Waar denkt de verwerker aan bij het woord isoleren? Sjouwen met zware pakken isolatiemateriaal, een vervelende prikkelend gevoel op de huid als je direct met het materiaal in aanraking komt en stof bij het verwerken. Die tijd is voorbij, dankzij Mineral Wool (MW) 35. Een nieuw product van Knauf Insulation waarmee je relaxt kunt isoleren. Handelaren en gebruikers beamen de voordelen.

Stijn Thielen van Knauf Insulation vertelt hoe het nieuwe product tot stand kwam: “De meeste verwerkers vinden isoleren geen prettige klus. Wij stelde ons de uitdaging hiervoor een oplossing te vinden en dat leidde tot de ontwikkeling van een nieuw product MW35. Dit product heeft dezelfde prestaties als andere isolatiematerialen in scheidingswandtoepassingen, maar is veel makkelijker te verwerken.” Volgens Jan van der Zee is Knauf Insulation daarin geslaagd. Hij is bedrijfsleider bij Peter’s Hout en Bouwmaterialen in Bolsward. Het bedrijf verkoopt veel steenwol en glaswol aan klanten. “We willen graag vooroplopen en proberen ons te onderscheiden met de nieuwste trends en de nieuwste bouwmaterialen voor onze klanten. Vaak moeten we heel veel doen om klanten voor nieuwe producten over de streep te trekken.” Met MW35 van Knauf Insulation is dat heel anders, merkte hij. “Klanten zien meteen de voordelen. De plaat is steviger, heeft een hogere rc-waarde en is makkelijk en prettig te verwerken. Dat scheelt voor de baas, want zijn mensen kunnen meer meters maken. Maar zeker zo belangrijk is dat de mannen die het product verwerken minder last van irritatie en stof hebben.” Chris Wagenaar uit Sneek sluit zich bij Van der Zee aan. Wagenaar leidt zijn eigen aannemersbedrijf met ongeveer tien man. Hij werkt graag met nieuwe producten en gereedschappen. “Peter’s Hout houdt mij op de hoogte van nieuwe producten. Zij weten dat ik dat mooi vindt en tippen mij vaak als eerste. Zo kan ik me onderscheiden bij mijn klanten en heb ik toch de zekerheid dat ze me helpen als iets anders uitpakt.” Bij MW35 is hij daar niet bang voor: “Een mooi product, super om mee te werken.” Hij kan het weten. Zijn bedrijf verwerkt veel isolatiemateriaal en bestelt dat met zes tot acht pallets tegelijk, meerdere keren per jaar.  

Samen met eindgebruikers ontwikkelen
Thielen: “We maken producten voor de eindgebruiker. We vonden het niet meer dan logisch het nieuwe isolatie­materiaal samen met de hen te ontwikkelen. De verwerker was van begin tot eind betrokken bij de productontwikkeling. “Van de eerste gesprekken en praktijk-observaties tot en met het voorleggen van een aantal prototypen. De keuze voor de definitieve variant is echt samen met de verwerkers gemaakt”, zegt Thielen. “We wilden weten hoe het product voor hen moest ruiken, voelen en werken. Ze vonden dat onze steenwol lekker veel ‘body’ had, maar lastig netjes te snijden was, broos en dus snel afbrokkelde rondom leidingwerk en in lastige hoekjes tussen de metalstud-profielen. Bovendien was het materiaal zwaar, wat veel sjouwwerk op de bouwplaats opleverde.
Uitgangspunt was dat het nieuwe product minstens even goede technische prestaties moest leveren als de bestaande producten. Dat is gelukt. Dankzij stevige minerale vezels, gebonden met gepatenteerde Ecose Technology, combineert MW35 de stevigheid van Knauf Insulation steenwol met de flexibiliteit van haar glaswol. Het product werkt lekker, is goed te snijden, is licht en isoleert beter, heeft een uitstekende geluidsabsorptie en is eveneens onbrandbaar (Klasse A1). “MW 35 zorgt ervoor dat isoleren geen obstakel meer is om de klus prettig uit te voeren”, zegt Thielen. “Sterker nog: je kunt er zelfs productiever mee werken!”

Goede verwerkbaarheid en productprestaties
Omdat zijn mannen er veel en vaak mee werken, laat Wagenaar ze meepraten over de productkeuze. Over Knaufs Insulation MW35 zijn ze allemaal positief. “Ze moesten wennen aan de bruine kleur, dachten dat het glaswol was. Maar al snel bleek MW35 super materiaal te zijn om mee te werken. Het is een mooi isolatieproduct, compact en standvastig.” Die verwerkbaarheid in combinatie met de productprestaties spreken Wagenaar aan. Het feit dat de plaat veel minder stoft en irriteert, vindt hij echter minstens zo belangrijk. “Zeker als je bovenhands tussen plafonds werkt, scheelt dat heel veel.”
De compacte verpakking spreken hem ook aan. “Ze zijn makkelijker te sjouwen en nemen veel minder plaats in. Op het werk, in de bus en in de opslag.” Al met al vindt Wagenaar de MW35 een van de mooiere isolatieproducten waar hij mee werkt. “Zomaar vijftig procent mooier!” Van der Zee sluit zich bij hem aan qua enthousiasme. “Het product is goed te verkopen, met relatief weinig moeite en er is iets aan te verdienen. “Dat maakt dat we gerust onze hand in dit product steken, zonder hem te prikt”, lacht hij met gevoel voor de productvoordelen. “We merken dat klanten steeds vaker van steenwol en glaswol afstappen. Die verwerking is geen pretje en dan is deze Knauf MW35 een heel goed alternatief.”