MIXpro_Connect_Products_2024_DSC_1461.jpg

Connect Products" “Kwaliteit wordt beloond”

Connect Products gelooft in toekomst MS-polymeren. Een korte rondgang door de productiefaciliteit van Connect Products in Meerkerk, maakt direct duidelijk dat alles is gericht op duurzaam, schoon en efficiënt werken. Zo worden alle MS-polymeren lijmen en afdichtingskitten in een volledig gesloten systeem volautomatisch gemengd en afgevuld in kokers of worsten. “De ontwikkeling van de complete installatie en software heeft twee jaar geduurd, maar nu produceren we tot tweeduizend liter kit of lijm per uur zonder daarbij afval te genereren! Bovendien is het een gesloten systeem waardoor het niet nodig is om de ketels steeds schoon te maken”, zegt directeur Wim den Braven.

Connect Products produceert een breed assortiment kitten en lijmen voor toepassing in de bouw en industrie. Met 40 jaar ervaring in de markt heeft Den Braven veel gezien. “Die kennis en ervaring hebben we gebruikt bij de start van Connect Products. Ik heb een duidelijke visie over de productie van kitten en lijmen en wat daarin beter en duurzamer kan. Die visie brengen we hier bij Connect Products in de praktijk.”

Focus op MS-polymeren

Voor Den Braven was duidelijk dat voor de productie van MS-Polymeer een geheel nieuw innovatief systeem moest komen. “De MS-polymeer technologie biedt veel mogelijkheden, waardoor onze Seal-it® MSP kitten en lijmen breed inzetbaar zijn voor zowel verlijmingen als afdichtingen in bouw, industrie, automotive en marine. Door geen oplosmiddelen of weekmakers te gebruiken, is de impact op het milieu fors minder. Met onze focus op de MS-polymeren bieden we verwerkers een hoogwaardig en duurzaam alternatief voor traditionele lijmen en kitten met bovendien een lange levensduur. Kwaliteit wordt beloond.”

‘Dankzij ons gesloten systeem kunnen we volledig afvalvrij produceren en dat maakt ons een voorloper in de markt’

Om het productieproces van kitten en lijmen zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden is een eigen productielijn ontwikkelt. “Daarbij is gezocht naar een manier om het meng- en afvulproces zo efficiënt en schoon mogelijk uit te voeren. Geen eenvoudige zoektocht, want de ontwikkeling van de installatie en software nam twee jaar in beslag. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd een gesloten systeem te bouwen waarmee we efficiënt kunnen mengen en een constante hoge kwaliteit kunnen garanderen. Het hele proces is gedigitaliseerd en wordt door een operator nauwlettend gemonitord.”

Flexibele basis

Alle producten die in het gesloten systeem gemengd worden, bestaan uit een aantal vaste basisgrondstoffen. Den Braven: “Door het mengproces uit te voeren met uitsluitend vaste basisgrondstoffen, zonder hierbij een verharder of pigmenten toe te voegen, is het reinigen van de ketels met oplosmiddel-houdende middelen niet meer nodig.”

De verhardingsstof en de pigmentering worden pas tijdens het afvulproces van de kokers en worsten toegevoegd. “Deze productiewijze verhoogt de flexibiliteit, zonder gevolgen voor de kwaliteit van de eindproducten en biedt grote voordelen ten aanzien van een efficiënt productieproces. Dat we met ons gesloten systeem bovendien volledig afvalvrij kunnen produceren maakt ons echt wel een voorloper in de markt, iets waarop we oprecht trots zijn”, aldus Den Braven.

Brede duurzame ambitie

De ontwikkeling van dit specifieke gesloten meng- en afvulsysteem is niet de enige duurzame ambitie van Den Braven. “Dat is het voordeel als je aan iets nieuws begint en nog alles moet opzetten. We zijn een producent met oog voor de toekomst, voor onze medewerkers en ook voor de omgeving. Zo werken we papierloos en maken we voor onze logistiek gebruik van gerecyclede folies. Voor het verpakken van de kokers en worsten gebruiken we al FSC-karton, maar we onderzoeken de mogelijkheden voor een circulaire omdoos. Bovendien worden alle grondstoffen in bulkverpakkingen aangeleverd. Voor de pallets kijken we naar mogelijkheden om over te stappen op meer duurzaam inzetbare retourpallets en voor onze kitkokers maken we al steeds vaker gebruik van gerecyclede (PCR) kokers. Binnen alle onderdelen van onze organisatie willen we zo schoon en zuinig mogelijk werken.”

De constante productkwaliteit en de effectieve en duurzame werkwijze resulteren volgens Den Braven niet alleen in voordelen voor Connect Products. “Hierdoor kunnen wij onze handelspartners duurzame hoogwaardige kwaliteit en marges garanderen. Daarnaast profiteren zij ook mee van de verduurzaming van onze Seal-it® producten en onze logistieke dienstverlening.”

Ook private label en blanco

Behalve de MS-polymeren levert Connect Products ook uiteenlopende typen siliconenkitten. “Net als de grondstoffen voor de MS-polymeren worden deze siliconen ook in bulk aangeleverd, in drums van 200 liter. Lege drums worden tot 3 keer toe hergebruikt door onze leverancier, waarna de drum uiteindelijk gerecycled wordt tot grondstof voor de productie van nieuwe drums.”

De afgevulde kokers en worsten komen niet alleen onder de eigen merknaam Seal-it® op de markt. “We leveren veel private label maar ook blanco koker- en worstverpakkingen die door de klant zelf worden geëtiketteerd, we leveren zelfs in drums aan bedrijven die in eigen beheer kokers en worsten afvullen. Vooral in private label zien we een grote toename, met name in de worsten. Doordat een worst minder afvalvolume genereert dan een koker, kiezen voornamelijk grootverbruikers steeds vaker voor deze verpakking.”

Groei vooral in export

De markt van kitten en lijmen is volgens Den Braven een echte verdringingsmarkt. “De export is de afgelopen jaren flink gegroeid en we verwachten dat die groei door zal zetten. Momenteel is Duitsland onze belangrijkste buitenlandse afzetmarkt, daar doen vooral onze MS-polymeren het erg goed.

Naast Duitsland zijn we actief in Scandinavië, Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Daarnaast hebben we agenturen in verschillende Europese landen en in Zuid-Amerika.”

Om groei te kunnen realiseren heeft Den Braven een optie genomen op een perceel van 10.000m2 direct tegenover de huidige locatie, waarop een ultramodern energieneutraal BENG pand wordt gerealiseerd. “Het plan is om daar alle logistieke activiteiten onder te brengen zodat er meer productieruimte ontstaat op de huidige locatie. Op de nieuwe locatie wordt tevens een Experience Center ontwikkeld om grotere groepen te kunnen ontvangen.”

Totdat de nieuwbouw gerealiseerd is, blijven de 30 medewerkers vanuit de vestiging aan de Duurzaamheidsring werken. “We willen hier op korte termijn wel toe naar een tweede ploeg voor de productie om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen.” 

Connect Products, Meerkerk, 0183.73.14.00, sales@connectproducts.nl, www.connectproducts.nl

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

MIX nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in de DHZ-etail. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van MIX.

Word abonnee

  • Ontvang het vakblad MIXpro
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot alle MIXpro-content
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Inclusief marktdata en details van groothandels
  • Reageren op artikelen
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIXpro
Word abonnee