Vijfentwintig jaar lang is er gewerkt aan de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, in de volksmond de Wkb. Op 1 januari 2024 was het dan zover en trad de wet, nog niet in zijn geheel (verbouwingen volgen in 2025) in werking.

Omdat er vanuit onze achterban veel vragen waren/zijn over wat deze Wkb nu voor hen als kleinschalig werkende vakman/vrouw in de renovatie en verbouw betekent, heeft de VLOK Akademie speciaal voor deze groep een workshop ontwikkeld.

Onlangs mochten wij deze workshop “Wkb voor kleinschalige aannemersbedrijven” voor een groep enthousiaste cursisten geven. Eén van de deelnemende leden kwam zelfs vanuit Heerenveen naar Zoetermeer gereden om deze workshop te kunnen bijwonen.

In één dag werden zij helemaal bijgepraat over de gevolgen van de nieuwe Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen. Ook werd er stilgestaan bij de nieuwe regels voor verbouwingen, die per 1 januari 2025 van kracht gaan worden.

Onderstaande zaken passeerden de revue:

  • Eén omgevingsvergunning, geknipt in twee delen
  • Onzekerheden rond de uitleg van het wettelijk begrip “bouwwerk”
  • Verantwoordelijkheden opdrachtgever en aannemer
  • Nieuwe rechtsregels voor verhouding opdrachtgever en aannemer
  • Meerwaarde van de VLOK-uitvoeringsvoorwaarden
  • Vergunning vrij bouwen is anders dan voorheen

Conclusie na deze workshop-dag is dat er nog veel werk aan de winkel is en de VLOK gaat dan ook de komende periode extra veel tijd inruimen om leden en uiteraard ook niet-leden te informeren.

De volgende workshop staat dan ook al gepland in de VLOK Akademie te Zoetermeer.

Maar om ook andere vakmensen uit Heerenveen, en andere regio’s, te kunnen informeren over de gevolgen van de Wkb voor hen, doe ik bij deze een oproep aan de lezers van Mixpro (o.a. vestigingsmanagers van Bouwmaterialen groothandels) om een dag of wellicht bij veel animo meerdere dagen in te plannen op/in hun vestiging.

Wat heb je nodig? Ruimte, stoeltjes, een beamer met scherm (presentatiescherm werkt ook) en wat ook goed is, is een lekker broodje.

Ben jij of ken jij die vestigingsmanager die zijn klanten optimaal wil informeren? Stuur mij dan een mailtje (d.kosten@vlok.nl) en dan komt de VLOK Akademie deze zomer naar jouw regio.

Dennis Kosten, Directeur VLOK