De 45 aangesloten technische groothandels profiteren dagelijks van de kennis en diensten van koepelorganisatie Mastermate. Peter Koot, verkoopleider bij 20 van de 45 vestigingen, helpt deze groothandels om efficiënter en eenduidiger te communiceren met aannemers. “Alles wat je digitaal kunt doen, werkt sneller en brengt minder fouten met zich mee. Het scheelt handjes en in deze tijd van personeelsschaarste is dat natuurlijk fijn.”

Tijd en geld besparen

Digitaal factureren is een belangrijke manier voor groothandels om tijd en geld te kunnen besparen. Koot: “Factureren op papier is er bijna helemaal uit, maar een pdf versturen per e-mail blijft voorlopig nog wel even bestaan. Bedrijven die echt efficiëntiewinst hebben geboekt, werken volledig digitaal en gebruiken daarbij de DICO Standaard.”

Minder fouten

Het uitwisselen van factuurgegevens met de DICO Standaard gaat soepeler en veiliger dan een pdf-bestand bij een e-mail. Het werkt razendsnel en vermindert het risico op fouten. Ook spookfacturen komen met DICO nauwelijks voor. Het computersysteem controleert immers automatisch op IBAN, btw- en KvK-nummer. Bij facturen volgens de laatste DICO versie komt daar nog een check op de GLN-code bij.

Hoge datakwaliteit

Het is mogelijk ook andere data op deze digitale manier uit te wisselen. Mastermate faciliteert het digitaal versturen van order-, verzend- en artikelberichten. Om een hoge datakwaliteit te verzekeren, heeft Mastermate deze berichten via datakwaliteit.nu gecertificeerd. “Onze filosofie is dat als we iets doen, het ook goed doen,” zegt Koot. “Door de berichten te certificeren voorkomen we discussie over of een bericht goed is opgesteld. Soms gebeurt het dat een aannemer het DICO bericht niet goed kan ontvangen. Dan heeft de softwareleverancier weleens de neiging te zeggen dat het aan ons ligt, maar certificering bewijst dat ons bericht goed is opgesteld.”

Drempel zo laag mogelijk

Peter Koot zou graag zien dat meer partijen in de sector met DICO gaan werken. “Natuurlijk moet je wel eerst investeren om data digitaal te kunnen verwerken. Voor grote organisaties loont dat eerder. Om kleinere organisaties mee te krijgen, moet je de drempel zo laag mogelijk maken.” Bedrijven met een omzet van minder dan een miljoen euro kunnen dan ook kosteloos DICO deelnemer worden.

DICO Adresregister

Ketenstandaard Bouw en Techniek beheert namens GS1 alle GLN codes voor de Nederlandse Bouw en Techniek sector. Deze nummers zijn verzameld in het DICO Adresregister. Dit register maakt het mogelijk op te zoeken welke GLN bij welke partij of locatie hoort. www.dicoadresregister.nl

Ketenstandaard

Ketenstandaard Bouw en Techniek beheert en ontwikkelt de standaarden: STABU, ETIM, DICO, NL-SfB, GS1. Als onafhankelijke regisseur levert Ketenstandaard een concrete bijdrage aan het efficiënter en duurzamer maken van de gebouwde omgeving. Efficiëntere samenwerking bij het realiseren en onderhouden van infrastructuur en vastgoed, biedt een oplossing voor uitdagingen als de woningbouwopgave, verduurzaming en een circulaire economie in 2050.