Gisteren trad Arap-John Tigchelaar terug als directeur van Transferro. Daarmee verliest Transferro een kleurrijk directeur met een uitzonderlijk 'open mind' voor de veranderingen in de bouwgroothandel.

Tigchelaars terugtreden houdt verband met de overname van Transferro BV door Zevij-Necomij BV. De inkoopcombinatie uit Oosterhout (Zevij-Necomij) neemt daarmee de werkmaatschappij over van de inkoopcombinatie uit Zwolle (Transferro) die al sinds 2021 lid was van Zevij-Necomij.

En die overname is weer het gevolg van de financiële druk die Transferrro te verduren kreeg door een combinatie van marktomstandigheden, stevige bank-eisen bij de financiereing van een nieuw DC voor Transferro en een andere route van bonussen voor Transferro-leden na aansluiting bij Zevij-Necomij.

Vizier open voor 'branchevreemd'

Met het vertrek van Arap-John Tigchelaar verliest Transferro een kleurrijk directeur. Een directeur die sinds hij de directie-post overnam van Lambert Berends Transferro op de kaart zette als de inkoopcombinatie met de meest 'open mind' voor buitenstaanders als lid. Tigchelaar zag in de concentratie en conglomeratie van de branche geen bedreigingen maar juist een kans om Transferro te profileren als inkoopcombinatie voor partijen die niet alleen verticaal een rol spelen in de ijzerwaren en gereedschappen-handel, maar ook in de breedte.

Horizontale marktvisie

Die 'horizontale visie' op de markt in plaats van een 'verticale blik op de bedrijfskolom' besprak Tigchelaar in een podcast met ING-bankier Dirk Mulder: "De aansluiting van Sakol was best revolutionair." Na Sakol volgden overigens ook 'outsiders' als Veris (Bouwcenter), Berner, Fixami (Gereedschapcentrum.nl) en Gyzs als lid van Transferro.

Tigchelaar vond ook dat je data moest delen, ook dat bleek uit een podcast met Dirk Mulder.

Transferro in gesprek met Zevij-Necomij en Ferney

Op het MIXpro-congres [Bouwgroothandel Bijeen] van 2022 schoof Tigchelaar namens Transferro aan in een gesprek met Zevij-Necomij-directeur Marc de Dobbelaere en Ferney-directeur Gert Rademaker. Daarin zei Tigchelaar dat Transferro met zijn voorraad en logistieke belangrijke troeven heeft. Maar dat er qua data en digitalisering een inhaalslag te maken. Die maakte Transferro door zich aan te sluiten bij Zevij-Necomij.

Lees het complete panel-gesprek met Transferro-directeur Arap-John Tigchelaar, Zevij-Necomij-directeur De Dobbelaere en Ferney-directeur Rademaker.

Intensivering samenwerking Transferro met Zevij-Necomij

In een van de Jubileumpodcasts van Transferro waren de rollen een keertje omgedraaid en stelde Tigchelaar zijn vragen aan MIXpro-hoofdredacteur Marc Nelissen. Maar Nelissen zou Nelissen niet zijn, als hij niet een kritische vraag zou terugstellen. Zodoende besprak het tweetal de move van Transferro om een splinternieuw eigen DC te bouwen in Zwolle. Nelissen vroeg aan Tigchelaar of het niet beter zou zijn om zo'n DC samen met Zevij-Necomij te bouwen. Het antwoord op die vraag hoor je in die podcast van Tigchelaar met Nelissen.

Rationale van eigen DC voor Transferro

Tigchelaar was overtuigd van de rationale van een eigen DC voor Transferro. In 2021 zei Tigchelaar daarover al: "Samenvoegen past nu al niet qua meters. En Transferro groeit hard, te hard. We moeten stappen zetten. Ook op het gebied van keuzes in het assortiment. Nu hebben we bijvoorbeeld zes soorten kabelhaspels op voorraad, misschien maken we daar straks een voorkeuze van twee of drie in en dat dan over de hele breedte.” Ook qua service-level ziet hij momenteel geen match op gebied van voorraad en logistiek: “Ik kan mijn aanbod naar de Transferro-leden niet verschralen.”

Waarom niet al in 2021 samen?

Bij de bekendmaking van de samenwerking tussen Transferro en Zevij-Necomij kreeg Tigchelaar vaak de vraag waarom Transferro eigenlijk niet in 2021 al volledig fuseerde met Zevij-Necomij. Zijn antwoord: “Met een fusie zouden de huidige leden van Transferro mogelijk hun voordelen op gebied van voorraad, logistiek en marketing kwijtraken. Want op dit moment kan de organisatie van Zevij-Necomij niet alle logistieke bewegingen van Transferro er zomaar bij hebben. Bovendien zou het kunnen dat onze middelgrote leden zich naast de grootheden binnen Zevij-Necomij niet zo thuis zouden voelen.” Maar krijg je dan geen onnodige tussenschakel in de bedrijfskolom? “Zo kun je het zien. Op het gebied van facturatie en betalingen gaat alles automatisch door, dus daar is er geen tussenschakel. Op het gebied van voorraad en logistiek wel. En daar is de vraag of die het je waard is of niet.”

MIXpro schreef eerder over de verschillen tussen Transferrop en Zevij-Necomij. En over de intentie van Zevij-Necomij om Transferro over te nemen.

Meer context?

Alle dwarsverbanden in de Bouwgroothandel?

Benieuwd naar de dwarsverbanden in de bouwmaterialenhandel, houthandel en ijzerwarenhandel? Naar de trends, de sleutelfunctionarissen, de kerngegevens, de marktcijfers en achtergrondverhalen? Check dan de [Business Update Bouwgroothandel].