De kogel is door de kerk. Isero- en Gunters- en Meuser-moeder Grafton trekt de nieuwe dochter Polvo naar inkoopcombinatie Ferney.

Directeur Supply Chain Remco Witteveen legt uit: "Meerdere lidmaatschappen bij concurrerende inkooporganisaties zijn niet toegestaan en daarom zal Grafton (met Isero, Polvo en Gunters en Meuser) vanaf 1 januari 2020 gezamenlijk gaan inkopen op basis van het lidmaatschap bij Ferney, EDE en EBH."

Condities samenvoegen

Dit betekent dat de groep die ontstond toen Grafton branchegenoot Polvo overnam (zie specs van de Polvo-overname) de komende maanden de inkoopafspraken zal gaan samenvoegen, zodat de groep per 1 januari 'goed voorbereid en zonder verstoringen verder kan bouwen aan een gezamenlijke toekomst'. Witteveen weet hoe het werkt met de bundeling van inkoop: "We gaan er hierbij uiteraard vanuit dat de beste (verbeterde) condities gaan gelden voor het totale gezamenlijke volume."

Verlies voor Zevij-Necomij

Inkoopcombinatie Zevij-Necomij is met het vetrek van Polvo een groot lid kwijt. Directeur Marc de Dobbelaere: "Natuurlijk betreuren wij het vertrek van Polvo echter de marktpositie van Zevij-Necomij blijft sterk. Globaal wordt de omzet voor 2020 zonder Polvo ingeschat op € 500 mln. Met een dergelijke omzet blijven we een sterke partij binnen de Benelux in onze branche en vertrouwen we op een goede en intensieve voortzetting van onze samenwerking."

En Ivana dan?

Ook voor Ivana heeft het vertrek van Polvo grote gevolgen. Het eigen merk van de Necomij-leden was belangrijk voor Polvo en andersom was dat ook zo. Naar verluidt maakte Polvo 40% van zijn omzet met Ivana-producten en was Polvo goed voor 60% van het totaal van Ivana. Brandmanager Dennis Doeser dankt Polvo voor de inzet die het bedrijf pleegde voor de ontwikkeling van het merk. Hij wenst de medewerkers van Polvo – én die van Van Enckevort (ook Necomij-lid, inmiddels overgenomen door Polvo en nu dus ook Grafton) – veel succes.
Onder het motto 'Ivana gaat ijzersterk verder' spreekt hij van een groeistrategie, een uitgerold operationeel plan en een nieuwe website. Ontwikkelingen die er volgens hem voor zorgen dat de sterke naam die Ivana in 70 jaar heeft ontwikkeld verder uitgebouwd kan worden.

Ferney de grote winnaar?

Van de inkoopcombinaties is Ferney in dit spel de grote winnaar met de verwerving van Polvo's volume. Maar binnen de inkoopgroep bestond altijd al enige spanning tussen de kleinere leden en het grote Isero. Of die spanning toeneemt met het toegenomen gewicht van Grafton/Isero/G&M/Polvo, zal moeten blijken. In ieder geval zagen we een aantal Ferney-leden (vanuit Stem) de koppen al bij elkaar steken in Grip.