Met +2,3% droeg de Nederlandse ijzerwarenhandel van Grafton bovengemiddeld bij aan de omzetgroei van de totale Grafton Group plc.

Grafton Group plc, in Nederland o.a. moeder van Polvo en Isero, gaf een handelsupdate met de cijfers van Grafton Group voor de periode van 1 november 2023 tot 31 december 2023. Daaruit blijkt 'een veerkrachtige prestatie in een ingetogen markt', met een bedrijfswinst die net iets boven de hoogste schattingen van analisten ligt. Het bedrijf sloot het jaar af in een sterke financiële positie en staat gepositioneerd voor groei zodra de handelsomstandigheden verbeteren.

'Buitenland' goed voor 60% Grafton-omzet

Met een plus van 0,8% realiseerde Grafton een omzet van £2,32 miljard. Ongeveer 60% daarvan werd buiten het VK gegenereerd, met operaties in Ierland, Nederland en Finland. Sterkere handel in Ierland en kostenbesparingen droegen bij aan de winst. De omzet daalde echter met 2,9% in november en december, deels door productprijsdeflatie in Ierland en het VK.

Nederlandse ijzerwarenhandel groeit bovengemiddeld binnen Grafton

In Nederland daalde materiaalprijsinflatie gedurende het afgelopen jaar aanzienlijk. Lagere opbrengsten van kleinere klanten en timmerfabrieken werden voornamelijk gecompenseerd door groei van klanten die betrokken zijn bij grote commerciële bouwprojecten.

De Nederlandse omzet groeide in het hele jaar 2023 met 2,3% (gecorrigeerd voor valuta-effecten). Van januari tot en met oktober was de groei 2,9%, in de maanden november en december in de maanden november en december daalde de omzet met 0,2% op vergelijkbare werkdagbasis.

Qua context: MIXpro bracht laatst al het netwerk van Grafton in kaart.