Foto_IB_voor_MIXpro

Ketenstandaard: Goede prijskwaliteit­verhouding dankzij de juiste data

Bouwbedrijven en handelsbedrijven in bouwmaterialen krijgen via de artikeldatabase van het bedrijf IB data eenvoudig toegang tot actuele artikel- en prijsgegevens van leveranciers. “Leveranciers beheren de brondata van artikelen,” zegt IB data oprichter en eigenaar Jop Schillemans. “Door onze artikeldatabase te bouwen in samenwerking met leveranciers, bevat deze altijd de juiste en meest actuele data.”

Skantrae is één van de bedrijven die data aanlevert aan de artikeldatabase van IB (check de Ketenstandaard-case van Skantrae). “Wij stimuleren dat de markt ETIM meer gaat gebruiken,” zegt Schillemans. “Het grote voordeel van deze classificatie­-standaard is dat producten goed te vergelijken zijn wat betreft technische kenmerken en prestaties. Een bouwer, eigenaar of beheerder van een bouwwerk kan met de juiste data een goede prijs-kwaliteitverhouding realiseren. Een aantal bedrijven heeft, net als Skantrae, de data al helemaal op orde in hun Product Informatie Management (PIM) Systeem. Dan is het mogelijk productkenmerken, zoals bijvoorbeeld de draairichting of maten van een deur, uit te wisselen via de DICO communicatie-standaard (XML). Schillemans: “Dat Skantrae alle data op orde had in hun PIM Systeem bespaarde ons werk in de opstartfase. Nu is het een kwestie van de data periodiek bijwerken, er zijn natuurlijk continu veranderingen bij een leverancier.”

Data op orde

“Het opstartproces voor het werken met de artikeldatabase verloopt elke keer anders. Sommige bedrijven werken nog met papieren prijslijsten. Een groot deel heeft alle data in Excel verwerkt. Een producent denkt in tonnen, een handelsbedrijf in zakken en een bouwbedrijf calculeert in kilogrammen en wij zorgen ervoor dat al die verschillende eenheden goed op elkaar aansluiten. En dankzij de DICO communicatie-standaard zijn de data snel beschikbaar voor een handels- of bouwbedrijf. Bedrijven hebben deze data nodig om op de cent nauwkeurig te kunnen calculeren.”

Milieudata

Schillemans merkt dat de bouwsector steeds meer belangstelling toont voor milieudata. Bedrijven moeten immers steeds meer data over een bouwwerk kunnen opleveren, waaronder allerlei milieudata. “In samenwerking met handelsbedrijven, brancheorganisaties en Ketenstandaard, wordt gekeken naar het exact definiëren van milieudata. Dat is een uitdaging, want je moet zeker weten dat je appels met appels vergelijkt. Zodra de definities van specifieke milieudata vaststaan, kunnen we deze ook opnemen in onze artikeldatabase. Op dit moment werken we samen met een aantal handelsbedrijven aan een eerste dataset om alvast praktijkervaringen mee op te doen.”

Ketenstandaard

Ketenstandaard Bouw en Techniek beheert en ontwikkelt de standaarden: STABU, ETIM, DICO, NL-SfB, GS1. Als onafhankelijke regisseur levert Ketenstandaard een concrete bijdrage aan het efficiënter en duurzamer maken van de gebouwde omgeving. Efficiëntere samenwerking bij het realiseren en onderhouden van infrastructuur en vastgoed, biedt een oplossing voor uitdagingen als de woningbouwopgave, verduurzaming en een circulaire economie in 2050.
 

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

MIX nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in de DHZ-etail. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van MIX.

Word abonnee

  • Ontvang het vakblad MIXpro
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot alle MIXpro-content
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Inclusief marktdata en details van groothandels
  • Reageren op artikelen
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIXpro
Word abonnee