Met bijna 12% omzetstijging blijft Transferro hard doorgroeien. “Binnen de mogelijkheden die we nu hebben ben ik hier zeer tevreden over”. Algemeen directeur Arap-John Tigchelaar voorziet een zelfde groei voor 2023. ”We hebben ingezet op de komende jaren zeker 11% per jaar te blijven groeien. Dat doen we autonoom en natuurlijk met nieuwe leden.”
 

In 2022 was de ‘nieuwe’ omzet bij Transferro gering. Vrijwel de gehele omzetstijging komt van autonome groei. “En natuurlijk die prijsstijgingen waar we allemaal door geplaagd worden.” Transferro-directeur liet weten dat Transferro uiteindelijk bijna € 20 mln hoger kon afsluiten dan in 2021. "Het leek er op dat we nét de € 165 mln omzet in 2022 zouden aantikken maar we hebben dat, mede doordat we de laatste week gesloten waren, net niet behaald."

Magazijn groeit licht

De stijging in omzet komt maar voor een klein gedeelte uit het centraal magazijn in Zwolle. “We zitten in Zwolle aan onze taks”. Volgens Tigchelaar kan er echt niet meer uit het magazijn ‘geperst’ worden. "Mede om deze reden wordt op dit moment een nieuw magazijn op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle gebouwd", zegt hij. "Het enige wat we nog konden doen is in ploegendiensten gaan werken om de steeds maar toenemende hoeveelheid orders de deur uit te krijgen. Er is veel geïnvesteerd in procesverbeteringen maar met veel meer artikelen en veel meer medewerkers op dezelfde vierkante meters als tien jaar geleden, zetten we nu ruim vier keer zoveel om en daardoor is de grens wel bereikt.”

Minder orderregels

Met 106.953 orders en 1.116.183 orderregels bij het magazijn in Zwolle bestelden de leden van Transferro maar 8% meer dan in 2021 en ook gemiddeld minder regels per bestelling. Daarentegen nam de gemiddelde orderregelwaarde licht toe. “We stimuleren onze leden vooral efficiënte besteleenheden te hanteren”, zegt Tigchelaar. "Als een lid meerdere keren per jaar vijf stuks bestelt terwijl er zes in een omdoos zitten, de verzender en de ontvanger er meer werk aan hebben om orders te picken en te verwerken, kunnen we die besteleenheden nog verder optimaliseren, daar heeft iedereen voordeel bij.”

Tegenvaller

Transferro zag de vrachtkosten onverwacht stijgen, verhoogde de franko-huis-orderwaarde, maar dat bleek onvoldoende om de kostenstijging te dempen. "Voor 2023 voorzien we weinig verbetering en zullen kostendoorberekeningen aan onze leden onvermijdelijk zijn. Heel vervelend.”
Verhoging van de contributie – die al 10 jaar niet gestegen is – wil Transferro nog steeds vermijden, aldus Tigchelaar die komende zomer alweer tien jaar directeur is. “We zoeken de oplossing om de vrachtkosten in de hand te houden in een – al dan niet tijdelijke – bijdrage in de vorm van een ‘drop fee’. Niet ideaal maar zo worden afleveringen met een lage orderwaarde eerlijker belast”, kondigt Tigchelaar aan.

Zevij-Necomij

Transferro is nu een vol boekjaar aangesloten geweest bij Zevij-Necomij. Heeft die aansluiting gebracht wat Transferro beoogde? “Wat digitalisering zéker", aldus Tigchelaar. "Dat heeft Zevij-Necomij werkelijk perfect voor elkaar en zorgt er ook voor dat Transferro met haar groeiambities op het goede spoor kan blijven. De Transferroleden zijn er qua primaire inkoopcondities in de meeste gevallen wel op vooruit gegaan, maar daar betalen we ook contributie voor. We zijn geen lid van Zevij-Necomij geworden voor alleen de digitalisering alhoewel dat zeker de belangrijkste reden is en was”, klinkt het stellig.

