Monitor Bouwgroothandel RMB.jpg

Data als basis voor category-keuzes

Weber-Beamix kan niet zonder RMB’s Monitor Bouwgroothandel. Ze gebruiken de omzetdata op strategisch niveau, maar ook structureel op tactisch en operationeel niveau. Voor Beamix zijn data het fundament voor de bepaling van het assortiment, promoties en categorie-plannen bij specifieke klanten.

“Meten is weten”, zegt marketingmanager Marco Vonk van Saint-Gobain Weber Beamix over het gebruik van de omzetgegevens uit de Monitor Bouwgroothandel. Ook aan fabrikantzijde zijn marktcijfers niet alleen van belang op strategisch niveau, maar ook op tactisch en operationeel niveau. “We kijken graag naar de categorie, naar producten en spelers aan handels- en industriezijde en naar onszelf. En dat over een langere periode.” Wilfred te Riele is Beamix’ channelmanager voor de bouwgroothandel. Uit ervaring bij Albert Heijn weet hij hoe ze in het supermarktkanaal met data omgaan. “Daar maken ze scherpe keuzes binnen category-management op basis van data en leggen ze hun eigen verkoopdata over bredere marktcijfers en data van hun leveranciers heen om het beeld zo scherp mogelijk te krijgen.”

Datagedreven samenwerken

Met de cijfers van de Monitor Bouwgroothandel in de hand gaat Te Riele graag het gesprek aan met alle partijen in de bouwgroothandel, om op basis van gedegen feiten en analyses conclusies te trekken en daar concrete plannen aan te hangen. “Als je zelf 5% groeit, is dat natuurlijk mooi, maar als de markt 6% stijgt, had het dus beter gekund. Zo kijken we naar onze eigen cijfers en naar die van de hele markt en categorie en de data van de spelers binnen die categorie. Zo zien wij of een bepaald artikel nog significant is, of op de achtergrond raakt. Wat prijzen doen, welke ruimte er is voor A, B en C-merken en private labels. En of er behoefte is aan een nieuw product of een nieuwe propositie in een bepaalde categorie.”

Weber-Beamix is een fervent gebruiker van de omzetgegevens uit de Monitor Bouwgroothandel. RMB Data Services ontvangt omzetgegevens rechtstreeks uit de systemen van driekwart van de bouwgroothandel en destilleert daar op discrete wijze marktrapporten uit. Ook A-merkfabrikant Weber Beamix kan niet zonder de monitor bouwgroothandel. Lees hoe Bouwmaat en Weber Beamix de omzetgegevens uit de Monitor Bouwgroothandel gebruiken.

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee