Met EPDM-producten kan de aannemer tegenwoordig makkelijk zelf een dak dekken. Als exclusieve verdeler van Firestone’s EPDM-producten helpt Mawipex de bouwgroothandel die markt te bewerken. “Wij laten de distributie volledig via de handel verlopen. Samen met een netwerk van dealers vormen wij een hecht team.”

Mawipex is al meer dan 140 jaar gespecialiseerd in de distributie van alle soorten dakbedekkingen en is sinds medio 2012 geïntegreerd in Tectum-Group te Genk. Bij de Tectum-Group zijn iedere dag meer dan 400 medewerkers actief om via de 6 logistieke distributiecentra 5.000.000 m2 Firestone EPDM, Kemper Systeem vloeibare kunststof en BossCover Bitumen waterdichting op de daken te realiseren.

Een nauwe en intensieve samenwerking met EPDM-producent Firestone heeft ertoe geleid dat Mawipex vooral bekend staat als de exclusieve verdeler van het Firestone RubberCover EPDM-gamma. Firestone is de wereldmarktleider op EPDM-gebied en heeft vrijwel alle denkbare certificeringen voor de Nederlandse markt. Hierdoor is Mawipex als enige in de branche in staat om een Firestone-systeemgarantie-certificaat uit te geven voor de in RubberCover-EPDM uitgevoerde daken.

Samen markt bedienen
Mawipex weet precies wat de ZZP-er van zijn leverancier – de bouwgroothandel - verwacht. “Het juiste assortiment? Just-in-time-distributie? Kwalitatief goede materialen? Ja, natuurlijk maar dat is inmiddels toch ‘de standaard’ geworden van iedere bouwmaterialen-of technische groothandel? Hierin zijn zij niet meer onderscheidend, want dat heeft iedereen”, zegt verkoopleider Alfred Vermeulen.

Mawipex denkt dichter bij de ZZP-er (eindverbruiker) te kunnen staan door samen met de bouwgroothandel deze markt te bedienen/verrijken met kennis, met informatie voor de klant van de ZZP-er (vaak de consument), met praktische ondersteuning op een project en met de juiste opleiding voor de ZZP-ers.

Team met groothandel
Vermeulen: “Eindverbruiker, wederverkoper en leverancier moeten naar onze mening volledig transparant zijn in hun communicatie naar elkaar en hun onderlinge relatie.” Zo biedt Mawipex een WhatsApp-dienst aan voor de ZZP-er waar binnen 15 minuten wordt gereageerd op alle mogelijke technische- en algemene vragen. Mawipex verzorgt HIBIN-gecertificeerde Firestone EPDM-opleidingen op locatie, op het hoofdkantoor in Rilland, in Genk (B) of bij de producent Firestone in Brussel (B).

Samen met een netwerk van dealers vormt Mawipex een hecht team waarbij één of meerdere EPDM-ambassadeurs de spil vormen. De RubberCover-ambassadeurs zijn uitstekend opgeleid en in staat om adequaat te kunnen reageren op de vragen uit de praktijk (de klanten van de bouwgroothandel).

Win-win-situatie
Waarom hecht Mawipex zo zeer aan de relatie met de bouwgroothandel? “Mawipex is vrijwel de enige in de dakenbranche die haar assortiment zoals Firestone RubberCover en BossCover Bitumen distributie via de handel laat verlopen”, zegt Vermeulen. “Hierdoor betrekt de groothandel Mawipex veel eerder bij een project en is de kans op slagen voor zowel de ZZP’er, de groothandel en Mawipex zelf aanzienlijk groter. Het is dan altijd een win-win-win situatie.”

Informatie delen in een vroeg stadium kan volgens Vermeulen het bouwproces vanuit verschillende inzichten positief beïnvloeden. “Daardoor kunnen we op het juiste moment schakelen in materiaalkeuze, distributie, alternatieven systemen of andere gezamenlijke suggesties; 1+1 wordt dan dikwijls 3.”

Meerwerk voor aannemer
Dakbedekking aanbrengen. Is dat eigenlijk wel een klus voor de aannemer? Vermeulen: “Jazeker, meer en meer. Wij zien een verschuiving binnen de bouwkolom voor wat betreft dakbedekking en haar verwerkers. Vroeger werd de traditionele bitumen dakbedekking vooral door de dakdekker gebrand. Dit was specialistisch werk en lastig voor iemand die niet gewend was aan ‘branden’. Momenteel vindt er een verschuiving plaats van bitumen dakbedekking naar de brandveilige EPDM dakbedekking en van een verwerking door dakdekkers naar verwerking door ZZP-ers en aannemers. EPDM aanbrengen is immers relatief eenvoudig zelf te doen, zonder problemen en zonder risico’s.”

Mawipex’ EPDM-membranen zijn tot 930 m2 groot en uit één stuk. Daarmee kun je dus een dak ‘verlijmen’ zonder naden. Dat is vrijwel standaard geworden bij daken tot 500 m2. Vermeulen: “Groot voordeel van EPDM is de verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. Dat verklaart mede de enorme groei in dakwerkzaamheden voor de ZZP’er en bouwbedrijven.”

Extra kassa
Door de NEN 6050 “Brandveilig ontwerpen en detailleren van daken met gesloten dakbedekkingsystemen”. Is ‘open vuur’ bij dakdetails niet meer toegestaan. Het verlijmen van RubberCover EPDM is het perfecte alternatief om een goede duurzame dak­­bedekking aan te brengen. Vermeulen: “Je hoeft opdrachtgevers en aannemers niet uit te leggen wat dit in de verzekeringspremie scheelt. Bovenddien hoeft de aannemer niet meer te wachten op een dakdekker en kan hij zelf zijn dakbedekkingswerkzaamheden met EPDM inplannen en zelf uitvoeren. Dat is extra kassa. Voor hem en voor de bouwgroothandel waar hij zijn inkopen doet.”

Noviteiten 2017
•    PIR isolatie niet  bevestigen m.b.v.  schroeven maar  snel en eenvoudig verlijmen met Soudal Roof 250. Dit is de oplossing voor dikkere PIR isolatieplaten.
•    Tuindak: bij BossCoverGreen geleverd door Mawipex bestaat de begroeiing uit sedum-,kruid en vetplanten. Hiermee leg je een kwalitatief en duurzame daktuin aan.