Een tijdje terug publiceerde TABS zijn halfjaarcijfers. En die gingen gepaard met een pessimistische noot voor de rest van het jaar 2022.

De korte samenvatting van de halfjaarcijfers (H1-2022) van TABS Holland:

 • Resultaten lager dan vorig jaar
 • Omzetstijging van 11% tot € 558 mln (vorig jaar: € 502 mln)
 • Kostenniveau 10% hoger dan vorig jaar
 • Operationeel resultaat daalt met 6% naar € 64 mln (vorig jaar: € 68 mln)
 • Nettoresultaat € 48 mln (vorig jaar: € 52 mln)

Hogere prijzen (en omzet), maar minder volume en resultaat

René Olsthoorn, bestuursvoorzitter van TABS Holland zei in augustus bij de presentatie van die halfjaarcijfers: “In ons persbericht over de jaarcijfers 2021 gaven we aan dat we de verwachting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat de bouwproductie in 2022 met 5% zou toenemen, niet deelden. Het lijkt erop dat we daarin gelijk hebben gekregen, zeker als we naar de volumes kijken. De hogere inkoop- en verkoopprijzen leiden tot groeiende omzetcijfers, maar de onderliggende volumes zijn duidelijk minder goed. De hectiek die eind 2021 in onze markt voelbaar was is in het eerste halfjaar van 2022 nog niet verdwenen, door een diversiteit aan redenen: stijgende prijzen van materiaal, arbeid en zeker ook energie. Daarnaast heeft de oorlog in de Oekraïne en de importbeperkingen die voor Rusland gelden, tot nieuwe verstoringen van supply chains geleid. De inkoop- én verkoopmarkt heeft last van deze ontwikkelingen. Het rendement en de betaalbaarheid van bouwprojecten kan door bovenstaande effecten onder druk komen te staan, maar onzekerheid kan in het algemeen ook tot vertraging of uitstel leiden. Het EIB bevestigde dit in mei met een persbericht over afnemende orderportefeuilles van bouwbedrijven. Dit alles maakt dat de verwachtingen voor de bouwmarkt niet zo positief zijn en zeker waar we vergelijken met voorgaande jaren, waarbij we ons bewust moeten zijn dat we vergelijken met een voor onze handel uitzonderlijk goed jaar 2021.

TABS pessimistisch over 2022 in zijn geheel

TABS-ceo Olsthoorn: "In het eerste halfjaar van 2022 hebben we op zichzelf een goed financieel resultaat, maar niet zo goed als in het uitzonderlijk goede jaar 2021. En ook al blijven we de verwachting delen dat de onderliggende en lange termijn vraag voor de bouw positief is, gaan we ervan uit dat we daar in de tweede helft van 2022 nog niet van zullen profiteren. Daar komt de zorg over stijgende kosten bij, niet alleen wat dat voor onze klanten en leveranciers betekent, maar ook voor onze eigen bedrijfsvoering."

De activiteiten van TABS Holland bestaan uit verschillende bedrijven:

 • De landelijke hout- en bouwmaterialenhandels:
  • PontMeyer met 48 vestigingen
  • Koninklijke Jongeneel met 42 vestigingen
  • Hormes Bouwmaterialen en Houthandel Looijmans met elk één vestiging;
 • De importeurs/groothandels Heuvelman Hout (twee vestigingen), RET Bouwproducten, Hillegersbergsche Gevelproducten (HGPro), Centrop Houtimport, Withagen Houtproducten, Trima, Houthandel Van Dam en Astrimex (drie vestigingen);
 • En de recente overname van de drie bedrijven Van Gruijthuijsen.