wedi-eu_we_product-system_rm3-v1_pi_mas_300-dpi-rgb_440x311mm_200219_nv.jpg

Wedi: “Efficiënt bouwen en isoleren tegelijk”

Wedi bouwplaat biedt energetische constructie. De wedi bouwplaat wordt in de woningbouw veelvuldig toegepast in badkamers en andere vertrekken waar tegels als vloer- of wandafwerking gebruikt worden. Niet alleen omdat de lichtgewicht plaat constructief sterk en volledig waterdicht is, maar ook vanwege de relatief eenvoudige verwerking ervan. “In toenemende mate speelt ook de hoge isolerende waarde van de platen een belangrijke rol voor de verwerkers”, zegt Dennis Platteel, country manager Benelux van wedi.

De kenmerkende blauwe kern van de wedi bouwplaat bestaat uit een hoogwaardige XPS. Platteel: “Voor zover bekend hebben onze platen het hoogste aandeel XPS per m3 van alle aanbieders.” Aan beide zijden is de XPS-kern voorzien van een vrij zwaar, gevlochten glasvlies dat tijdens de productie volledig automatisch wordt aangebracht met behulp van een speciaal ontwikkelde mortel. “De XPS zorgt voor 100% waterdichtheid en de wapening in combinatie met de mortel zorgt voor de grote sterkte.”

Lichtgewicht constructieplaat

Bouwfysisch is de lichtgewicht wedi bouwplaat scheur overbruggend en niet geleidend. De meeste platen mogen zonder drager direct op tegelwerk aan de wand en vanaf 4mm op de vloer toegepast worden. “Met de 50mm dikke platen kan al een scheidingswand gebouwd worden en met de dikkere platen zelfs zelfdragende constructies voor bijvoorbeeld kant-en-klare badkamers of spa en wellness stoombaden.”

De wedi plaat wordt geproduceerd in 54 verschillende soorten en maten. “De XL of XXL bouwplaat bijvoorbeeld. Hiermee heb je in één handomdraai een wand van 900 of 1200 breed bekleed. Of de construct bouwplaat voor ronde vlakken of kolommen. Daarnaast produceren wij ook nog een merkloos assortiment in het lage prijssegment, dat technisch gelijkwaardig is met de andere XPS tegelplaten die in de handel verkrijgbaar zijn.”

Geen giftige stoffen onttrokken

In een ruimte met een hogere temperatuur en hogere vochtigheidsgraad, zoals badkamers of sauna’s, ontstaat onderdruk waardoor giftige stoffen uit bouwmateriaal gezogen kunnen worden. “De wedi bouwplaat heeft een VOC A+-klasse, de beste classificatie die er is. Dat maakt de plaat ook een veilige oplossing, die zonder risico kan worden toegepast in die ruimtes waar regelmatig overdruk ontstaat.”

Isolerend vermogen

Naast deze USP’s bezitten de bouwplaten nog een groot, belangrijk pluspunt, aldus Platteel. “Ze hebben een hoog isolerend vermogen en dat wordt in de huidige bouw- en renovatiemarkt steeds belangrijker. Een constructie van een gebouw is koud, want deze staat in principe op de grond. Dat betekent dat de tegel die je daarop direct aanbrengt ook koude overdraagt door de lage Rc-waarde. De tegel neemt snel de temperatuur over van de ondergrond. Door onze bouwplaat te gebruiken als membraan neemt het energieverlies enorm af. Bij een plaat van 20mm dik bespaar je al 50% energieverlies. Tegelijk verminder je daarmee de condensatie op de tegel.”

Als op of in de bouwplaat een verwarmingssysteem is aangebracht gaat de warmte ook niet meer verloren in de constructie. Platteel: “Dat gebeurt wel als de verwarming op geïsoleerd beton of ander steenachtig materiaal is aangebracht. Door de isolatie gaat de energie nu direct naar de juiste zijde waardoor de energieoverdracht efficiënter en sneller verloopt, wat een besparing kan opleveren van tot wel 70%. Zeker in combinatie met een afwerking met keramische tegels. Die hebben een Rc-waarde van vrijwel 0 en houden de temperatuur lang vast.”

