Sfeerfoto_-_Erik.jpg

Ion Industries biedt nu ook schakelmateriaal

Ion Industries is fabrikant en leverancier van kwalitatieve led dimmers. Met ruim 600 verkooppunten voorzien ze in een behoefte, waarbij zij een innovatieve rol vervullen voor zowel groothandels, installateurs als consumenten. Nieuw is dat het merk nu ook drie complete lijnen schakelmaterialen levert.

“Wij zijn een beetje het brutaalste jongentje van de klas. Met Ion Industries willen we namelijk net even anders zijn”, merkt Commercieel Directeur Erik Geytenbeek lachend op. De markt voor schakelmateriaal is volgens hem toe aan vernieuwing, vooral omdat deze gebonden is aan exclusiviteit. “Mijn verwachting is dat we over drie jaar geen gesloten systeem meer hebben. Er komt meer transparantie, waaronder meer prijstransparantie. Dat is mooi, want wij bieden producten voor de prijsbewuste kwaliteitskoper. En een klant van een groothandel, die kijkt ook naar de prijs. Inmiddels hebben online aanbieders het verschil gemaakt met scherpe en transparante prijzen. Wij combineren die met kwaliteits­producten en daarmee voorzien we in een behoefte.”

Start bedrijf

Sinds de oprichting in 2012 heeft de fabrikant en leverancier van kwalitatieve led dimmers zich ontwikkeld tot een duurzame partner van vele groothandels en installateurs. Het succes begon zo’n vier jaar geleden, toen ledverlichting nog lastig te dimmen was. Bij Ion Industries zagen ze hiervoor de kansen. Geytenbeek: “We kwamen met een partner in aanraking die ons met de ontwikkeling hiervan geholpen heeft. Dat hebben we vervolgens zelf opgepakt door het intern verder te finetunen: onze led dimmers kunnen nu terugdimmen van 150, 200, 300, 350 en zelfs 600 Watt naar 0,3 Watt.” Om bekendheid te krijgen hanteerde het bedrijf een bijzondere strategie. Ze stuurden namelijk productsamples naar installateurs om zo vraag bij de groothandel te creëren. En met succes, want inmiddels zijn hun producten bij 600 verkooppunten verkrijgbaar.

Ruim aanbod led dimmers

Inmiddels bestaat het assortiment uit twintig types led dimmers. Deze beschikken over unieke kwaliteiten, waarbij innovatie en comptabiliteit voorop staan. Naast het vermogen om te kunnen dimmen tot 0,3 Watt, hebben de dimmers namelijk nog andere unieke aspecten. Zo werken de led dimmers zonder nuldraad, waardoor slechts twee draden nodig zijn – en dat is uniek, volgens Marketeer Rens van Golen: “Onze led dimmers kunnen automatisch de fase afsnijding regelen. Dat is ook mogelijk voor de minimale en maximale lichtsterkte: deze is zowel handmatig als automatisch in te stellen. Daarnaast beschikt een aantal dimmers over een unieke boostfunctie, ofwel het popcorn-effect. Normaal gesproken gaan meerdere lampen die op hetzelfde moment worden ingeschakeld eerst op een hoge helderheid aan. Daarna gaat de verlichting pas terug naar de dimstand. Om dit popcorn-effect te vermijden hebben onze dimmers een inschakelbare boostfunctie. Tenslotte bieden we ook slimme led dimmers aan. Onze WiFi en Zigbee dimmers bestaan al langer en sinds kort beschikken we ook over een gecertificeerde druk-draai dimmer die aangestuurd wordt met Matter. Naast enkele- en smart dimmers bieden we ook duo-, tast-, snoer-, vloer- en master/slave dimmers aan.”

“Onze dimmers zijn universeel met zowel 95%+ van de ledlampen, als met alle bekende A-merken afdekmateriaal.”

