De groeicijfers van Toolstation in het eerste half jaar van 2020 zijn indrukwekkend.

MIXpro sprak onlangs algemeen directeur Darrin Murray en marketingdirecteur Saskia Oosterhuis van Toolstation Europe. Zij zeiden toen al dat het goed ging met de organisatie en dat de focus vol op expansie lag maar lieten niets los over exacte cijfers.

Groeibriljant van Travis Perkins

Maar... Toolstation is een dochter van het Britse Travis Perkins en die moeder publiceert netjes ieder halfjaar haar cijfers.
Uit die cijfers blijkt Toolstation dé grote groeier in de groep waar ook bouwmarkten (Wickes), bouwmaterialenhandels (Travis Perkins) en loodgieters- en installatiegroothandels deel van uitmaken. In de eerste zes maanden van 2020 realiseerde Toolstation een groei van £ 285 mln en een groei van 37%. Oud-op-oud (dus zonder expansie) was de groei 12.9%. Het aantal vestigingen in de Uk telde 409 winkels (400 in 2019)  en 74 in Nederland, België en Frankrijk (66 in 2019).

NL: +79%

De vestigingen in Nederland en België plusten 79%. Die groei komt deels vanuit een expansie met 8 nieuwe vestigingen. Cijferen we die nieuwe winkels weg, dan nog realiseerde Toolstation 56% meer omzet in de eerste zes maanden van 2020.

'Stickiness'

Over expansie gesproken: door Corona is het uitbeidingstempo ernstig vertraagd. Desondanks gingen er 8 winkels open en mikt de keten op een totaal van 20 nieuwe openingen in heel 2020 in Nederland, België én Frankrijk. Qua business zag Toolstation dat de combinatie van sterke multichannel digitale mogelijkheden, betrouwbare voorraden en lage prijzen zijn aantrekkingskracht bewees op de professionele bouwers én de dhz-klusser. Die toonden ook nog 'stickiness', in de zin dat ze niet alleen voor het eerst kochten, maar vaker terugkwamen.

Wil je nou meer weten over de omzetcijfers van de bouwmaterialenhandel?
Dan bevelen we vanuit MIXpro de Omzetmonitor Bouwgroothandel aan.
Die monitor is gebaseerd op omzetgegevens rechtstreeks uit de systemen van 75% van de groothandels.