Opnieuw kunnen we een overname melden in ijzerwarenland: IJzerhandel J.M. Raadsma Dokkum B.V. heeft met ingang van 1 februari 2024 branchegenoot Klunder De IJzerwarenspecialist B.V. in Drachten overgenomen.

"In een veranderende maatschappij en schaalvergroting door investeringsmaatschappijen zijn wij er trots op de identiteit als familiebedrijven in stand te kunnen houden." Dat zeggen de eigenaren van biede groothandels.

Klunder-directeur Kroon door met Uw Deurregisseur

Klunder Drachten is een familiebedrijf sinds 1912. Het bedrijf is opgericht door de familie Klunder. In 2008 is het eigendom geworden van Matthieu Kroon. De IJzerwarenspecialist van Drachten is gevestigd aan De Lange West 104A en kent verkoopeigenschappen kent die goed aansluiten bij de werkmethode van Raadsma.

Matthieu Kroon gaat zich na de overname volledig richten op Klunder Uw Deurregisseur B.V. ‘’Uw Deurregisseur is sinds 2019 zelfstandig naast Klunder De IJzerwarenspecialist en gaat ongewijzigd zelfstandig verder’’ aldus Kroon.

Raadsma nu op 6 locaties

IJzerhandel J.M. Raadsma Dokkum B.V. is een familiebedrijf sinds 1836. Oorspronkelijk begonnen in Dokkum als winkelier in ijzerwaren en kramerijen. IJzerhandel Raadsma is ondertussen doorgegroeid naar een moderne technische groothandel voor bouw, industrie en aanverwante industrieën. De hoofdvestiging met centraal magazijn is in Dokkum gevestigd. Naast Dokkum heeft Raadsma vestigingen in Heerenveen, Leeuwarden, Groningen en Emmeloord.

‘’Door de overname van Klunder De IJzerwarenspecialist in Drachten versterken we gezamenlijk onze positie in Noord-Nederland. Raadsma is een oud en solide familiebedrijf wat meegaat met de tijd, zijn eigen werkmethode hanteert om de klant zo uitstekend mogelijk van dienst te kunnen zijn. De werkwijze van Klunder De IJzerwarenspecialist sluit goed aan bij onze werkmethode op onze vestigingen. De medewerkers en de klanten van Klunder De IJzerwarenspecialist zullen bij toekomstige samenvoeging centraal staan’’ aldus Jack Raadsma.

"Familiebedrijven gewaarborgd"

‘’Samen met de medewerkers van Raadsma en Klunder De IJzerwarenspecialist gaan we verder werken aan innovatie en groei om de klant uitstekend van dienst te kunnen zijn’’. Matthieu Kroon: “We zijn verheugd dat met de overname door Raadsma het unieke karakter van het familiebedrijf geborgd blijft. Passie voor het vak en een hoge mate van
betrokkenheid, dé kenmerken van een familiebedrijf, blijven behouden onder de vlag van Raadsma.”

Zie ook een video van het afscheid van Hubert Raadsma in juni 2023 (Video in het Fries):

Context van onderlinge overnames in ijzerwarenhandel

De overname van Klunder door Raadsma is er een van het kaliber van de overname van Van Dijk door Van Buuren. Een overname door grote ijzerwarenhandels – net onder het niveau van Isero, Polvo, Destil en Mastermate – die zichelf versterken om opgewassen te blijven tegen eerdergenoemde giganten. Of... om op termijn wellicht een aantrekkelijker partij te zijn om overgenomen te worden.

Lees ook: 'De slag om de ijzerwarenhandel'.

Wil je meer weten over de samenhang in de branche? Check dan alle MIXpro-berichten over expansie of check onze Business Update Bouwgroothandel. boordevol branchcijfers, sleuteldetails, dwarsverbanden en sector-trends. Zie www.mixpro.nl/update.