”Onze led dimmers hebben we samen met installateurs ontwikkeld. Daarbij hebben we de voordelen van concurrenten samenbracht in één product. Om het aanbod te testen maken we gebruik van een testpanel. Daarmee kijken we naar de techniek, de behoefte van de klant en de prijsstelling.” Geytenbeek merkt nogmaals op dat het prijsniveau in de branche voor dimmers te hoog is. “Met onze producten hebben we een goede prijskwaliteitverhouding, we zitten in het middensegment met een goede marge. Bovendien zijn onze producten naast CE, UKCA, KEMA en TUV ook officieel gecertificeerd met het VDE-keurmerk. En om onze kwaliteit te waarborgen, worden al onze producten getest door de quality control in China.

Nu ook schakel- en afdekmateriaal

Met dezelfde doortastende aanpak heeft Ion Industries ook schakel- en afdekmateriaal in hun assortiment. “We willen op alle vlakken meedoen”, klinkt het, “ook op het gebied van design. Schakel- en vooral afdekmateriaal moet ook mooi zijn”, stelt Geytenbeek. Hij merkte dat hun kwalitatieve led dimmers goed werden beoordeeld en dat er ook vraag was naar bijpassend schakel- en afdekmateriaal. “Die vraag was er niet alleen vanuit de groothandel, maar ook vanuit consumenten. Zij vroegen naar onze herkenbare, kwalitatieve blauwe producten. Inmiddels hebben we daar een uitgebalanceerd assortiment voor ontwikkeld, waaronder schakelaars en combiproducten, zowel verticaal als horizontaal. Neem bijvoorbeeld een wandcontactdoos met zowel een USB-C als een USB-A aansluiting. Of een unieke snellader. Daarbij hebben we de gangbare diepte van 48mm verminderd naar 32mm.”

 • V1-serie. Deze afdekramen zijn strak en rechthoekig en daardoor modern
 • J1-serie. Deze is tijdloos en gangbaar en daardoor makkelijk te vervangen
 • E1-serie. Deze zijn modern en kunstvormig, dankzij de licht afgeronde hoeken

De series zijn verkrijgbaar in drie kleuren: Alpinewit, mat Alpinewit en matzwart. “Dit zijn momenteel de meest gangbare kleuren, wellicht komen er in de toekomst nog andere kleuren bij”, zegt Geytenbeek. Over kleuren gesproken: in het assortiment zijn ook grijze en zwarte opbouwschakelaars en wandcontactdozen met IP 55 opgenomen. Dankzij de goede waterdichtheid zijn deze ideaal voor buitengebruik.

Investeren in kennis en advies

Zowel installateurs als consumenten worden enthousiast gemaakt voor deze nieuwe productlijn. Bij Ion Industries geloven ze namelijk sterk in de aanpak om – samen met de groothandel – de samenwerking op te zoeken, zowel fysiek als digitaal. “We investeren in de mensen op de winkelvloer”, legt Van Golen uit. “Dat doen we bijvoorbeeld met productuitleg, met balie-ochtenden in de groothandel en met helder POS-materiaal. Ook bieden we digitale content, zoals foto’s, video’s, specs en handleidingen. Tenslotte werken we samen bij de schappenplannen: door input aan te leveren of door een compleet plan te maken. Uiteindelijk moet iedereen zeggen: ‘Pak die blauwe van Ion maar’.” 

Voordelen van led dimmers

 • Door ledverlichting te dimmen, wordt energie bespaard
 • Ledlampen zijn van 0-100% te dimmen
 • Creëer altijd de juist sfeer
 • Ledverlichting produceert veel minder warmte dan andere verlichting

Ion Industries, Nieuwegein, 085 489 0525, info@ionindustries.com, www.ionindustries.com


 

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

MIX nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in de DHZ-etail. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van MIX.

Word abonnee

 • Ontvang het vakblad MIXpro
 • Ontvang onze email-nieuwsbrief
 • Toegang tot alle MIXpro-content
 • Geef 3 collega's een login cadeau
 • Inclusief marktdata en details van groothandels
 • Reageren op artikelen
 • Een openbaar persoonlijk profiel
 • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIXpro
Word abonnee