Op 12 leveranciers na – goed voor € 2,5 mln – zijn alle leveranciers overgezet naar Zevij-Necomij. Daarnaast zijn er ook 87 leveranciers waar Transferro zaken mee doet die geen contractleverancier van Zevij-Necomij zijn. De facturatie van die leveranciers laat Transferro wél via Zevij-Necomij lopen.

Verhuizing naar nieuw DC

Het nieuwe magazijn en hoofdkantoor (volg de updates van het nieuwe Transferro-magazijn) wordt 31 juli 2023 opgeleverd. De verhuizing staat de daarop volgende twee weken, midden in de bouwvak gepland. Op zich zullen de leden daar niet zoveel van merken behalve dat het magazijn twee weken gesloten zal zijn, hoopt Tigchelaar. "De lakmoesproef komt direct na de verhuizing. Orderpicking in het nieuwe magazijn wordt sterk geautomatiseerd met conveyer techniek." Supplychain-manager Carry Struis is vol vertrouwen: "We hebben de komende zeven maanden nog wat stappen te zetten qua procesverandering en programmering om alles goed aan te sturen. Maar hoe we het bedacht hebben is een beproefde methode en we hebben goede partijen die ons daarbij ondersteunen op het oog.”

Toekomst

Met het nieuwe magazijn verwacht Tigchelaar zéker de komende 10 tot 20 jaar weer vooruit te kunnen. “Het jaar 2023 is een complex jaar met een nieuw ERP-pakket, de verhuizing, het nieuwe magazijn en ook nog eens Transferro's 50-jarig bestaan. Er is al veel voorwerk gedaan en alle medewerkers werden al in 2022 goed betrokken. Een hele mooie gezamenlijk ontwikkeling dus.”
Transferro verwacht ook weer in 2023 gedoseerd nieuwe leden te kunnen verwelkomen. “Niet alles tegelijkertijd, passend binnen onze planning, maar de ledenstop die we de afgelopen jaren hanteerden gaat er in 2023 af,” straalt Arap-John Tigchelaar. “We zijn volop in beweging.”

Voorlopig resultaat

Transferro heeft in 2022 heel veel geïnvesteerd in automatiseringen en procesoptimalisatie. En alle kosten zijn conform begroting, behalve de vrachtkosten. “Die drukken vervelend op ons resultaat.” Vooruitlopend op de concept-jaarrekening die Transferro eind januari met het bestuur en in maart met de ALV door wil spreken, geeft het Tigchelaar ieder jaar een kick dat we zo snel onze cijfers kunnen presenteren. Het is voor de afdeling Finance een enorme druk en vereist bij ieder extra inzet.”

Sowieso kan Transferro het tempo er alleen maar goed inhouden als iedereen meewerkt en meekomt, zegt Tigchelaar. "De hele operatie draait Transferro niet alleen met een sterk managementteam. We hebben in de afgelopen jaren een mooie groep gemotiveerde medewerkers in hun krachten gezet. Ik ben daar trots op. Niet een beetje, heel erg trots!”, besluit de directeur.

Transferro-cijfers 2022

  • Omzet afgerond: € 165 mln
  • Orders voor eigen magazijnvoorraad: 15.386
  • Orders van leden bij Transferro: 106.953
  • Aantal verwerkte facturen: 365.000
  • Aantal nieuwe leden per 1/1/2022: 5
  • Aantal nieuwe vestigingen per 1/1/2022: 3
  • Aantal vestigingen dagelijkse levering: 158
  • Aantal vestigingen wekelijkse levering: 51

Benieuwd naar de dwarsverbanden in de bouwmaterialenhandel, houthandel en ijzerwarenhandel? Naar de trends, de sleutelfunctionarissen, de kerngegevens, de marktcijfers en achtergrondverhalen? Check dan de [Business Update Bouwgroothandel].

Ter vergelijking check je hier de 2022-jaarresultaten van inkoopcombinatie Zevij-Necomij.