Zijn de kleuren bij hang- en sluitwerk of beslag saai? Integendeel. De vraag naar modieuze en passende kleuren is de laatste jaren juist flink toegenomen. Kon je voorheen kiezen uit slechts enkele kleuren, inmiddels zijn daar de nodige kleurvarianten bijgekomen. Tegelijkertijd kan beslag- en veiligheidsspecialist AXA ook maatwerk aanbieden, door kleinere aantallen met specifieke afmetingen en kleuren te leveren. Nieuwe kleuren en toepassingen zijn daarbij mogelijk, met de vertrouwde kwaliteit, comfort en veiligheid van het kwaliteitsmerk.

Vraag uit de markt naar kleuren
Bij AXA hebben ze eerder zwart hang- en sluitwerk als een trend zien ontstaan. Het merk speelde daarop in en inmiddels maken de stijlvolle AXA all black-varianten ‘een substantieel’ onderdeel uit van de omzet. Bouwens: “Er is behoorlijk wat vraag naar. Het is natuurlijk altijd een discussie of je als merk moet wachten op klantvragen of dat je proactief inspeelt op trends en ontwikkelingen. Wij proberen daar een goede balans in te vinden.”

Maatwerk in varianten en oplagen
AXA maakt onderdeel uit van Allegion, een wereldwijd opererend bedrijf met meer dan 30 toonaangevende merken en dat in maar liefst 130 landen producten verkoopt. Dit schaalvoordeel komt ook terug als voordeel bij AXA, dat beschikt over eigen productiefaciliteiten in Nederland en Polen. Bouwens: “In Nederland hebben we onze lakkerij en in Polen hebben we een anodiseerstraat, waar we o.a. zwart kunnen anodiseren. Het leuke is dat ze in Polen ook een aantal andere kleuren verkopen, zoals goud en brons. Dat kunnen we zo maken. Technisch gezien zouden blauw, rood en groen ook gemaakt kunnen worden. Volgens Bouwens heeft anodiseren beperkingen, omdat dat met chemische baden werkt. “Daarmee kun je maar een beperkt aantal kleuren maken, met onze lakkerij kunnen we elke kleur maken die we willen. Wat betreft de structuur: die bewerking wordt in Polen toegevoegd. Mat, hoogglans of geslepen kan ook, de klant bepaalt dat vooraf. Kwalitatief is het allemaal hetzelfde.”
“Eén van de voordelen van onze eigen productie is dat we snel maatwerk kunnen maken én leveren. Bijvoorbeeld bij een project, waar we overleggen met de klant. Nadat we de details hebben uitgevraagd, kunnen wij de samples hiervoor maken. Als een klant daar goedkeuring op geeft dan kunnen we dit snel maken, zelfs in kleinere volumes bij wit, zwart en aluline.” Bouwens geeft aan dat ze gerichte vragen van klanten krijgen, bijvoorbeeld specifieke eisen bij deurbeslag zoals andere afmetingen, vormgeving of de kleur. “Maar ook een ijzerhandel die een timmerfabriek als klant heeft en onze producten al gebruikt en
de zwarte variant daarvan wil hebben. Dat is mogelijk.”

Aandacht voor deurbeslag
AXA biedt een compleet programma voor deuren, zoals veiligheidsbeslag, binnendeurbeslag, (veiligheids)sloten, cilinders en scharnieren. Voor buitendeuren betekent dit, dat naast de traditionele aluminium F1 naturel/RVS combinatie, ook alles in het zwart mogelijk is, inclusief een bijpassende zwarte briefplaat. Deze zwarte lijn kan ook op de binnendeuren doorgetrokken worden: krukken, schilden, scharnieren, inboorpaumelles, binnendeursloten en cilinders. Alles is zwart. Rond het raam zijn de kleuren van de raamsluitingen, tele-uitzetters, maar ook de op afstand bedienbare AXA Remote raamopener en de combi-raamuitzetter AXAflex Security voor de klepramen nu volledig op elkaar afgestemd in drie standaard kleurvarianten: volledig wit, zwart of aluline.

Vraag creëren
Hoe krijg je mensen zover dat ze hun hang- en sluitwerk willen vervangen? Bouwens ziet vooral een piek van bewustwording in het voorjaar, wanneer veel mensen gaan schilderen. “Dan zouden ze ook moeten nadenken over het vervangen van hun beslag, bijvoorbeeld naar zwart of wit. En wellicht om te kiezen voor een veiligere variant. Onze taak is om ze daarvan bewust te maken.” Daarvoor is AXA actief op social media, organiseren ze winacties en hebben ze aparte landingspagina’s op hun website over de verschillende kleuren. De professionele handel wordt specifiek ondersteund met nieuwsbrieven, narrowcasting en natuurlijk door de buitendienst. “We krijgen goede respons op deze activiteiten. Nu zijn we ook bezig om een samenwerking met ouderenorganisaties op te zetten.”

Bij AXA zien ze een stijgende vraag uit de markt, bij leveranciers zoals timmerfabrieken en bij de bouwgroothandel. “Bij de laatste wordt vaak het assortiment bepaald. Wij helpen ze door analyses te maken van de doorverkopen. We bekijken wat een klant nu in schap heeft en wat de mogelijkheden zijn. Daarbij vervangen we slowmovers door fastmovers. Het leuke is dat we zien dat dit in de praktijk goed uitpakt. Hierbij liggen nog kansen voor grote en zeker ook bij de wat kleinere partijen.”

Check de kleuren van AXA.

Kwaliteit van AXA-producten vind je terug in het materiaalgebruik, de maatvastheid, de afwerking en de levensduur van de producten. Maar ook de kwaliteit die je terugziet in de leverbetrouwbaarheid, de uitgebreide documentatie en de expertise die je aantreft bij de medewerkers.

Veiligheid is een belangrijk aspect binnen AXA.
Een belangrijk deel van het assortiment bestaat uit inbraakwerende producten. AXA garandeert dat het bedienen van hun producten altijd op een veilige manier mogelijk is. Een aantal van deze producten heeft een kinderveilige werking.

Comfort is belangrijk in gebruik door de eindconsument en komt terug in montage bij de professionele verwerker. Hiervoor biedt AXA duidelijke montagehandleidingen en bijverpakt, gestandaardiseerd bevestigingsmateriaal. Hiermee wordt een snelle en accurate montage gegarandeerd.