Als je al zilver hebt, dan is het toevoegen van goud en brons een heel logische stap om het podium compleet te maken. Dat moeten ze bij beslag- en veiligheidsspecialist AXA gedacht hebben toen ze als test een batch van goud- en bronskleurig binnendeurbeslag lieten maken. “Het begon als een persoonlijk dingetje hoe het eruit zou komen te zien. Het draaide uit op enorm enthousiaste reacties, waarbij extra kansen ontstaan.”

Toegegeven. Het was een redelijk spontaan idee, daar op het AXA-kantoor in Veenendaal. Geen langlopende procedures, geen goedkeuring van hogerhand en zonder grote investeringen. Accountmanager Consumer Related Business Rémon Bolderman werkte vroeger in de meubels, een branche die zeer trendgevoelig is. “Het is een trend scène die duidelijk laat zien wat hot is - en wat niet. Daarnaast hebben deze trends ook mijn persoonlijke interesse. Dat viel samen toen ik een tijdje terug op ons kantoor een aantal samples van kleurstalen zag liggen: basis (F1), zwart, messing, goud, brons en titaniumkleurig. Ik stelde voor dat we een serie goudkleurig binnenbeslag lieten produceren. Ik wilde weten hoe het er in het echt uit zou komen te zien. En is het niets? Nou, dan weten we dat. Daarop lieten we een batch maken, in het goud en in het brons. Puur om te kijken hoe het in de praktijk zou tonen.”

AXA kan dit soort beperkte oplages snel maken, omdat de productie zowel in Nederland als in Polen plaatsvindt. Korte aanvoerlijnen dus. Hun relatief nieuwe productiefaciliteit in Polen speelt hierin een grote rol. Daar hebben ze onder andere een moderne anodiseerlijn, waarbij verschillende afwerkingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld voor modieus zwart beslag, maar dus ook voor andere kleuren.

Kleine ingreep met gigantisch effect

En toen ging het snel. Want nog voor de Kerst kwamen de samples binnen. Bij AXA kregen ze het gevoel dat ze hiermee letterlijk ‘goud’ in handen hadden. Of anders toch een mooi affiche, met de minstens zo kwalitatieve kleur brons. Bolderman: “Een andere kleur beslag voor binnendeuren is een kleine ingreep met een gigantisch effect. Nu kun je kiezen tussen standaard aluminiumkleurig en trendy zwart, maar ik zag ook andere trends. Waar ik die zie? Vooral online, op social media, in mijn netwerk, maar ook in bladen als vtwonen. In mijn vrije tijd ga ik nog vaak naar meubelwinkels. Dat netwerk heb ik nog, dus is het vaak makkelijk om over trends en klantvragen te sparren.”

Bij AXA waren ze enthousiast over de batches, waarmee ze direct op pad gingen naar dealers. Ze waren nieuwsgierig of hun enthousiasme werd gedeeld. De reacties van dealers waren heel positief. Bolderman vertelt over een klant die eerst wegliep en na een paar minuten weer terugkwam. Hij was naar de deurenafdeling gelopen om hun mening te horen en ‘ze waren allemaal heel enthousiast’.

Nieuwe markten, extra kansen

Bolderman denkt dat de toevoeging van kleuren kansen biedt om een ander type klant aan AXA te binden. “Vooral voor grote, trendgevoelige winkels gericht op woninginrichting zijn deze varianten ideaal. Ook deurenfabrikanten hebben vraag naar dit type artikelen. En wat ons opvalt is dat vooral online ook veel geïnteresseerden zijn. Dat zijn toch kopers die meer trend­gevoelig zijn. Zo zien we bijvoorbeeld dat er online meer zwart beslag verkocht wordt dan in de fysieke winkels. Vaak wordt dan eerst één setje besteld, daarna volgt vrijwel altijd de vervolg­bestelling.”

Naast online zien ze bij AXA ook kansen bij de renovatiemarkt, waar bestaand beslag vaak door hetzelfde wordt vervangen. Terwijl een andere kleur of vorm een nieuwe look geeft. “We komen uit een vreemde periode en het aantal verhuizingen neemt nu af. Maar mensen hebben gespaard en zijn bereid om zaken te veranderen aan hun huis. Dit zijn daarbij relatief kleine investeringen die een grote impact hebben. Zijn mensen trendgevoelig? Dan kiezen ze vaker voor goud, zwart of brons. En ook bij andere branches zien we kansen. Bijvoorbeeld bij woninginrichters, die kunnen een display met enkele modellen neerzetten”, zegt Bolderman enthousiast.

Kwalitatief met strakke uitstraling

Voor de toepassing van de nieuwe kleuren vormt het basisassortiment van AXA het uitgangspunt. Daaronder vallen onder andere het AXA Curve Klik binnendeurbeslag voor loop-, dag-, nacht- en toiletsloten. Ook Curve Klik binnendeurbeslag met ronde rozetten zijn voor dit type sloten beschikbaar. Met daarbij verschillende krukken. Een compact en kwalitatief assortiment dus. “Het beslag is mat en heeft een luxe uitstraling. Het is gemaakt van geanodiseerd, geslepen aluminium en dus minder krasgevoelig. Bovendien zie je geen schroeven of patentboutjes, het ziet er strak uit. De eerste series komen aan het eind van het eerste kwartaal beschikbaar.”

Bolderman geeft toe dat het idee van andere, trendy kleuren al wel wat langer bij AXA leefde. “Het is prettig om zo snel te kunnen schakelen. Ons moederbedrijf Allegion heeft veel merken in handen. Dat biedt veel voordelen. Op hoog niveau wordt er strategisch nagedacht, waarbij het leuke is dat ze ons gewoon AXA laten zijn. Met onze 120 jaar ervaring, onze eigen manier van doen en onze kennis van onze markt. Door te signaleren en te proberen kunnen we snel schakelen. Is het product goed? Dan gaan we het doen. En komt er op een moment dat er meer vraag komt naar varianten? Dan kunnen we die dankzij onze korte lijnen snel produceren.” Die flexibiliteit geldt ook voor de ondersteuning van de nieuwe kleuren. Daarbij wordt vooral ingezet op social media, met fraai beeldmateriaal. “Op het moment dat er vraag komt naar extra ondersteuning, zoals een display, dan ontwikkelen we dat snel. Ook daar zijn we flexibel in.” 

AXA, Veenendaal, 0318 536 111, www.axahomesecurity.com, info.axa.home@allegion.com