Na de overname van Transferro zweefde Probin even in een vacuüm, maar de formule voor ijzerwarenhandelaren pakt nu door.

Probin was tot nu toe een formule van Transferro. Er is een bestuur ingesteld en een coöperatie opgericht en dus staat de formule per 1 januari 2024 volledig op eigen benen.

Tegelijkertijd versterkt Probin versterkt haar marktpositie met de uitbreiding van twee nieuwe leden: Van Rossum ijzerhandel uit Zwolle en Van de Fliert uit Barneveld.

Stoppen van Probin nooit ter sprake

Met dit gegeven komt er een einde aan de onduidelijkheid omtrent de voortzetting van Probin. "Van stoppen is nooit sprake geweest", zegt Cor Ceelen, bestuursvoorziter van Probin. "Alle ‘koppen’ stonden van meet af aan dezelfde kant op en we stemden unaniem voor de continuering van de formule. Er is de afgelopen weken hard gewerkt om een strakke basis neer te zeten. Een speerpunt was om de formule interessanter te maken voor nieuwe deelnemers. Zo hebben we keuzes gemaakt op het gebied van leveranciers en marketing en zijn de toelatingseisen onder de loep genomen. En met resultaat! De nieuwe formule-eisen bieden o.a. Van Rossum en Van de Fliert de mogelijkheid om
hun professionele groeiambities waar te maken", aldus Ceelen.

Twee nieuwe Probin-leden, één afhaker

Naast de twee nieuwe toetreders is er ook een afhaker: het Probin-lid CarpentierMooren (Aalsmeer/Roelofarendsveen) kiest voor een andere koers. Zij ondernemen nu onder twee formules (CarpentierMooren en Probin) en hebben besloten in 2024 enkel verder te gaan met de formule CarpentierMooren. Zie het netwerk van Sakol.

Probin was een formule van Transferro BV. Transferro bouwde een nieuw DC in Zwolle en mede daardoor kwam Transferro in financiële moeilijkheden. Daarop werd Transferro overgenomen door inkoopcombinatie Zevij-Necomij. Zevij-Necomij heeft wel diverse groepen in het ledenbestand (bijvoorbeeld GBI en Mastermate) maar runt zelf geen formules.

Daarover zei directeur Marc de Dobbelaere in een uitgebreid Zevij-Necomij-interview in MIXpro: "Als we een eigen verkoopformule zouden hebben, kunnen we bovendien ons transparante model niet meer handhaven omdat je voor zo’n groep een extra marketingbonus moet onderhandelen omdat ze een formule hebben. Maar dat gaat dan weer ten koste van inkoopcondities.”

Zie het netwerk van