebroken. De boeven hadden twee laptops meegenomen, en een paar gloednieuwe sneakers en een jas met daarin de sleutel van de voordeur en een bankpas. Ze had al met de woonstichting gebeld over het vervangen van het slot van de voordeur. Dat zou zo’n zeshonderd euro gaan kosten, maar zouden ze niet vergoeden. Bij het horen van dit bedrag schoot papa in de actiestand.

Ik belde mijn zwager die als allround klusser bij een multinational werkt. Hij maakte zowel het probleem als het bedrag kleiner. “Het is een cilinderslot van Lips. Voor een tientje of vier heb je een nieuwe cilinder.” Goeie info, door naar de volgende stap. Een paar jaar geleden vertelde een professionele slotenmaker me dat ISERO zijn ‘hofleverancier’ was voor hang- en sluitwerk. De reeds genoemde vrouw van ISERO legde me vervolgens uit hoe ik de cilinder uit het slot kon bevrijden.

Een dag na de inbraak rijd ik met de bevrijde cilinder naar ISERO. Op het moment dat ik mijn auto parkeer, belt mijn dochter met goed nieuws. De woonstichting komt het slot vervangen en dat gaat haar niets kosten. Ze heeft de mensen van de stichting bespeeld met haar charme en een flinke dosis emotie. Tegelijk had ze andere huurders ingeschakeld om hetzelfde te doen. Een goeie les voor papa: dochterlief blijkt ondanks haar twee linkerhanden bijzonder handig.

Om niet onverrichter zake naar huis te gaan, loop ik de ISERO binnen. Even lekker rondsnuffelen in de overzichtelijkste profi-bouwmarkt mij bekend. De cilinder liet ik in mijn auto. Even later verliet ik de zaak met een universele bouwsleutel. Het ding kan wel eens van pas gaan komen voor een aanstaande klus in een huis in aanbouw. “Als ik er niet ben,” had de opdrachtgever gezegd, “kun je via de achterdeur naar binnen met zo’n ding, je weet wel, zo’n sleutel die overal op past.”

Edwin Timmers