Dennis Kosten VLOK.jpg

Column: Service(s)

De tijd dat de vakhandel alleen ‘dozenschuiver’ was, ligt al geruime tijd achter ons. Steeds vaker worden ook hele andere ‘services’ aangeboden, zoals opleidingen en bijscholingen in samenwerking met fabrikanten en leve- ranciers. Tijdens deze info/demo avonden krijgen de vakmensen informatie over innovaties en nieuwe producten. Omdat het beter luistert op een gevulde maag wordt de avond omlijst met een heerlijk stamppot-buffet of een lokale frietkar.

Een veiligheidscertificaat (VCA Basis/VOL) of lidmaat- schap van een Branchevereniging kun je vaak met een leuk voordeel via je ‘eigen’ vakhandel binnen halen. Ook aanverwante diensten zoals containerservice voor (bulk)opslag, vuilcontainers en leasecontracten voor gereedschap en bedrijfswagens. Alles wordt in het werk gezet om de relatie met de klant steviger te maken.

Natuurlijk is het in de tijd van direct-delivery zoals van Albert Heijn, Picnic, Coolblue en bol.com erg prettig dat de vakhandel ook de materialen kan bezorgen of voor je apart kan zetten. Dat zal toch vooral voor de grotere aantallen gelden en niet zo snel voor één tube monta- gekit. Alles kan tot op de dag gepland geleverd worden, zelfs die ene speciale tube kit.

De vakman wil meestal echter zelf even shoppen, even ertussenuit voor een bak koffie, een praatje, even snuf- felen en bijpraten met vakgenoten. Uiteindelijk blijft een fysiek bezoek aan “hun” vakhandel een rust moment, quality time zogezegd.

Een vakhandel is dus ook die gezellige ontmoetingsplek voor:

 • Een goede bak koffie (of pleur zoals sommige het zwarte goud ook liefkozend noemen)
 • Die balieverkoper met aandacht en deskundigheid.
 • Vakgenoten om elkaar te kunnen ontmoeten
 • Maar ook gewoon die leverancier van goede materialen en bij voorkeur voordelig natuurlijk.

Dus investeren in die vakman is vooral op het persoon- lijke vlak, hij/zij wil gezien en gehoord worden. Hij wil vertellen waar hij tegen aan loopt en horen hoe hij zoiets kan oplossen of vertellen hoe hij het opgelost heeft. Niet gestructureerd via vaste ‘momenten’ of afspraken maar wanneer het hem/haar uitkomt. Want hij heeft het stervensdruk, dat wel....

Maar ook hier zien wij dat vakmensen elkaar onderling proberen te helpen. Netwerken blijft dus belangrijk!

Vandaar dat wij het advies aan onze leden geven: “Gebruik deze periode ook om je ‘netwerk’ verder uit te breiden door een bak koffie te drinken op 1,5 meter afstand bij de bouwmaterialenhandel...”

Wij vragen aan onze leden om net zo vindingrijk te zijn als de vakhandel.

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

 • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
 • Ontvang onze email-nieuwsbrief
 • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
 • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
 • Geef 3 collega's een login cadeau
 • Een openbaar persoonlijk profiel
 • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
 • Reageren op artikelen
Word abonnee