Met de 60e winkel – in Schagen – timmert Toolstation behoorlijk door aan het fysieke netwerk.

In 2019 opende Toolstation 22 nieuwe vestigingen. In 2020 stonden er ook weer 24 gepland. Dat worden er waarschijnlijk 7 of 8, maar ondertussen accelereerde de online business nóg harder. Dat tekenden de we al op uit de mond van Toolstation-directeur Darrin Murray in MIXpro 2020-3 (check dat Toolstation-interview). En met de 60e Nederlandse vestiging – in Schagen – voegt hij de daad bij het woord.

Groeiend netwerk

Dat groeiende netwerk van vestigingen maakt Toolstation een opmerkelijke omnichannel-speler. Hoe groot het online-aandeel van Toolstation ook is, de vestigingen zijn cruciaal in het hele concept. “Sommige vestigingen zien we meteen hard groeien, bij andere duurt dat wat langer”, zegt marketing-manager Saskia Oosterhuis. “Sommige locaties zijn evident. Daar moeten we zijn. Zeker als we al vestigingen in de buurt hebben, zijn we er al bekend en draait zo’n vestiging meestal meteen goed. Op andere locaties is het soms even zoeken en moeten de klanten ons leren kennen.”

Overal zelfde concept

Aan het concept kan het niet liggen, dat is overal hetzelfde. Een compacte shop met een balie voor een groot magazijn dat overal hetzelfde assortiment herbergt. Murray: “Vanwege de compacte schaal kunnen we op locaties uit de voeten waar een vestiging van een andere formule misschien niet zou renderen. Zo kunnen wij makkelijk ‘greenfielden’ in nieuwe gebieden en ook gaatjes vullen in het netwerk tussen onze bestaande vestigingen.”

Rijtje e-commerce spelers

Veel branchegenoten kennen Toolstation namelijk vooral als online aanbieder uit het rijtje van Toolnation, Gereedschapcentrum, Toolmax en Gereedschappelijk. Ook daar gebeurt heel veel. Check dit bericht over het nieuwe DC van Gereedschapcentrum.nl en het nieuwe DC van Toolnation.