Edwin Timmers snuffelde rond op de parkeerplaats van Bouwmaat Twello. ‘Je loopt naar binnen, pakt je spullen en gaat door.’

Walter Kram staat op het punt om in zijn donkerblauwe bedrijfsbus te stappen, maar maakt graag even tijd voor een praatje. “Ik kom hier bijna elke dag”, zegt hij. “Niet per se bij deze Bouwmaat, maar ze zitten in heel Nederland, dus er is er altijd wel een in de buurt. Ze hebben alles, misschien een paar dubbeltjes duurder, maar ze hebben alles. Fijne zaak. Je loopt naar binnen, pakt je spullen en gaat door, net als boodschappen doen.”

Verontwaardigd corrigeert hij ons als we hem een zzp’er noemen. “Ik ben zelfstandig ondernemer in de bouw en doe alles behalve nieuwbouw. Allround Loodgieters uit Harderwijk schakelt me vaak in voor mooie klussen. Ik heb er meestal zo’n twee á drie per dag. Nu ben ik bezig bij Monuta, herstellen van wat houtrot.” Gevraagd naar de reden voor dit bezoek aan Bouwmaat zegt hij luid lachend: “Wil je dat echt weten?” Hij loopt naar zijn bus en haalt er twee kalkzandstenen uit tevoorschijn. “Je zult ze maar nodig hebben.” Dan, serieuzer: “Ik ben een monumentaal hekwerk aan het opknappen.” Hij draagt een rood t-shirt met het logo van Milwaukee. Zijn favoriete gereedschapsmerk? “Ik werk er al heel lang mee”, is zijn antwoord en opnieuw verschijnt er een lach op zijn gezicht: “Maar normaal draag ik altijd Bouwmaat-kleding hoor.” Hij stapt in en draait het raam open voor een laatste mededeling, een alleraardigst weetje: “Sta ik binnenkort in een tijdschrift en ik was al ooit op tv. De oude Baantjer, je weet wel, die serie van RTL 4. Daarin had ik een rol als fotograaf.”

  • Bouwprof Han van der Loo
  • Locatie Bouwmaat in Deventer
  • Tijdstip Woensdag 11.30 uur