Deze isolerende eigenschappen zorgen ervoor dat badkamers met alleen een vloerverwarmingssysteem verwarmd kunnen worden en er geen andere vorm van verwarming nodig is. “Zolang er maar rekening is gehouden met de maximale circuitlengte van de leiding en de omvang van het te verwarmen gebied in vierkante meter, kan de leiding al snel als hoofdverwarming gebruikt worden. Bovendien beperkt een goede isolatie de kans op condensvocht dat vaak schimmelproblemen veroorzaakt.”

Geprefabriceerde Preline

Voor de eenvoudige installatie van vloerverwarmingen heeft wedi Preline ontwikkeld. Preline is een volledig voorbereide constructieplaat waarin de uitsparingen voor de verwarmingsleidingen al in de fabriek zijn gefreesd. Platteel: “Daardoor kunnen de waterleidingen in het werk snel en veilig in een perfect hellend patroon worden geïnstalleerd. Dankzij de sterke isolerende eigenschappen van de XPS kern van de plaat straalt de warmte naar de ruimte en zorgt zo voor een evenwichtige warmtedistributie en efficiënte verwarming. Met Preline kan snel en bovendien schoon gewerkt worden.”

Voor de verlijming van de wedi Preline elementen op de dekvloer en het opvullen van de leidingkanalen kan een geschikte tegellijm gebruikt worden. “Daarvoor bevelen we onze wedi 320 aan, maar ook andere lijmen kunnen gebruikt worden. De complete verwarmde vloer kan zo in slechts enkele stappen worden gerealiseerd.”

Wedi douchevloer

Dat verwerkingsgemak is ook een belangrijke eigenschap van wedi Fundo. “Onze complete douchevloer waarin we de installatietechniek, een bouwsysteem, het juiste afschot en secundaire afwatering in één product hebben gecombineerd. Hiervan zijn inmiddels 680 varianten beschikbaar en de vraag ernaar blijft groeien. Vooral in de renovatiemarkt is het een populaire oplossing omdat je snel en eenvoudig de douche kunt vervangen.”

De Fundo kan door verwerkers zelf worden samengesteld. “Deze wordt als compleet pakket bezorgd en voorzien van een duidelijke instructie. Daarmee kan de vloer snel en waterdicht gemonteerd worden.” 

“Bij een plaat van 20mm dik bespaar je al 50% energieverlies.”

World of wedi Experts 

In Nederland moeten bouwproducten voldoen aan de CPR-regulering (Construction Product Regulation). Er worden strenge toetsingen en bijbehorende prestatieverklaringen, milieuprestatieverklaring en uiteraard het CE-materiaalpaspoort verlangd. “Tegelijkertijd wordt van de verwerker verwacht dat hij werkt volgens de uitvoeringsrichtlijnen van bijvoorbeeld KOMO, Kiwa of NEN. Deze normeringen zijn geen wetten, maar wel ‘best practices’ die de voorkeur hebben van de wetgever”, zegt Platteel.

Speciaal voor de verwerkers heeft wedi een trainingsprogramma ontwikkeld. “Wij bieden verwerkers gratis een Expert of Expert Pro opleiding aan. Deze variëren van een uur tot een dag afhankelijk van het programma dat gekozen wordt. In de World of wedi Experts werken we volgens de NEN-EN normen. NEN-EN is de aanduiding van Europese normen (EN) overgenomen in Nederland. Wij leren de verwerkers hoe ze onze platen en andere producten volgens NEN2778 waterafdicht in de natte cel kunnen toepassen. Daarnaast is er tijdens de opleiding aandacht voor bouwfysica en mechanica. Zo garanderen we dat het werk goed wordt uitgevoerd.”

Wedi GmbH, Emsdetten (D), +49.257.215.61.27, info@wedi.nl www.wedi.net.nl

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

MIX nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in de DHZ-etail. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van MIX.

Word abonnee

  • Ontvang het vakblad MIXpro
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot alle MIXpro-content
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Inclusief marktdata en details van groothandels
  • Reageren op artikelen
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIXpro
Word abonnee