Voor Remmers, leverancier van bouw-, hout- en vloeroplossingen begint 2023 goed. Met enkele nieuwe producten breidt de fabrikant het assortiment dit jaar behoorlijk uit. “Voor al die noviteiten geldt dat ze passen binnen ons streven om eindgebruikers eenvoudig te verwerken oplossingen aan te bieden”, zegt Rik Smits, Sales Director Trade & DIY Benelux.

Binnen de assortimenten lakken en beitsen brengt Remmers enkele noviteiten op de markt waarmee de transformatie naar watergedragen varianten wordt gemaakt. “Zo lopen we met de introductie van Aqua HK-Lazuur vooruit op de steeds strenger wordende regelgeving rond het gebruik van milieubelastende oplosmiddelen in producten. Aqua HK-Lazuur is een houtbeits voor buiten en een interessant alternatief voor de diepzwarte variant van Induline GW-310 WF”, zegt Smits.

Mooier eindresultaat

De Aqua HK-Lazuur mag dankzij de nieuwe samenstelling ook op de particuliere markt verkocht worden. Smits: “Diepzwart is een erg populaire kleur voor tuinhout en consumenten kunnen deze nu zelf ook toepassen. Met dezelfde eigenschappen en kwaliteit als GW-310 WF is het niet alleen geschikt voor consumenten, maar is het ook voor de professional een goed alternatief. Het eindresultaat is namelijk zelfs nog mooier dan Induline GW-310 WF omdat de glansgraad iets matter is.”

3 functies gecombineerd

Remmers zet met de introductie van de nieuwe Aqua HK-Lazuur volop in op producten met een 3-in-1 functionaliteit. Nieuw in dat gamma is ook de Multi-Lak 3in1. “Een watergedragen lak die op bijna alle ondergronden aangebracht kan worden. Op tuinhout bijvoorbeeld, inclusief de metalen bouten, want de Multi-Lak is corrosiewerend en sluit de bouten helemaal af”, zegt Smits, die toevoegt dat ook op kunststof, beton en metaal de nieuwe Multi-Lak 3in1 zich goed laat verwerken.

Groot voordeel van de lak is het verwerkingsgemak voor de eindgebruiker. De lak combineert de functies primer, tussenlaag en eindlaag in één. Smits: “Dat betekent dat het snel verwerkt kan worden en dat gebruikers niet te maken hebben met droogtijden tussen de verschillende lagen. Het is echt een kwestie van een keer opbrengen.”

De Multi-Lak 3in1 is een watergedragen lak, wat betekent dat niet alleen professionals, maar ook consumenten de lak mogen verwerken. “Hierdoor kunnen we de lak via zowel het professionele kanaal als de retail aanbieden. Daarom hebben we voor doe-het-zelf kleine verpakkingen beschikbaar terwijl we de professionele verwerkers met Aqua ML-69/sm-Mul­ti-Lak 3in1 grote hoeveelheden aanbieden, waarmee ze zelfs complete hallen kunnen lakken.”

Meubellakken

Minder bekend in Nederland, maar Remmers heeft ook een uitgebreid aanbod meubellakken. “In België en Duitsland worden die rechtstreeks aan de industrie geleverd, maar in Nederland is dit een typische handelsmarkt. En we hebben echt mooie en grote klanten die onze lakken gebruiken. Referenties waar we trots op zijn en mede daarom blijven we ook binnen die productgroep vernieuwen en uitbreiden.”

Hoewel Remmers merkt dat de meubelindustrie erg hecht aan lakken die oplosmiddelen bevatten, introduceert de fabrikant daarnaast ook een watergedragen assortiment. “Dat bieden we aan via Colours en Coatings en later dit jaar ook via onder meer Olijslager en Woodfield. Met die markt gaan we ons in 2023 nadrukkelijker bezighouden. We bieden een compleet assortiment, waarbij ook oplosmiddelhoudende producten een plaats krijgen, maar watergedragen lakken de toekomst zijn. Met het huidige assortiment watergedragen ‘2K ready’ 1K-producten kunnen we dezelfde kwaliteit aanbieden als met oplosmiddel­gedragen 2K-producten.”

