BERNER_Werkstatt_Webbestellung

E-commerce en shops doen veel voor Berner

In het verslag met de jaarcijfers 2023/2024 van Berner viel ons op dat e-commerce hard groeit binnen de groep die bekend staat om een leger van 5.000 verkopers. Ook Berner-shops – depots  noemt Berner ze – scoren goed met same-day-delivery en click & collect.


"Berner verdedigt miljardenomzet en investeert anticyclisch in het bedrijf", is de kop van het persbericht met Berners jaarcijfers. 

Berner Group sloot het boekjaar 2023/2024 af met een omzet voor consolidatie  van meer dan € 1,15 mrd, vrijwel gelijk aan vorig jaar. Groei werd vooral gedreven door het groeiende segment Mobility (+4%), de succesvolle uitbreiding van key accounts (+8%) en dubbelcijferige groeipercentages in e-commerce. De B2B-specialist kon daardoor talrijke investeringen doen uit eigen financiële middelen - waaronder de grootste merkherlancering in zijn geschiedenis.

Gehandhaafd en winstgevend gebleven

"Net als al onze concurrenten worstelen we al lange tijd tegen de aanhoudend zwakke economie, vooral in de bouwsector,” zegt Peter Schmidt, die verantwoordelijk is voor de kernactiviteiten van Omnichannel Trading met de merken Berner en BTI by Berner. "Tegen deze achtergrond is het des te indrukwekkender dat we onze omzet hebben kunnen handhaven en winstgevend blijven. Hoewel we recent enkele kleine tekenen hebben gezien die ons hoop geven op een lichte verbetering, blijft de marktsituatie over het algemeen uitdagend. Op korte termijn wordt geen significante verbetering verwacht. Dat voelen we elke dag. Dankzij de strategische en transformatie successen van de afgelopen jaren en onze organisatiestructuur met drie regio's en drie divisies, zijn we echter zo sterk gepositioneerd dat we individuele dalingen kunnen compenseren." 

Dubbele groeicijfers in e-commerce

De ongeveer 5.000 verkoopexperts, die Berner-klanten persoonlijk adviseren, genereren nog steeds het merendeel van de omzet. Tegelijkertijd breidt het handelsbedrijf consequent haar aanbod aan alternatieve kanalen uit. In verschillende landen is hun aandeel in de omzet al meer dan 35% (waaronder Frankrijk). De aanjager van deze ontwikkeling is de snelgroeiende online verkoop. In het afgelopen boekjaar behaalde de groep groeipercentages van meer dan 50% in belangrijke Europese markten zoals Italië, Polen en Portugal. In totaal verdient het bedrijf nu bijna een op de vijf euro's via e-commerce. 

Depotstrategie werpt vruchten af

De strategie om depots te openen in stedelijke gebieden werpt ook steeds meer vruchten af. Met Valencia, Brescia, Rennes, Regensburg en de Azoren werden vijf nieuwe locaties toegevoegd in het boekjaar 2023/2024. In Nederland staat er al een Berner depot in Barneveld.Naast de winkel- en testmogelijkheden zijn vooral de services van de fysieke winkels populair bij vakmensen. Berner noteerde sterke groei in 'same day deliveries' naar de bouwplaats (+20%) en in het zelf afhalen van goederen besteld via click & collect (+120%). 

In Nederland was Berner lid van Transferro en thans dus van Zevij-Necomij. Check een interview met Berner-directeur Wout van Stokrom (MIXpro, 2021)


 

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee