Na BMN sluiten ook de bouwmaterialenhandels van 4plus-formule BPG zich aan bij inkoopcombinatie Ferney Group.

Maandag werd bekend dat CRH's bouwmaterialentak BMN Bouwmaterialen zich voor de inkoop van ijzerwaren en gereedschappen aansloot bij Ferney Group. En nu volgt ook de BPG-groep van 4plus als nieuw lid van Ferney.

Ferney: twee bouwmaterialengroepen in één week
Met BMN en BPG  sluiten zich binnen één week twee bouwmaterialenhandelsgroepen aan bij de Ferney Group die tot dusverre alleen ijzerwarenhandels als lid kende. Bij de aansluiting van BMN meldde Ferney-directeur Han Jenster al dat de aansluiting van een bouwmaterialengroep als BMN voortvloeide uit afgestemd groeibeleid van de inkoopcombinatie.

Ferney als trigger voor lidmaatschap BPG
Met meer dan 40 vestigingen is BPG de formule van de 4plus-groep die zich naar buiten toe uniform manifesteert. Het past binnen het toekomstplan van 4plus om meer ondernemers deel te laten nemen aan BPG. 4plus-directeur John Kannekens streeft naar een BPG-lidmaatschap van 80% van de 4plus-leden en een inkoopconcentratie van 80-90%. In dat kader zet 4plus de aansluiting van BPG bij Ferney misschien wel in als 'trigger' voor de algemene 4plus-leden om BPG te worden.

IJzerwaren verbreden
Kannekens: "Met het lidmaatschap van Ferney gaan we de inkoop van ons bestaande pakket ijzerwaren en gereedschappen verbeteren. En tegelijkertijd gaan we dat pakket verbreden. Die breedte mis ik namelijk nog in heel veel bouwshops van bouwmaterialenhandels." BPG's lidmaatschap geeft ook toegang tot de private labels van Ferney. Maar daarvan zal de club naar verwachting niet veel gebruik maken. "We hebben ons eigen sterke private label." 

Tweede keer lid
4plus was zelf al eerder lid van Ferney, maar dat lidmaatschap bracht destijds niet wat beide partijen ervan verwacht hadden. Zoals ook Veris/Bouwcenter (inmiddels Transferro-lid) eerder lid was van Ferney en Nicovij een paar jaar geleden al eens met onbestemde afloop tegen Ferney Group aanschurkte.

Nagedacht over fullfillment
Kannekens: "Toen waren we lid en hadden we niet verder nagedacht over de invulling ervan. Dit keer hebben we wél nagedacht over het businessmodel en de fullfillment." Logistiek staat 4plus zelf zijn mannetje. Komende donderdag wordt het uitgebreide magazijn feestelijk geopend. "De distributie zal dus deels vanuit Heerhuowaard (Ferney) geschieden, deels van de leveranciers rechstreeks naar ons DC in Born en deels ook via een ander logistiek model."

Logistiek via 4plus?
Bestaat er een kans dat 4plus misschien wel de complete distributie voor Ferney overneemt? "Dat verwacht ik niet", zegt Kannekens. "Een deel van hun leden zit bijvoorbeeld in de binnenstad en hun logistiek ziet er heel anders uit dan het volumineuze transport dat wij gewend zijn."

Wil jij alle dwarsverbanden in de bouwgroothandel in kaart hebben? Bekijk dan MIXpro's [Business Update Bouwgroothandel].