In de wereld van vakmensen draait alles om vakmanschap, efficiëntie en tevreden klanten. Maar wat als er een nieuwe kameraad op het toneel verschijnt, een digitale metgezel die de bouw- en renovatieklussen naar een hoger niveau tilt? Kan ChatGPT, de slimme taalrobot, ook vakmensen ondersteunen en verbeteren?

Vakmensen staan bekend om hun expertise in allerlei bouw- en renovatiewerkzaamheden. Of het nu gaat om timmerwerk, loodgieterij, elektriciteit of schilderen, ze hebben de kennis en vaardigheden om huizen en bedrijven te transformeren. Maar zelfs de meest ervaren vakmensen kunnen af en toe vastlopen bij technische vraagstukken, het kiezen van de juiste bouwmaterialen of het begrijpen van complexe regelgeving.

Kennis van deze technische vraagstukken haalt men nu bij hun eigen bouwmaterialenhandel, fabrikant of ook steeds vaker via Google. Maar ook brancheverenigingen werken nauw samen met fabrikanten en toeleveranciers als het gaat om gerichte producttrainingen in bijvoorbeeld de VLOK Akademie. De impact voor vakmensen van bijvoorbeeld de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt inzichtelijk gemaakt door de VLOK in samenspraak met betrokken ministeries en marktpartijen.

En voor al deze (digitale) kennisvergaring is nu ook ChatGPT beschikbaar. Niet zomaar een chatbot. Het is een krachtige digitale assistent die vragen kan beantwoorden, technisch advies kan geven en mogelijk kan helpen bij het oplossen van problemen. Met toegang tot een schat aan informatie kan ChatGPT vakmensen ondersteunen bij het nemen van weloverwogen beslissingen, het oplossen van uitdagingen en het verbeteren van hun dienstverlening.

Stel je voor dat de vakman/-vrouw midden in een badkamer­renovatie bezig is en dringend advies nodig heeft over een specifiek bouwmateriaal of een technische installatie. In plaats van kostbare tijd te verspillen met telefoontjes of online onderzoek, kan ChatGPT geraadpleegd worden en direct de informatie verkregen die nodig is. Het is als het hebben van een virtuele mentor die altijd beschikbaar is.

MAAR LET OP!: vakmanschap blijft noodzakelijk om te bekijken of het geboden antwoord of oplossing ook correct is.

Sterft dan de rol van de branchevereniging en/of bouwmaterialenhandel langzaam uit? Gezien het feit dat het nog steeds mensen-mensen werk is en het lastig koffie drinken is met een chatbot, denk ik van niet. Al is het alleen maar om de oplossing van ChatGPT te kunnen verifiëren. 

Dennis Kosten, Directeur VLOK