Maatwerk, service, logistiek en voorraadbeheer zien veel bouwmaterialenhandels als troeven voor de toekomst. Zo blijkt uit Hibins Conjunctuurmeting. Logistiek en ICT zien ze als grootste bedreigingen.

De bouwmaterialenhandel ziet de groei in 2021 helemaal stagneren. Bovendien zien ze prefab en retail als grotere bedreigingen voor de toekomst dan Corona. Dat blijkt uit de Conjunctuurmeting die Buildsight voor Hibin uitvoerde.

Maatwerk en logistiek

Meer maatwerk/service en logistiek/voorraadbeheer worden door respectievelijk 66% en 59% van de respondenten gezien als mogelijkheid om zich te onderscheiden.

Daar tegenover staat dat gebrek aan tijd (38%), het meekrijgen van medewerkers (31%) en de coronacrisis (17%) als potentiele bedreiging voor het invullen daarvan worden benoemd.  Als grootste uitdagingen voor de langere termijn worden ICT (37% van de respondenten) en logistiek (34%) het vaakst genoemd.

Corona-impact op bestelproces en logistiek gering

De coronacrisis heeft slechts beperkt invloed op het bestelproces en de logistiek. Het aandeel e-mailbestellingen is iets opgelopen, naar het zich laat aanzien als gevolg van beperking van het aantal klantbezoeken. Het aandeel leveringen die door de kant zelf werden afgehaald, steeg ten opzichte van eerdere metingen. 29% is het oneens met de stelling dat de coronaregels grote gevolgen hebben voor het bestelproces en de logistiek. Nog eens 46% is hierin neutraal.

Negentiende editie
De Hibin Conjunctuurmeting najaar 2020 is het negentiende onderzoek onder leden van Koninklijke Hibin naar de ontwikkeling van de omzet in de bouwmaterialengroothandel en de effecten van conjuncturele ontwikkelingen daarop. De eerste meting vond plaats in het voorjaar van 2009. Het onderzoek werd per e-mail uitgevoerd door Buildsight. De respons onder leden beweegt zich de hele onderzoeksperiode in absolute aantallen rond de 35% en in percentage van de omzet in de branche op ruim 70%. Het onderzoek is daarmee in hoge mate representatief voor de gehele branche.