Ondanks 3% meer omzet zag Toolstation zijn winst in 2022 halveren. Uit het jaarverslag maken we verder een 'verlies' van £ 30 mln op voor Toolstation in Europe (Nederland, België en Frankrijk).

"2022 was een uitdagend jaar voor Toolstation", zo meldt het jaarverslag van moederorganisatie Travis Perkins.  De prestaties verbeterden gedurende het jaar met omzetgroei in H2 van 8,9% vergeleken met een daling van 4,6% in het eerste halfjaar. De gecorrigeerde bedrijfswinst in het Verenigd Koninkrijk daalde tot £ 21 mln. Toolstation realiseerde een winst van £ 21 mln op een omzet van £ 775 mln (+3,7% ten opzichte van 2021).

"Toolstation zal zich desondanks blijven concentreren op zijn propositie-ontwikkeling ten aanzien van het prof-segment. Deze klandizie staat voor een hogere frequentie van bestellingen, grotere orders en een betere productmix die samen zorgen voor een meer voorspelbare omzet stroom en een grotere marktkans." Aldus het Travis Perkins 2022 jaarverslag.

VK groeit met 33 en 10 vestigingen

In het VK werden in 2022 nog eens 33 vestigingen toegevoegd aan het netwerk, waarmee het totaal op 563 komt.  Als gevolg van de macro-economische omstandigheden, was het empo van uitrol vertraagd en dit zal zo blijven in 2023 met ongeveer 10 nieuwe filialen op de planning. Met 268 nieuwe filialen sinds 2017 is slechts ongeveer de helft van het netwerk volwassen. Nieuwe locaties blijven in lijn met volwassen vestigingen presteren en hebben het potentieel om meer dan £ 300 miljoen aan inkomsten toe te voegen in de komende vijf jaar. En da's een saillante opmerking voor de Nederlandse situatie waar het gros van de 100 vestigingen jonger dan 5 jaar is. 

Kritische massa in Nederland voor Toolstation

Over Nederland gesproken: in Europa (Nederland, België en Frankrijk) opereerde Toolstation in een vergelijkbare dynamiek qua omzet en qua operationele winst. De Benelux blijft zich goed ontwikkelen, met 27 nieuwe vestigingen die het totaal op 113 brengen. Daarmee nadert het vestigingsnetwerk de 'kritische massa' die nodig is om Toolstation winstgevend te maken in onze contreien. Gedurende het jaar heeft Toolstation ook geïnvesteerd in een groot tweede distributiecentrum in Nederland. Deze faciliteit geeft de mogelijkheid om het netwerk uit te bouwen tot ongeveer 250 vestigingen.

Lees hier een uitgebreid interview met Toolstation-directeur Darrin Murray en Saskia Oosterhuis over de voortdurende expansie van Toolstation in Nederland.

Toolstation legt £ 30 mln toe in 'Europe'

In Frankrijk, waar de omzet met 50% groeide, werden acht nieuwe vestigingen toegevoegd. Daarmee kwam het totaal uit op 45. Toolstation gaat door met het verfijnen van de klantenservice-propositie naast het optimaliseren van de locatiekeuze en lokale marktplannen. Met de Europese divisie (Nederland, België en Frankrijk) die investeert in de toekomst en in vergelijkbare marktomstandigheden als in het VK legde Toolstation dus £ 30 mln toe. Een vergelijkbaar resultaat wordt verwacht in 2023 in een context van afnemende verliezen en de de impact van toegenomen investeringen in Frankrijk en België.

Check hier de 2022-jaarcijfers van BMN-moeder BME, de 2022-jaarcijfers van Isero-moeder Grafton en de 2022-jaarcijfers van Jongeneel- en PontMeyer-moeder TABS Holland.