“Vroeger was isoleren bijzaak. Tegenwoordig kijkt een aannemer naar méér dan enkel de thermische prestatie. Er komt steeds meer aandacht voor aspecten als verwerkingsgemak, vochthuishouding, geluidwering, brandveiligheid en duurzaamheid.”

Goos Foppen is Sales Manager Algemene Bouw bij Rockwool BV en geeft aan dat de unieke eigenschappen van Rockwool steenwol steeds belangrijker worden. Zo vroeg Foppen aan een aannemer waarom hij koos voor Rockwool isolatie. “Hij zei: als ik daken gemonteerd heb, dan zit er nog geen hemelwaterafvoer aan. En we hebben nog wel eens regen en wind in Nederland. Dan stroomt het water de spouw in, maar door de stevigheid en waterafstotendheid van de Rockwool spouwplaten zakt de isolatie niet uit en vindt er geen delaminatie plaats. Hierdoor blijven de thermische prestaties behouden.”

Isolatie en bewustwording

“Zo’n praktisch voordeel is het gevolg van de unieke eigenschappen van Rockwool steenwol. Of neem de brandveiligheid: Rockwool steenwol is onbrandbaar en verdraagt temperaturen tot boven de 1.000 °C. Het beperkt branduitbreiding, veroorzaakt nauwelijks of geen rook en veroorzaakt geen toxische gassen. Een belangrijk gegeven als je bedenkt dat de temperatuur bij een woningbrand zo’n 700 °C is.”

Volgens Foppen is er in de bouw meer bewustwording voor kwaliteit gekomen in de afgelopen jaren. “Dit komt door de veranderende regelgeving en door het milieubewustzijn van kopers van een huis. Tegenwoordig kun je met warmtebeelden goed zien of de isolatie overal naadloos aansluit, waardoor koudebruggen worden voorkomen. Goed en duurzaam isoleren heeft ook met aandacht te maken, Nikkels Bouwbedrijf (zie kader) heeft bijvoorbeeld eigen isoleerders in dienst. Het helpt enorm als je materiaal hebt dat makkelijk verwerkt kan worden. Bovendien blijven de thermische prestaties gedurende de levensduur van een gebouw behouden. Ons product veroudert namelijk niet, decennialang.”

Gemak bij verwerking

“Op een bouwplaats verwerk je veel producten, ook bij slecht weer. De stevigheid van de Rockwool isolatieplaten zorgt ervoor dat de producten makkelijk te snijden zijn. Bovendien wordt het uitzakken van de isolatie hiermee voorkomen.” Foppen waarschuwt dat de isolatieplaten ook niet te stevig moeten zijn. “Bij betoncasco’s of kalkzandsteen zitten vaak nog lijmresten op de binnenwand. Op begane grond worden ze weggestoken, maar op verdiepingen worden deze niet meer verwijderd. En de isolatieplaat moet wel strak over de wand lopen. Dat kan met ons product, het heeft namelijk een flexibele structuur.”

Technische ondersteuning

Wij kunnen een aannemer ook advies geven over het product en de toepassing ervan. We komen dan op de bouwplaats kijken en controleren of de verwerkingsvoorschriften zijn nageleefd, zodat ook de lastig te isoleren details perfect worden geïsoleerd. We leveren namelijk niet alleen isolatie, we bieden ook technische ondersteuning.”

-------

Nikkels Bouwbedrijf uit Twello leverde recent vier blokken huurwoningen op. Het gaat om ruime eengezinswoningen die veilig, energiezuinig en milieuvriendelijk zijn. Voor de spouwmuurisolatie kozen zij voor Rockwool RockFit Premium Silver met een dikte van 135 mm. “Daar hoefden we niet lang over na te denken”, zegt Frits de Groot, adjunct-directeur van Nikkels. “Vanwege de combinatie van verwerkingsgemak en kwaliteit hebben we enkele decennia geleden al heel bewust de keuze gemaakt om met Rockwool steenwol te isoleren.”

Uitvoerder bij Nikkels Bouwbedrijf is Anton Hofstede. Hij vindt dat de kwaliteit van isoleren steeds belangrijker wordt. “Met goede isolatie kun je beter luchtdicht bouwen, waardoor je een beter geïsoleerde woning krijgt.” En omdat Rockwool spouwplaten ook dampopen zijn, draagt deze dampopenheid ook nog bij aan een gezond binnenklimaat en optimale thermische prestaties. Hofstede is enthousiast over Rockwool spouwmuurisolatie. “Je kunt er netjes mee werken, de isolatie sluit naadloos aan waardoor koudebruggen worden voorkomen. De isolatie is heel makkelijk te verwerken, het werkt heel prettig.”