Polvo, Isero en alle andere ijzerwarenpartijen van Grafton in Nederland beleefden een goed jaar in 2021, zo blijkt uit de kersverse jaarcijfers.

Isero- en Polvo-moeder Grafton is de eerste groep uit de bouwgroothandel waar we 2021-cijfers (Grafton) van bemachtigden. In de Britse 'Distribution' pluste de Grafton-business met 30,3%, in Ierland deed de B2B-groothandel +21,8% en in Nederland was de groei +8,6% (gecorrigeerd voor valuta).

  2021 (£) 2020 (£) 2019 (£) Verschil Gecorrigeerd/valuta
Omzet 290,5 276,6 211,8 5,1% 8,6%
Operationele marge 30,5 28,4 20,2 7,4% 10,8%
Operationele marge 10,5% 10,3% 9,5%    

Slow-start in 2021

Grafton zag in januari en februari bescheiden omzetgroei in Nederland, maar noteerde in maart tekenen van verbetering, die in het tweede kwartaal versnelden toen de economie weer aantrok en het vertrouwen terugkeerde. De totale gemiddelde omzetgroei op vergelijkbare basis bedroeg 5,6% voor het eerste halfjaar.

Grafton-dochter en Isero-zuster Polvo (in juli 2019 overgenomen) had een uitstekend jaar waarin de omzet en winstgevendheid sterk groeiden. Het bedrijf profiteerde van gunstige handelsvoorwaarden in zijn markten, waaronder een toegenomen vraag op de nieuwe woningmarkt, een hervatting van het herstel, renovatie en onderhouds-werk door woningcorporaties aan sociale woningbouw en een verhoogde activiteit op commerciële projecten.

Acquisities en autonome groei netwerk

In januari 2021 heeft de overname van Van den Anker IJzerhandel Katwijk, distributeur van ijzerwaren, gereedschappen en bevestigingsmaterialen, de marktpositie van Polvo in de regio Midden-West verstevigd. De overname in april van Govers, een ijzerwaren-, gereedschaps- en werkkledingbedrijf met vier vestigingen, breidde de vestigingsdekking uit naar de regio Noordwest-Nederland. In december zijn de vestigingen van Govers geïntegreerd in het vestigingennetwerk en ERP-systeem van Isero. In januari 2022 verwierf Isero Regts, een distributeur van ijzerwaren, gereedschappen en bevestigingen met een omzet van £ 23,0 miljoen in 2021. Regts handelt vanuit vijf vestigingen in Friesland, een provincie in het noordoosten van Nederland, waar het heeft een sterke regionale marktpositie. Regts en Govers zijn twee hoogwaardige, complementaire bedrijven die een aantrekkelijke route vormden om de marktdekking uit te breiden naar de regio Noordoost-Nederland. Door de overname van Regts groeide het Isero-netwerk uit tot 122 vestigingen.

Isero zelf opende in 2021 een nieuw filiaal in Lelystad en verhuisde twee filialen in Rotterdam. Verder bleef Isero investeren in de toekomst door vijf filialen te upgraden en zijn er nu 43 filialen operationeel vanuit een nieuwe formule.