MB 1K rapid

Remmers heeft de populaire MB-familie uitgebreid met een 1-component afdichtingsoplossing. “Dat product komt in het tweede kwartaal van dit jaar op de markt. Een bewust gekozen periode, want tussen april en september laat het materiaal zich het best verwerken”, zegt Smits, die weet dat de noviteit voorziet in een grote behoefte. “We horen tijdens gesprekken met de dealers namelijk dat veel verwerkers het werken met twee componenten best spannend vinden.”

Tijdens een jaarlijkse brainstormsessie op het hoofdkantoor van Remmers in Duitsland opperde Smits het idee om een MB 1K-­ ­variant te ontwikkelen. “MB 2K wordt in Duitsland veelvuldig gebruikt. Dat heeft onder meer te maken met de verplichting dat om iedere kelder een waterdicht membraam moet worden aangebracht. In Nederland wordt voor kelders steeds meer gebruik gemaakt van prefab betonnen bakken. Die zijn al waterdicht.”

Drempel weg

Voor de kleinere werkzaamheden zoals het afdichten van buisdoorvoer of een kozijn op maaiveldniveau biedt MB 1K een snelle en eenvoudige oplossing. Smits: “Het zijn klussen die er voor veel professionals in de bouw even bijkomen. Dat zorgt er ook voor dat ze de stap naar een oplossing als MB 2K te groot vinden. Ze zijn bang dat ze maar een kleine hoeveelheid nodig hebben en met de rest blijven zitten. Die drempel nemen we weg met MB 1K.”

Met de nieuwe variant richt Remmers zich dan ook op een brede doelgroep. Zzp’ers, kleine aannemers, schilders en stukadoors. “Het is voor die groep straks een kwestie van aansmeren en klaar. De deksel kan na gebruik weer op de emmer en de inhoud blijft bruikbaar. Ze kopen een product waar ze minimaal drie maanden mee kunnen doen nadat de emmer is geopend.”

Flinke uitdaging

Het idee van Smits voor de nieuwe MB-variant werd door Remmers enthousiast ontvangen. “De ontwikkeling ervan bleek een flinke uitdaging. Hoe krijg je de eigenschappen van twee verschillende componenten in één kant-en-klaar product? Met name de mogelijkheid om het product na de eerste blootstelling aan zuurstof herbruikbaar te krijgen was geen gemakkelijke.” Een van die uitdagingen was het voorkomen van velvorming in de emmer. “Daarvoor is door de collega’s in Duitsland een goede oplossing gevonden.”

MB 1K rapid is niet gebaseerd op bitumen en daarmee loopt Remmers vooruit op regelgeving. Smits: “Het is een kwestie van tijd tot er strenge restricties komen op het gebruik van bitumen. Daar voldoet MB 1K rapid al aan.”

Twee kleuren

MB 1K rapid is niet alleen eenvoudig in gebruik omdat het uit één component bestaat, de verwerker weet na het aanbrengen van het product ook exact wanneer het droog is. Smits: “Alle MB 2K-varianten zijn grijs als ze aangebracht worden en drogen ook grijs op. MB 1K rapid is door zijn samenstelling blauw van kleur in de emmer. Ook MB 1K rapid droogt grijs op, dus de verwerker ziet vanzelf wanneer het behandelde oppervlak is opgedroogd. En daarmee sluit ook dit nieuwe product weer aan op ons doel om voor de verwerkers zo eenvoudig mogelijke oplossingen te ontwikkelen.” 

Introductiebox Aqua HK-Lazuur

Bij de lancering van de nieuwe Aqua HK-Lazuur zorgt Remmers niet alleen voor de aanpassing van de schapindeling en bijbehorende POS-materialen. “We bieden daarbij ook een aparte introductiebox aan met daarin onder meer een monster, een testverpakking en kwastje. Daarmee kunnen professionele verwerkers zelf uitproberen hoe de beits zich laat verwerken en wat het resultaat is”, zegt Smits.

Remmers B.V., Apeldoorn, +31 (0)55.303.48.00, info@remmersbv.nl, www.remmersbv.nl, www.remmersexperiencecenter.nl