‘Het nieuwe goud’, wordt vaak gezegd over data. Volgens de deskundigen verwachten, nee eisen klanten in de toekomst een persoonlijke benadering. Dat kan door data te verzamelen, bruikbare inzichten op te doen en deze vervolgens geautomatiseerd in te zetten. De bouwgroothandel heeft misschien niet de naam voorop te lopen in data driven commerce, toch zijn er zeker geslaagde voorbeelden. Voorbeelden waarover bedrijven dan weer niet makkelijk vertellen.

Dit is een compilatie van een uitgebreid MIXpro-artikel over data-gedreven e-commerce in de bouwgroothandel.

“Hoe meer er wordt gedigitaliseerd hoe belangrijker de menselijke maat”, vindt Dave Pieters. Management Team zette het citaat bij zijn opname in de MT Next Leadership 50 2020. De Managing Director van PontMeyer, die een verleden heeft bij onder meer Ahold, Nike en een strategische retailadviesgroep, heeft veel ervaring met E-commerce en omnichannel retail, maar ziet het niet zitten mee te werken aan een interview. Hetzelfde geldt voor Nanne Batelaan van de Stiho Group, die daar een directiefunctie verwierf na het succes van de digitale buitenboordmotor Sybrand’s Place. “We staan echt nog maar aan het begin met data, over een jaar kan ik je hopelijk meer vertellen.” Ook de technische groothandel Eriks, waar de gelauwerde online gereedschapswinkel Zamro anderhalf jaar geleden in opging, geeft geen sjoege.

Koudwatervrees

“Ik herken die koudwatervrees wel”, zegt Jurriën Kerstholt, “in deze sector is men toch vooral naar binnen gericht. Maar er worden absoluut digitale stappen gezet.” Kerstholt is oprichter en eigenaar van De Nieuwe Zaak, dat veel B2B-organisaties helpt bij E-commerce vraagstukken, waaronder ook (bouw)groothandels. Namens het bureau uit Zwolle is hij voorzitter van de expertgroep Drivers of B2B E-commerce Growth, onderdeel van onderzoeksplatform Shopping­Tomorrow.

Stappen in de bouwgroothandel

“Sinds een jaar of anderhalf à twee zie ik dat er echt stappen worden gezet bij bouwgroothandels. Als onderdeel van de digitale transformatie is data een relevant onderwerp geworden. Data worden niet alleen verzameld, er wordt ook iets mee gedaan. Data is natuurlijk een containerbegrip, een abstract thema. Het helpt om het een beetje plat te slaan en groothandels erop te wijzen dat ze laagdrempelig kunnen beginnen met data. Denk aan een RFM-analyse (de letters staan voor de Recency, Frequency en Monetary value, AvO), waarmee je klanten bijvoorbeeld kunt segmenteren in goud, zilver en brons, of aan A/B-testen. Dat is voor retailers heel gebruikelijk, voor de meeste groothandels nog niet. We laten B2B-organisaties regelmatig puzzelen met een fake dataset, om eens te laten voelen dat het niet eng is, maar snel inzicht geeft.”

Meer lezen? Check dan het complete artikel over data-gedreven e-commerce in de bouwgroothandel.

B2B E-commerce Markt Monitor 2020

Nergens wordt er zoveel digitaal ingekocht als in de bouwnijverheid. Dat blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2020, eind oktober voor de tweede keer verschenen in opdracht van Thuiswinkel.org, PostNL, De Nieuwe Zaak en Currence. In de afgelopen twaalf maanden deed 60% van de inkopers in de bouw een online bestelling, tegenover 44% vorig jaar. De bouwsector is de digitale dienstverlening voorbijgestreefd. Een coronaeffect is niet specifiek onderzocht, maar wel waarschijnlijk. De snelle adoptie van online bestellen in de bouw is volgens Kerstholt mede te danken aan de versnelde digitalisering van bouwgroothandels; aanbod schept ook vraag. “We merken dat als men eenmaal een eerste online bestelling heeft geplaatst, het gedrag hierdoor blijvend verandert.”