IBW staat voor inkoopcombinatie Bouwen en Wonen en is een coöperatie van vijf grote zelfstandige bouwmarkten.

Nijhof in Baarn, Groenen in Veldhoven, Interchalet in Horst, Boer uit Staphorst en de Bouwhof uit Zoetermeer zijn de leden van IBW. Ze kopen samen in op het gebied van doehetzelf en voeren verder ieder hun eigen zelfstandige (grote) bouwmarkten.

Sommige IBW-leden hebben ook andere formules in huis. Zo heeft Nijhof ook een Praxis en een BPG-bouwmaterialenhandel. Net als Boer die ook een Thuisin heeft. Interchalet heeft trouwens wel meer shops-in-shops. Denk aan Woninginrichtingaanhuis van Comafin (Thuisin) en shops voor keukens, meubelen en tuinartikelen.

Kerngegevens
Formulenaam: IBW
Organisatievorm: Coöperatie
Aantal winkels NL: 5 (1-1-2023)

Interessante trefwoorden o.a.:
IBWNijhofInterchalet, GroenenBouwhofBoer

Inter Chalet: Optelsom van specialismen

Het concept van Inter Chalet in Horst is een bijzondere. Misschien zelfs wel uniek. Door hun bouwmarkt met krachtige shop-in-shops te combineren, bieden ze namelijk een combinatie van specialisten die profiteren van elkaars aantrekkingskracht. Bas van Rens: “We bieden alles voor in en om het huis, waarbij wij zorgen voor de traffic.”

17 april 2024

InterchaletIBWClabbersArtikelen

Waarom sloot IBW Groep aan bij KlusWijs?

De gezamenlijke directies van de IBW-groep – Nijhof Baarn, Bouwhof Zoetermeer, Groenen Veldhoven, Interchalet Horst en Boer Staphorst – hebben overeenstemming bereikt met KlusWijs- directeur Hans Hortensius voor een nauwe samenwerking.

13 maart 2024

KlusWijsBoer StaphorstNijhofgroenenbouwhofInterchaletIBWArtikelen

IBW Groep sluit aan bij KlusWijs

De gezamenlijke directies van de IBW groep, zijnde Nijhof Baarn, Bouwhof Zoetermeer, Groenen Veldhoven, Interchalet Horst en Boer Staphorst hebben overeenstemming bereikt met KlusWijs-directeur Hans Hortensius voor een nauwe samenwerking.

27 december 2023

NieuwsKlusWijsIBW

Bouwhof biedt alles onder één dak

Bij Bouwhof in Zoetermeer vind je 20.000 m2 winkelruimte vol met producten voor bouw, sanitair, keuken en interieur. Naast de winkel is ook nog een BouwPartner-groothandel gevestigd. Vorig jaar nam Jan Bart Huurman het stokje van zijn vader over. Daarbij nam hij een aantal ingrijpende beslissingen en werd de winkel intern flink verbouwd.

26 april 2023

bouwhofIBWArtikelen

IBW: “We wíllen ons niet alleen onderscheiden, we móéten”

IBW staat voor Inkoopcoöperatie Bouwen en Wonen. De club van Boer Staphorst, De Bouwhof uit Zoetermeer, Groenen uit Veldhoven, Interchalet uit Horst en Nijhof uit Baarn. Een orkest van vijf solisten, schreef MIX bij de oprichting. We spreken bestuursleden Jeroen La Housse en Johan Bert Boonstra over de overeenkomsten en verschillen tussen deze mooie familiebedrijven, gezamenlijke inkoopvoordelen, trouw zijn aan leveranciers, over ‘vooral niet hetzelfde doen als de concurrentie’ en over ‘alles in dienst van het rendement van de winkel’.

13 maart 2023

IBWArtikelen

Interchalet ook in speelgoed

Dat Interchalet veel van zijn meters in gebruik geeft aan shop-in-shops wisten we al. Daar komt nu ook een speelgoedwinkel bij.

16 november 2020

NieuwsInterchaletJan ClabbersIBWshop in shopSpeelgoed

De glimlach bij Boer Staphorst

Boer Staphorst positioneerde zich in 2010 opnieuw. Niet meer als bouwmarkt, maar als warenhuis op het gebied van bouwen en wonen. Vanwege het dunbevolkte verzorgingsgebied en de stand alone ligging moet Boer zelf voor alle traffic zorgen. Een Ladies Night en een mannenavond zijn succesnummers. Maar de echte sleutel zit hem in de manier waarop het personeel met klanten omgaat, aldus directeur Johan Bert Boonstra.

26 september 2016

Boer StaphorstIBWJohan Bert BoonstraCollega'sThuisInNieuws

“We houden elkaar vaak een spiegel voor”

Boer Staphorst positioneerde zich in 2010 opnieuw. Niet meer als bouwmarkt, maar als warenhuis op het gebied van bouwen en wonen. Vanwege het dunbevolkte verzorgingsgebied en de stand alone ligging moet Boer zelf voor alle traffic zorgen. Een Ladies Night en een mannenavond zijn succesnummers. Maar de echte sleutel zit hem in de manier waarop het personeel met klanten omgaat, aldus directeur Johan Bert Boonstra.

25 september 2016

Boer StaphorstIBWJohan Bert Boonstra

Spanning onder DHZ-formules

DHZ-retail is volop in beweging. Aan de bovenkant schudden Hornbach en Bauhaus de markt op. Aan de onderkant kiezen specialisten positie. En ondertussen pikken e-tailers steeds meer krenten uit de pap en verandert de consument almaar. Het spant er best wel om in het formulelandschap. Maar als je even terugkijkt, dan zie je dat die dynamiek eigenlijk van alle tijden is. In een MIX van 2003 schreven we al: 'DHZ-ketens komen en gaan'.

23 juni 2016

Verf en WandHornbachGammaPraxisKarweiVan NeerbosHuboFixetDecoretteDMG

Ze kletsen allemaal wel lekker, maar...

Jan Clabbers van Interchalet heeft helemaal geen hoge pet op van de all-in-services van andere bouwmarktketens.

17 december 2015

InterchaletJan ClabbersIBWserviceSpeciaalzakenNieuws
Pagina 1 van 1

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee