Als ze Bouwmaat-directeur Klifman op BNR Nieuwsradio vragen om vooruit te kijken, voorspelt hij dat de keten binnen vijf jaar wel in elke Nederlandse provincie gevestigd zal zijn. Ook voorspelt hij dat Bouwmaat dan wel eens in het buitenland zou kunnen opereren.

“Kan wel, is niet zeker”, zegt hij over internationale expansie. Wel bekent hij dat ze bij Bouwmaat in heel West-Europa kijken waar een Bouwmaat zou passen. Die plannen zijn niet concreet, zegt directeur Rob Klifman expliciet in een uitgebreid MIXpro-artikel over Bouwmaat. Maar als Bouwmaat gaat, zal dat in ieder geval omnichannel zijn. Dat kan dan met een Bouwmaat XL als fysieke winkel of met een Bouwmaat Compact, maar zeker in combinatie met online-aanbod. “België is bijvoorbeeld een stuk minder digitaal ontwikkeld en de Belg is geboren met een baksteen in zijn maag.” Vanuit zijn ervaring weet Klifman dat België weliswaar op Nederland lijkt qua taal, maar dat de landen verder sterk verschillen.

Heel Nederland coveren

Dan de landelijke dekking in Nederland. Nederland is redelijk gevuld met de Bouwmaat XL-vestigingen en ook de meeste plekken voor een standaard Bouwmaat – Bouwmaat Classic noemen ze die tegenwoordig – zijn wel ingevuld. Toch vind je in Zeeland en Drenthe tot nu toe geen Bouwmaat. “Klopt”, zegt Klifman. “Bouwmaat-vestigingen doen het goed aan de rand van oude steden doordat daar veel herstel, renovatie en onderhoudswerk is. Maar daarnaast hebben we wel een gebied met 80.000 tot 90.000 inwoners nodig en daar zijn Zeeland en Drenthe te dunbevolkt voor.” De Bouwmaat Compact kan daar wel rendabel zijn. De Compact is namelijk een Bouwmaat-variant die 2/3 van het assortiment op 1/3 van het aantal winkelmeters aanbiedt. “We experimenteren ermee in Harderwijk en Leiderdorp en in Oss vullen we er binnenkort een witte vlek in ons bestand mee in. We hebben ons assortiment per klus bekeken. Dat doen klanten ook. Zij kijken niet per product, maar per klus. Zo hebben we ons gefocust op de meestvoorkomende klussen. Daardoor zie je bijvoorbeeld geen tuin of dak-klus in de Bouwmaat Compact.”

Dit is een passage uit een uitgebreid MIXpro-artikel 'Bouwmaat houdt dit nog járen vol'