Renovatie en onderhoud zijn belangrijker voor de bouwmaterialenhandel dan nieuwbouw. En aannemers zijn nog steeds goed voor meer omzet dan zzp'ers.

De bouwmaterialenhandel ziet de groei in 2021 helemaal stagneren. Bovendien zien ze prefab en retail als grotere bedreigingen voor de toekomst dan Corona. Dat blijkt uit de Conjunctuurmeting die Buildsight voor Hibin uitvoerde.

Woningbouw en aannemers/zzp'ers

De verhouding tussen omzet ten behoeve van nieuwbouw (45%) en renovatie/onderhoud (55%) is nagenoeg gelijk aan die in eerdere metingen. Woningbouw, inclusief keukens en sanitair, zal in 2020 naar verwachting verantwoordelijk zijn voor 73% van de omzet. Het omzetdeel utiliteitsbouw keert met 14% terug op het niveau van begin 2019. Met 28% blijft het aandeel consumentenverkopen op het hoge niveau van afgelopen voorjaar (was 21% in 2019). Van de 72% professionele verkopen blijft de verhouding tussen aannemers (58%) en zzp’ers/klusbedrijven (42%) nagenoeg gelijk.

Negentiende editie
De Hibin Conjunctuurmeting najaar 2020 is het negentiende onderzoek onder leden van Koninklijke Hibin naar de ontwikkeling van de omzet in de bouwmaterialengroothandel en de effecten van conjuncturele ontwikkelingen daarop. De eerste meting vond plaats in het voorjaar van 2009. Het onderzoek werd per e-mail uitgevoerd door Buildsight. De respons onder leden beweegt zich de hele onderzoeksperiode in absolute aantallen rond de 35% en in percentage van de omzet in de branche op ruim 70%. Het onderzoek is daarmee in hoge mate representatief voor de gehele branche.