Na de overname van Polvo door Isero-moeder Grafton mocht Polvo haar eigen huismerk Ivana niet meer voeren. Ivana ging over naar Destil. En Polvo vervangt haar 'oude huismerk' nu door Noxxa.

Da's best een ingewikkelde kwestie. Ivana is namelijk het eigen merk van de Necomij-groep van ijzerwarenhandelaren. Die groep werd lid van Zevij waarna die inkoopcombinatie verder ging als Zevij-Necomij. Het Ivana-merk bleef echter voorbehouden aan de oorspronkelijke Necomij-leden.

Polvo was er daar een van. Niet de minste. Bij de overname van Polvo door Isero-moeder Grafton vertelden Polvo-insiders MIXpro dat een heel aanzienlijk van de Polvo-omzet Ivana betrof. En dat andersom een nog groter deel van de Ivana-omzet bij Polvo vandaan kwam. Toch werd Polvo na de overname het recht op Ivana ontzegd. De nieuwe eigenaar van Polvo was namelijk ook moeder van concurrent Isero en met die dochter lid van inkoopcombinatie Ferney. Zoals verwacht besloot Grafton ook Polvo bij Ferney aan te sluiten.

Met het (gedwongen) vertrek van Polvo zaten de Ivana-aandeelhouders (voormalig Necomij-leden) plots met een gat in hun volume. Dat leidde tot de samenwerking van Ivana met Destil. Destil is Isero- en Polvo-concurrent en net als de andere Ivana-aandeelhouders (voormalig Necomij-leden) ook lid van Zevij-Necomij, maar tot dusverre vooral actief met een A-merken-strategie.

*Redactioneel commentaar*

Verrassend? Hoewel... Voor insiders geldt Ivana misschien als private label van de Necomij-leden. Eindgebruikers zien het waarschijnlijk al lang als een A-merk 'an sich'. Daarom past het zo goed in Destils portfolio. Temeer daar Polvo zich jarenlang hard gemaakt heeft voor het merk in Zuid-Nederland, de regio waar Destil vooral sterk is. Denk aan sluitplannen bij woningcorporaties die graag bij hun 'installed base' blijven en daarvoor nu ineens niet meer terecht kunnen bij hun Polvo-ijzerwarenhandels. Polvo kan op haar beurt wel putten uit de private labels van Ferney, maar die zijn – op Kelfort na – lang zo sterk niet als Ivana. Zeker niet op het gebied van hang- en sluitwerk.