“Wij zijn bezig met gas geven, niet met remmen”, zegt Rob Klifman over de huidige situatie bij Bouwmaat. Natuurlijk heeft hij scenario’s klaarliggen voor als de markt ineens ‘in elkaar dondert’, maar die liggen vooral in zijn la. Vooralsnog is er heel veel werk in de markt van herstel, renovatie en onderhoud en ziet hij consumenten alleen maar meer investeren in hun huis.

Klifman sprak zich uit op BNR-radio over ruime ‘double-digit’ groeicijfers. Waar hij gerekend had op een stabiel 2020 groeit de Bouwmaat-omzet hard dit jaar. Toen corona opkwam en mensen thuis moesten gaan werken, kwam de klushausse niet als een verrassing voor Bouwmaat. “We hebben eerder gezien dat mensen flink gaan klussen als ze meer thuis zijn en vrij zijn. Wegens corona zien mensen dat ze steeds vaker thuis zullen zijn en werken en hebben wij als branche minder concurrentie van andere dure aankopen. Denk aan vakanties of een nieuwe auto.”

Corona-proof

In de eerste weken zagen ze bij Bouwmaat wel een beetje hamstergedrag bij hun klanten. “De meeste klanten zitten tot ver in 2021 vol met werk. Wij zijn hun magazijn en ze waren even onzeker of wij wel konden blijven leveren, dus hamsterden ze wel een beetje. Vooral zware bouwmaterialen.” Bouwmaat zelf had ook wel een uitdaging in de bevoorrading. “Luchtbellen in de tuinslang”, noemt Klifman dat vanuit zijn ervaring in voorraad en logistiek. “Die moeten er eerst uit.” Dat winkels in België dicht moesten heeft Bouwmaat qua voorraad wel geholpen, geeft hij toe. “Anders was de schaarste hier veel groter geweest.”

Met de corona-maatregelen in de vestigingen zit het trouwens wel snor, aldus Klifman. Alles is ingericht op veiligheid, de medewerkers voelen zich safe en de klanten houden zich behoorlijk aan de maatregelen. “Moet ook wel, wij zijn belangrijk voor hen, dus willen ze graag dat wij open kunnen blijven.”

Bij Bouwmaat kijken ze in heel West-Europa waar een Bouwmaat zou passen

Bouwmaat naar buitenland?

Als ze Klifman op de radio vragen om vooruit te kijken, voorspelt hij dat de keten binnen vijf jaar wel in elke Nederlandse provincie gevestigd zal zijn. Ook voorspelt hij dat Bouwmaat ook wel eens in het buitenland zou kunnen opereren. “Kan wel, is niet zeker”, zegt hij over internationale expansie. Wel bekent hij dat ze bij Bouwmaat in heel West-Europa kijken waar een Bouwmaat zou passen. Die plannen zijn niet concreet, zegt hij expliciet. Maar als Bouwmaat gaat, zal dat in ieder geval omnichannel zijn. Dat kan dan met een Bouwmaat XL als fysieke winkel of met een Bouwmaat Compact, maar zeker in combinatie met online-aanbod. “België is bijvoorbeeld een stuk minder digitaal ontwikkeld en de Belg is geboren met een baksteen in zijn maag.” Vanuit zijn ervaring weet Klifman dat België weliswaar op Nederland lijkt qua taal, maar dat de landen verder sterk verschillen.

Heel Nederland coveren

Dan de landelijke dekking in Nederland. Nederland is redelijk gevuld met de Bouwmaat XL-vestigingen en ook de meeste plekken voor een standaard Bouwmaat – Bouwmaat Classic noemen ze die tegenwoordig – zijn wel ingevuld. Toch vind je in Zeeland en Drenthe tot nu toe geen Bouwmaat. “Klopt”, zegt Klifman. “Bouwmaat-vestigingen doen het goed aan de rand van oude steden doordat daar veel herstel, renovatie en onderhoudswerk is. Maar daarnaast hebben we wel een gebied met 80.000 tot 90.000 inwoners nodig en daar zijn Zeeland en Drenthe te dunbevolkt voor.” De Bouwmaat Compact kan daar wel rendabel zijn. De Compact is namelijk een Bouwmaat-variant die 2/3 van het assortiment op 1/3 van het aantal winkelmeters aanbiedt. “We experimenteren ermee in Harderwijk en Leiderdorp en in Oss vullen we er binnenkort een witte vlek in ons bestand mee in. We hebben ons assortiment per klus bekeken. Dat doen klanten ook. Zij kijken niet per product, maar per klus. Zo hebben we ons gefocust op de meestvoorkomende klussen. Daardoor zie je bijvoorbeeld geen tuin of dak-klus in de Bouwmaat Compact.”

"Voorlopig hebben de Bouwmaat-klanten heel veel werk"

Gas geven, niet remmen

Volop plannen dus voor Bouwmaat. “Stick to the plan”, zegt Klifman die heel trots is dat alle medewerkers in de Bouwmaat-vestigingen en het kantoor in Bunschoten om met zoveel aanpassingen in de werkwijzen de klanten zo goed blijven bedienen. Maar is hij ook wel voorbereid op eventuele terugval in de markt als er een ontslaggolf komt en mensen minder te besteden hebben. “Zeker wel”, klinkt het gedecideerd. “Maar die plannen liggen vooral in mijn la. Als het nodig is, gaan we op cash en misschien wel kosten besparen. Zolang is het nog lang en lang niet.” Voorlopig hebben de Bouwmaat-klanten heel veel werk en kan Bouwmaat het nog jaren volhouden in de anderhalve-meter-economie. “We zijn bezig met gás geven, Niet met remmen!”