Je kon er de afgelopen tijd niet omheen: AI (kunstmatige intelligentie) van onder andere ChatGPT was volop in het nieuws. ChatGPT is een hele slimme digitale maker van teksten op basis van jouw vraag. Je moet dan denken aan het schrijven van een blog over specifieke bouwmaterialen, teksten samenvatten, een montagehandleiding schrijven, advertentieteksten verzinnen of de teksten van je website laten optimaliseren zodat deze beter gevonden wordt.

Volgens sommigen is de opkomst van deze kunstmatige intelligentietoepassingen minstens even revolutio- nair als die van Google of de iPhone. De vraag is wat dit betekent voor de een branche als de bouwtoelevering? Ik was bijvoorbeeld specifiek benieuwd naar welke rol AI kan spelen bij de aankoop van duurzame bouwmaterialen door klanten van de bouwmaterialengroothandel en stelde ChatGPT deze vraag:

  1. Productaanbeveling: AI kan klanten aanbevelen welke duurzame bouwmaterialen het beste aansluiten bij hun specifieke projectvereisten, zoals isolatie-eigenschappen of milieukeurmerken.

  2. Zoekfunctie: AI kan de zoekervaring van klanten verbeteren door de zoekresultaten te filteren op basis van duurzaamheidscriteria zoals milieukeurmerken of gebruik van hernieuwbare grondstoffen.

  3. Klantenservice: AI-chatbots kunnen klanten helpen bij het beantwoorden van vragen over duurzame bouw- materialen, zoals welke producten geschikt zijn voor hun project of hoe ze de duurzaamheid van een product kunnen beoordelen.

  4. Voorspellingen: AI-modellen kunnen voorspellen welke producten in de toekomst populair zullen zijn en welke producten een verminderende vraag zullen hebben. Dit helpt de groothandel om efficiënt te plannen en te beslissen welke producten ze moeten inkopen.

  5. Procesoptimalisatie: AI kan helpen bij procesoptimalisatie, zoals bijvoorbeeld het verminderen van trans- portkosten, door het bepalen van de beste logistieke routes voor de levering van duurzame bouwmaterialen.

Ik was verbaasd over bovenstaande opsomming waar ik zelf niets aan geschreven heb. Op deze manier is een column schrijven nog slechts een fluitje van een cent. Contentmarketeers moeten vrezen voor hun baan. Of ligt dat anders?

Ik denk het laatste. AI-tools als ChatGPT kunnen een ongelofelijk goede assistent zijn door veel tijd te besparen, ideeën te genereren en bijvoorbeeld teksten te verbeteren. Je kunt niet meer om de kracht van AI heen. Toch ligt de innovatie (nog) bij de mens zelf. Dat is wat de kunst van slim gebruik onderscheidt van kitsch. AI put namelijk uit miljarden bestaande teksten en beelden. Een metafoor vond ik in de kunst. Ik vroeg de slimme beeldgenerator Dreamstudio.ai om een beeld van ‘klantcontact binnen de bouwmaterialenhandel’ volgens een bekende kunstenaar.

Ik kreeg als resultaat bovenstaande illustratie. Waanzinnig knap. Maar de meeste mensen zullen er geen briljante nieuwe combinatie van ideeën in zien. Want de geniale, vernieuwende inkleuring van de werkelijkheid werd anderhalve eeuw geleden al bedacht. Door Van Gogh.