Hibins halfjaarlijkse conjunctuurmeting geeft de bouwgroothandel cijfermatig inzicht op 2022 en de verwachtingen voor 2023. Woning-nieuwbouw is de belangrijkste omzetbron, aannemers zijn de belangrijkste klantengroep.

Net als in eerdere metingen blijkt uit de conjunctuurmeting najaar 2022 dat circa driekwart van de omzet uit de woningbouw komt. Het aandeel nieuwbouw bedraagt de helft van de totale omzet; de andere helft betreft renovatie en onderhoud en is daarmee onveranderd. Het omzetaandeel van particulieren daalt de laatste twee jaar. Het percentage van de totale omzet bedraagt in 2022 13%. Binnen het omzetaandeel van bedrijven zijn de aannemer voor 61% en de zzp’er en klusbedrijven voor 39% verantwoordelijk van de totale omzet in het 2022.

Zie het bericht over de omzet en marge-verwachtingen van de bouwgroothandel. Of check het bericht over Prijsstijgingen in de Bouwgroothandel. Of lees Energie als uitdaging.

Over de Hibin Conjunctuurmeting
De Hibin Conjunctuurmeting najaar 2022 is het 23e onderzoek onder leden van Koninklijke Hibin naar de ontwikkeling van de omzet in de bouwmaterialengroothandel en de effecten van conjuncturele ontwikkelingen daarop. De eerste meting vond plaats in het voorjaar van 2009. Het onderzoek werd per e-mail uitgevoerd door Buildsight.