Wat doe je als beter moet isoleren, maar niet dikker wilt bouwen? Dan kun je Kingspan Kooltherm K108 Spouwisolatieplaten gebruiken. Die lijken duurder, maar komen in totaliteit veel goedkoper uit. Die som rekent Kingspan voor aan bouwend Nederland om zoveel mogelijk Kooltherm-producten voor te schrijven en uiteindelijk langs de kassa van de bouwgroothandel te sturen.

“Onze resol hardschuimisolatieplaten Kooltherm K108 hebben een heel mooie business-case”, zegt Arjan van Gils. “Ze hebben een zeer lage lambdawaarde, zijn dus zeer isolerend en ook nog eens heel dun. De platen zijn op zichzelf wel iets duurder dan een alternatief in minerale wol. Maar als je de hele bouw doorrekent, bespaar je tot wel € 2.900 per hoekwoning. Door slanker te bouwen, houd je meer binnenruimte over. Kun je nagaan wat dat betekent voor een groot kantoorgebouw.”

Strengere eisen

Als Business Development Director bij Kingspan Insulation bewerkt Van Gils met zijn zes Business Development Managers de voorschrijvers en opdrachtgevers in de markt. Met een uitgewerkte cost-case vertelt hij architecten, ontwikkelaars en zelfontwikkelende bouwers hoe ze toekomstbestendig kunnen bouwen met de nieuwe Kooltherm K108 Spouwisolatieplaten. Van Gils: “Deze spouwplaten isoleren beter en zijn het dunste onder de hardschuim isolatieplaten. Daardoor kun je gemakkelijker voldoen aan de eisen van BENG en Nul-op-de-Meter. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen en geldt per 2018 voor alle overheidsgebouwen en per 2020 voor alle gebouwen. Die eisen zijn strenger dan het huidige Bouwbesluit- en EPC-eisen. Ze zorgen ervoor dat de Rc-waarde van een gevel straks naar 6 of hoger zal gaan, waar hij nu nog 4,5 is.”

Beter én dunner isoleren

Binnen BENG bestaan er scherpe indicatoren voor de energiebehoefte die een gebouw per m2 mag hebben, het maximale energieverbruik en de hoeveelheid hernieuwbare energie. Van Gils: “Het makkelijkst voldoe je aan die drie eisen als je volgens Trias Energetica begint met een goed isolerende schil. Want energie die er niet uitgaat, hoeft er ook niet in. Aangezien je de gebouwschil meestal maar één keer aanpakt, kun je het beter meteen goed doen.” Dat kan dus met de K108 spouwplaat van Kingspan. Die plaat heeft alle specificaties van de bestaande spouwplaat van Kingspan. Behalve dat hij een uitmuntende Lamdawaarde heeft van 0,018 W/m • K en daar qua dikte op aangepast is. Van Gils: “Wil je een spouwmuur met een Rc van 6,0 m2 • K/W, dan heb je in minerale wol bijvoorbeeld minimaal 180 millimeter spouwisolatie nodig. Tel daar de luchtspouw nog bij op en dan ben je al snel kasteelmuren aan het bouwen. Gebruik je Kingspans Kooltherm K108 Spouwplaat dan is 103 millimeter voldoende.”

Minder kosten, meer waarde

Slanker bouwen is niet alleen stabieler, het geeft ook meer lichtinval en meer binnenruimte bij dezelfde buitenomtrek. “Bovendien blijkt het goedkoper”, zegt Van Gils. “Onze platen vragen weliswaar een hogere investering, maar je hebt bijvoorbeeld veel minder directe kosten voor de aansluitende bouwdelen, zoals de funderingsconstructie, het gevelmetselwerk, de raam- en deuraansluitingen en de dakaansluiting. Bouw je conform BENG met Kooltherm dan bespaar je tot € 1.900 per hoekwoning ten opzichte van minerale wol. Ga je voor Nul-op-de-Meter dan loopt dat zelfs op tot € 2.900 per hoekwoning.

Kennis als service

Geen wonder dat architecten en ontwikkelaars Van Gils en zijn team graag langs zien komen voor uitleg. De Lunch & Learn-sessies zijn populair, net als de Kingspan-colleges op de bouwplaats. “Die kennisoverdracht maakt – onder andere samen met een technische helpdesk en calculatiehulp – deel uit van de bekende services van Kingspan”, zegt Van Gils.

“Het bewerken van de voorschrijvende markt komt ten gunste van onze partners in de handel. Zij profiteren van de opname in de bestekken en kunnen zich profileren met deze toekomstbestendige bouwproducten. Terwijl ze er – vanwege de meerprijs – meer aan kunnen verdienen en tegelijkertijd hun klant een kostenbesparing in de schoot werpen. Wat wil je nog meer?”