...waar ik stiekem ook heel trots op ben.

De provincie heeft, als 1 van de 6 ‘winnende’ doorbraakprojecten, ook de ‘Stro-inblaascoalitie’ voor de komende 3 jaar een flinke subsidie toegekend. Dit is geen standaard ‘goed idee’, maar een concrete stap richting een duurzamere toekomst.

Het Vernieuwersnetwerk, waarbij de VLOK sinds 2022 is betrokken, werd betrokken bij de plannen van de provincie Zuid-Holland om verduurzaming te stimuleren door biobased (ver)bouwen aan te moedigen. Vanuit dit netwerk zijn diverse doorbraakprojecten ontstaan. Het project waar de VLOK aan meewerkt, de ‘Stro-inblaascoalitie’, heeft de handen ineengeslagen met Squarewise, Isoleerbewust, The Green Village, Natuurplus, Van Wijnen en VORM holding. Het doel? Huizen met schuine daken een isolatie-boost geven door stro op een vernieuwende manier onder de dakpannen te blazen.

Wat maakt dit project zo bijzonder? Het gaat niet alleen om isoleren met stro, maar om biobased (ver)bouwen in de breedste zin. Biobased betekent het gebruik van natuurlijke producten, lokaal geproduceerd in de naaste omgeving. De voordelen?
Allereerst het gebruik van natuurlijke materialen, en ten tweede, een minimale milieubelasting omdat de bouwmaterialen niet van ver gehaald hoeven te worden.

Achter de schermen zorgen vele van de groothandels al dat diverse biobased materialen binnen handbereik zijn.

Maar we willen meer. We roepen jullie op om niet aan de zijlijn te blijven staan. Maar door actief mee te doen!

Het gaat niet alleen om spullen leveren; het gaat ook om kennis delen. Want wie moet dat stro inblazen onder het dak? Juist! Vakmensen. En die moeten dan wel weten hoe zij deze producten verwerken. Denk aan workshops, trainingssessies; geef vakmensen de tools (letterlijk en figuurlijk) om duurzame bouwpraktijken toe te passen.

En door handen ineen te slaan met producenten van biobased materialen wordt er voor keuze gezorgd. En keuze betekent competitie. Dat is goed voor iedereen, want het zorgt voor een breed scala aan duurzame materialen.

De recente subsidie van de provincie Zuid-Holland is niet alleen een financiële boost; het is een uitnodiging. Een uitnodiging om van het gebruik van milieuvriendelijke materialen de norm te maken.

En als we allemaal samenwerken, van producent tot groothandel tot vakman, kunnen we niet alleen huizen isoleren, maar ook ons steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst. Waar wachten we nog op? Laten we de handen ineenslaan!.

Laten we samen groen (ver)bouwen

Dennis Kosten,
Directeur VLOK