'You don’t pick talent, talent picks you’ zou nu het credo van iedere onderneming in de bouwtoelevering kunnen zijn. Ik toetste bij het schrijven van deze column ‘bouwmaterialen’ in op banensite Indeed. Het resultaat was 1.521 vacatures. Het topje van de ijsberg volgens mij. Van binnendienstmedewerker tot technisch adviseur, van artikelbeheerder tot accountmanager: de bouwtoelevering heeft tekort aan medewerkers voor álle functies. Dat is op zich bijzonder omdat het een prachtige branche is om in te werken. We moeten het alleen wel vertellen!

Met Employer Branding ga je ervoor zorgen dat mensen bij jou willen werken. De vraag is natuurlijk hoe je dat voor elkaar krijgt. Zeker wanneer de arbeidsmarkt in de bouwtoelevering overspannen is. Employer Branding is natuurlijk niet nieuw maar onderstaand model is een goed hulpmiddel om het in jouw organisatie te implementeren. Het model bestaat uit 5 stappen die volgordelijk zijn.

1 Bepaal je strategie

Kijk wat de wensen en eisen van jouw toekomstige werknemers zijn en hoe je ze wilt binden. Onderzoek ze en analiseer ze. Het is bijvoorbeeld een gegeven dat generatie X een andere work-life balance wil dan de opvolgende generatie Y. Kijk ook naar wensen ten aanzien van thuiswerken of -leren.

2 Scherp je branding aan

Branding gaat vooraf aan de marketing van een organisatie. Het vertelt en verbeeldt het DNA van je bedrijf. Het is geen push tactiek maar een pull strategie. Met branding vertel je wat je drijfveren zijn, je waarden en je bedrijfscultuur. Wat maakt jouw organisatie onderscheidend en aantrekkelijk ten opzichte van andere werkgevers.

3 Engagement

Vertel het unieke verhaal van de onderneming en (minstens zo belangrijk) maak het waar. Belangrijk hierbij is je huidige werknemers te betrekken. Waarom werken deze medewerkers nu bij jouw organisatie? Wat waarderen ze in hun werk? Employee Advocacy heet dat. Medewerkers inzetten om op een authentieke manier de boodschap van een merk over te brengen. Het liefst op social media. Het organisch bereik op bijvoorbeeld LinkedIn is in de regel meer dan 500% hoger dan bedrijfsposts!

4 Werving

Het hangt ervan af welke doelgroepen je wilt benaderen. Naast vacaturesites is LinkedIn hét kanaal voor de werving van personeel. Tevens een perfect kanaal voor Employee Branding. Toch zijn Facebook, Instagram en Twitter ook goed in te zetten. Maar dan meer om te laten zien hoe leuk het op de vestiging is, hoe lekker de lunch in de bedrijfskantine is of hoe gezellig de borrel op vrijdag is. Korte aansprekende filmpjes of foto’s.

5 Retentie

Afgelopen jaar heeft meer dan ooit laten zien dat het binden van je personeel belangrijk is. Hoe zorg je ervoor dat thuiswerkers ondanks de afstand toch de nabijheid van het bedrijf en de collega’s blijven ervaren? Hoe houd je ze betrokken zonder dat medewerkers elkaar bij de koffieautomaat of lunchpauze spreken? Conclusie: Employee Branding is net zo belangrijk voor het behouden van talent als voor het vinden ervan!

Wim Bak, Marketingdeskundige, Merkvast.com