In de Stand van Zaken zetten we ieder jaar de aantallen vestigingen van Nederlandse ketens, franchise-organisaties en inkoopcombinaties in dhz-retail en Bouwgroothandel op een rijtje. Dit jaar zien we niet zoveel groei qua totaal-­aantallen, wel een paar opvallende verschuivingen. In de B2B-IJzerwarenhandel (1.267: -10) is Polvo’s overstap van Zevij-Necomij naar Ferney de grote beweging.

Desondanks noteerde Zevij-Necomij 16 vestigingen meer, en Ferney 56 minder. Bij Ferney komt dat door het afzwaaien van BPG als lid.

CHECK OOK DE AANTALLEN VESTIGINGEN IN DE BOUWMATERIALENHANDEL

Transferro groeide het hardst qua aantallen vestigingen (+22), Mastermate had intern wat verschuivingen en startte 2021 per saldo met 3 vestigingen meer (40). In de tweede helft van januari kwam daar nummer 41 bij, maar die tellen we hier nog niet mee. Toolstation nemen we voor het eerst op en valt op met een gestage groei. Er waren 54 shops per 1-1-2020 en dit jaar startte de Britse keten met 60 outlets.

Bijzondere vermelding krijgt BMN IJzerwaren: nog steeds die ene vestiging van 2019. Maar… voor 2021 spraken ze uit er zes te openen, de eerste daarvan is inmiddels open in Tilburg.

IJzerwarenhandel B2C

In de particulier toeleverende ijzerwarenhandel (246: -5) zien we niet zo veel dynamiek qua vestigingsaantallen. De belangrijkste wijziging is dat Transferro’s Provak eigenlijk zijn betekenis verloren heeft. Er zijn er misschien nog wel een paar te vinden, maar de formule krijgt vanuit Zwolle geen support meer. Nicovij noteerde vier nieuwe winkels (nu 104), terwijl de Enorm-formule van deze inkoopcombinatie uit Deventer 3 winkels minder noteerde (27). Vermeldenswaard bij Icono is dat je van deze coöperatie niet alleen lid kunt worden, maar ook klant. Leden delen mee in de resultaten van de groep. Klanten profiteren alleen van de voorraad en de inkoopprijzen.

Check hier alle vestigings-aantallen in de bouwgroothandel.

[Business Update Bouwgroothandel]

Benieuwd naar de dwarsverbanden in de bouwmaterialenhandel, houthandel en ijzerwarenhandel? Naar de trends, de sleutelfunctionarissen, de kerngegevens, de marktcijfers en achtergrondverhalen? Check dan de [Business Update Bouwgroothandel].